Berceanu pastreaza pe post un director cu salariu de 10.000 de euro lunar. In numarul trecut, Academia Catavencu vi l-a prezentat pe noul Florea Geica. Dupa cum va amintiti, Florea Geica este pensionarul cu cea mai mare pensie din Romania, de aproape 10.000 de euro. Noul Geica, pe numele lui Daniel George Costache, seful INCERTRANS (Institutul de Cercetari in Transporturi), are salariul, nu pensia, de 10.000 de euro. Dar asta nu e tot. Dupa ce l-am descoperit pe Costache si salariul lui nesimtit, directorul INCERTRANS s-a plins Ministerului Transporturilor (in subordinea caruia functioneaza institutul) ca are onoarea nereperata si apoi ne-a trimis o replica. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Liber la spagi! Guvernul Boc a luat in vizor legislatia privind atribuirea contractelor de achizitie publica, aducandu-i modificari cu dubla masura. Sumele care pot fi distribuite discretionar de autoritati, fara licitatie, au crescut la sute de mii de euro, iar statul poate „pompa” mai usor bani in conturile firmelor. Pretextele oficiale invocate de guvern: debirocratizare si o circulatie eficienta a „leului in economie”. Si statutul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) - care rezolva neregulile in atribuirea contractelor cu statul - a fost modificat: institutia functioneaza acum pe langa Secretariatul General al Guvernului, scrie EvZ.

Predoiu si cei 150 de hoti. 150 de inculpati ar urma sa fie achitati daca ar fi adoptat Codul Penal al ministrului Catalin Predoiu. Afirmatia ii apartine procurorului sef al DNA, Daniel Morar, care a acuzat dezincriminarea unor fapte si reducerea termenului de prescriptie in cazul altora. Chiar daca domnul Morar nu a precizat si faptul ca de multe ori anchetele sunt compromise chiar de catre procurori care taraganeaza unele dosare sau le intocmesc prost, afirmatia lui ramane in picioare. Un infractor poate scapa de proces si de condamnare daca, intr-o anumita perioada de timp, impotriva sa nu s-a pronuntat o sentinta, adica fapta se prescrie, scrie Gandul.

Codul civil omoara Carcotasii si Divertisii. Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a atras marti atentia asupra unei prevederi din proiectul noului Cod civil, care, in opinia acestei ONG, ar impiedica difuzarea emisiunilor de pamflet politic. „O alta atingere adusa vietii private este considerata: utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului” (art. 80 litera i). Din aceasta prevedere intelegem ca o emisiune de tip pamflet politic si social cum ar fi „Divertis Show”, „Cronica carcotasilor”, „Mondenii” nu mai pot avea loc pentru ca folosirea asemanarii cu un prim-ministru sau presedinte nu mai sunt posibile”, considera AMP intr-un comunicat difuzat marti, potrivit Cotidianul.

Diplomele false infratesc academiile Militara si de Politie. Mai multi profesori universitari sunt suspectati ca ar fi facut parte dintr-o retea de falsificare a peste 15.000 de diplome de licenta. Printre ei figureaza Ion Parvutoiu, fost profesor la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, precum si Mina Silviu Dobronauteanu, rector la "Europa ECOR". Acesta din urma este considerat capul retelei de fabricanti de diplome la universitatile particulare neacreditate "Europa ECOR" si "Alexandru Ghica" din judetul Teleorman. Locuintele celor doi profesori au fost perchezitionate, iar actele ridicate probeaza implicarea acestora in fabricarea diplomelor de licenta, sustin surse judiciare. Multi dintre cei care au obtinut licente de stomatolog, jurnalist, jurist, contabil, inginer constructor, psiholog sau de sociolog sunt, in realitate, semianalfabeti, scrie Romania libera.

Romanii nu mai emigreaza in Canada. Numarul celor care vor sa se stabileasca in Canada a scazut simtitor odata cu aderarea tarii noastre la UE. Varful emigratiei catre Canada a fost inregistrat in anul 2002, cand 5.688 de romani s-au stabilit in aceasta tara. In 2006, numarul lor a scazut la 1.787. Montreal, Toronto, Vancouver sau Ottawa erau, inainte de 2007, destinatii ravnite pentru romanii satui de saracia unei tranzitii interminabile. Dupa aderarea Romaniei la UE, tari precum Spania sau Italia au devenit favorite, scrie Adevarul.

Pedelistii si pesedistii din CNSAS o spala pe turnatoarea Stanoiu. Patru femei pleaca in strainatate, in anul 1982, in plina epoca Ceausescu. Cate dintre ele sunt colaboratoare ale Securitatii? Raspuns: daca ar fi sa folosim „regula“ care circula pe vremea aia in Romania ("cand se intalnesc trei romani, unul e securist"), raspunsul ar fi "cel putin una". Ei bine, in arhivele Securitatii au fost gasite doua note informative care relatau despre aceeasi calatorie a celor patru tovarase; intr-una, sursa vorbeste despre celelalte trei: Raluca Bejan, Elena Carasca si Manescu. Cine-o fi fost a patra persoana, cea care a informat Securitatea? Integral in Academia Catavencu.

Spitalul Militar Central, condus de un impostor? Pentru prima data, o instanta judecatoreasca constata ca generalul Ioan Sarbu, comandant al Spitalului Militar Central din Bucuresti, nu a intrat in mod corect la facultate si a obtinut gradele didactice printr-o greseala de interpretare a actelor depuse. Intr-un interval de doar 19 ani, plutonierul Ioan Sarbu, asistent sanitar, a facut Facultatea de Stomatologie si a avansat rapid pana la gradul de general de brigada si la functiile didactice de profesor universitar doctor, cercetator principal gradul I si comandant al Spitalului Militar Central, scrie Cotidianul.

Romanii, cei mai nefericiti someri ai Europei. Salariatul roman care a castigat 2.600 de euro pe luna va incasa un ajutor de somaj de doar 335 de euro. Alti someri europeni care au avut acelasi salariu primesc ajutoare cuprinse intre 857,13 si 2.080 de euro. "Cand salariul mediu de la noi o sa se apropie de cel din Europa, se vor mari si ajutoarele", explica expertii, potrivit Romania libera.