C.T. Popescu: „Nu am visat sa fiu presedintele Romaniei”. Cristian Tudor Popescu vorbeste despre conditia jurnalistului, presa sub moguli, succesul tabloidelor si de rau despre corectitudinea politica. Jurnalistul respinge orice zvon privind o candidatura la Presedintia Romaniei, precizand ca nu si-a dorit niciodata sa faca politica.

Ioana Lupea: Candidati la Presedintia Romaniei?

Cristian Tudor Popescu: De unde ati scos asta?

I.L.: A fost o dezbatere pe bloguri.

Vedeti daca nu citesc blogurile?! Eu stiu foarte bine ca poporul roman are o formidabila apetenta pentru inchipuire. Poate doar oamenii din Macondoul lui Gabriel Garcia Marquez sa fie la fel de inchipuiti ca romanii. Capacitatea de a construi palate pe fundatii de aer este extraordinara. Am spus eu vreodata asa ceva? Integral in EvZ.

Romania a sacrificat leul ca sa acopere gaura din 2008. Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante si actual reprezentant al Romaniei la FMI, a explicat intr-un interviu acordat ziarului Gandul ca Banca Nationala a trebuit sa lase leul sa cada pentru ca statul sa aiba cu ce sa isi plateasca facturile. El a asigurat ca nici TVA-ul, nici cota unica nu vor creste, pentru ca cerintele FMI nu sunt punctuale, ci la nivel general.

Demonizarea romanilor din Italia, vazuta cu ochii reporterilor marilor ziare straine. Despre actualul climat intolerant privind romanii din Peninsula am cerut opinia catorva corespondenti de la Roma ai unor publicatii straine: Tobias Piller, corespondent din Italia pentru cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ si presedinte al Presei Straine din Italia, Jeff Israely - „Time Magazine“, Gabriele Fontana, Radio si Televiziunea Elvetiene, si Salvatore Aloise, corespondent „Le Monde“ si „Arte“. Citeste mai multe in Cotidianul.

Revolutie in sistemul de sanatate: spitalele vor trece la primarii. Ministrul Administratiei si Internelor a anuntat ieri ca, in doua saptamani, spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale. In schimb, Ministerul Sanatatii sustine ca este posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar. Pericolul acestui proces este ca, in cazul unui management defectuos si al lipsei de pacienti, spitalele ar putea da faliment, sustine sindicalistul Marius Petcu, potrivit Romania libera.

Capcana pentru samsarii imobiliari. Cazuri precum cel al temutei retele a „Mandatarilor” - care a lasat pe drumuri zeci de batrani, vanzandu-le locuintele cu acte false - sau precum cel al interlopului Gigi Boeru - care a pus mana, tot cu acte false, pe terenuri de milioane de euro in centrul Bucurestiului - vor deveni istorie. Si asta chiar de la 1 mai, dupa cum au dat asigurari, ieri, politistii si reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Motivul: cei peste 2.000 de notari din Romania vor verifica on-line, pe internet, actele de identitate ale celor care vor parafa in fata lor orice fel de tranzactii de proprietate, scrie EvZ.

Nemirschi arunca pomana japonezilor in Marea lui Mazare. Nicolae Nemirschi, fost viceprimar al Constantei, a criticat, miercuri, faptul ca “autoritatile de la Bucuresti nu au accesat mai nimic din cele peste 300 de milioane de euro destinate prin POS Mediu (un program al UE, n.r.) zonei costiere (plaje si faleze) din cauza ca la Constanta exista primarul Radu Mazare”. Printr-o componenta a acestui program, Romania poate accesa 329 de milioane de euro pe care ii poate investi in constructia de diguri, elaborarea de harti de risc la inundatii, extinderea plajelor de la Marea Neagra si stoparea eroziunii plajelor si falezelor, scrie Cotidianul.

In Moldova, organe umane vandute ca la piata. "Donez rinichi. Pret negociabil. Urgent. 30.000 de lei." Anuntul postat pe site-ul totcedoresti.ro de un barbat din judetul Vrancea care se recomanda cu numele Ioan Panaete este doar unul dintre zecile de acest gen aparute pe site-ul respectiv. Doritorii sunt invitati sa cumpere la preturi ce variaza intre 10.000 de euro si 100.000 de euro rinichi, plamani sau lobi de ficat, scrie Romania libera.

Magazin cu „droguri” de ocazie. Sub denumiri ca „aromaterapie” sau „etnobotanica”, dealerii vand alternative la drogurile usoare. Dealerii de substante euforice au trecut de pe site-uri in magazinele din Capitala si nu numai. Intr-un butic de pe strada Maria Rosetti se comercializeaza, sub forma de produse de aromaterapie, lumanari parfumate, dar si plante cu efecte ilariante, la plic. Desi pe ambalaje scrie ca „nu se recomanda consumul substantelor”, vanzatorii le arata clientilor cum se prepara tigarile si care sunt efectele produselor, scrie EvZ.

Iliescu i-a dat lui Cozma 10.000 de euro din banii statului. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut miercuri hotararea instantei inferioare de a-i acorda lui Miron Cozma 10.000 de euro drept despagubiri pentru perioada cat a stat in inchisoare dupa anularea decretului de gratiere. Hotararea este definitiva, iar statul roman, prin Ministerul Finantelor, va trebui sa-i achite aceasta suma lui Cozma, scrie Cotidianul.

Ministrul Berceanu a fost ingenuncheat de Bechtel. “Gardianul” a obtinut in exclusivitate textul protocolului incheiat in februarie a.c. intre Ministerul Transporturilor si firma Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania. Din document rezulta ca, dupa negocieri aprinse, care au durat peste o luna, ministrul Radu Berceanu a cedat la toate pretentiile financiare ale partii americane. Bechtel a castigat peste 39 milioane de euro, fara a pune la socoteala costul lucrarilor. Banii reprezinta valoarea lucrarilor necertificate, penalitati si alte solicitari financiare.