Taranii plang dupa CAP-uri. Statul nu sustine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, dar se lauda in schimb ca salveaza economia cu o agricultura in perfuzii. Tot mai multi tarani plang dupa vremurile apuse ale CAP-urilor, in conditiile in care acestia nu-si mai pot lucra terenurile reprimite de la cooperativa dupa 1989. In prezent, potrivit estimarilor facute de sindicalistii din agricultura, in Romania se afla peste 3,5 milioane de hectare de pamant nelucrat din cele 15 milioane, scrie EvZ.

Sarbu afirma ca demiterea directorilor APIA nu este o decizie politica. Demiterea directorilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu este o decizie politica, ci are legatura cu felul in care acestia si-au facut datoria, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. "Nu si-au facut datoria (...) Nu facem rabat de la decizia luata, care nu a fost o decizie politica. (...) Exista aceasta mentalitate ca trebuie sa mori director. Nu, nu trebuie sa mori director daca nu iti faci datoria", a spus Sarbu, citat de Gandul.

Lista „ucigasilor” din cuibul spagarilor argeseni. 30 de morti si 110 raniti, dintre care 87 foarte grav. Acesta este sumbrul bilant al accidentelor produse numai pe raza judetului Arges in perioada ianuarie 2006 – noiembrie 2008 de catre 104 soferi „fabricati” de cuibul politistilor spagari – patronat chiar de seful Serviciului Permise din Pitesti, comisarul sef Gheorghe Vlasceanu, noteaza Adevarul.

Asociatia Magistratilor sare in apararea procurorilor in cazul „Gorbunov”. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a solicitat CSM admiterea contestatiei formulate de prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, impotriva hotararii Sectiei de procurori de demitere din functie a acestuia. De asemenea, AMR cere desfiintarea acestei hotarari cu repunerea in functia de conducere pe care Stoian a ocupat-o. In luna februarie 2009, CSM a dispus inlocuirea lui Stoian din functia detinuta, dupa izbucnirea scandalului „Gorbunov”, sub acuzatia de gestionare defectuoasa a acestui caz, noteaza Gardianul.

Romani, sechestrati de pirati. Un vas comercial grecesc a fost atacat joi seara de pirati in Golful Aden. Titan, sub pavilion Saint-Vincent si Grenadine, care naviga intre Marea Neagra si peninsula coreeana cu o incarcatura de otel, a fost adus spre coasta somaleza. Echipajul, format din 24 de persoane, printre care si trei navigatori romani, a fost capturat de atacatori. Autoritatile incearca in prezent identificarea rapitorilor. Este cel de-al treilea atac inregistrat in largul coastelor Somaliei de la inceputul acestui an, in toate cele trei cazuri navele sechestrate apartinand unor armatori de origine elena, scrie Romania Libera.

Micul ecran, intre politizare si tabloidizare. Un raport asupra peisajului audiovizual european, realizat de Institutul pentru o Societate Deschisa (un proiect al Fundatiei Soros) si prezentat miercuri la Bruxelles, semnaleaza derapaje ingrijoratoare ale televiziunilor si radiourilor est-europene de la standardele jurnalistice, scrie EvZ.

Veniturile lunare abia acopera costurile vietii. Cheltuielile de stricta necesitate au crescut odata cu castigurile familiilor. In ultimul trimestru din 2008, veniturile populatiei au avut o crestere de peste 20%. Plusul astfel castigat s-a risipit, insa, pe fondul scumpirilor din 2008. Datele prezentate ieri de conducerea Institutului National de Statistica (INS) arata ca venitul mediu pe gospodarie a crescut in trimestrul patru din 2008 cu 23,5% fata de perioada similara din 2007, noteaza Adevarul.

Prima concediere in masa in anul de criza 2009 - CFR da afara 12.000 de oameni. Numai CFR SA, care se ocupa de infrastructura, are datorii de peste 2 miliarde lei. Din cauza reducerii subventiilor, 30% din cele 1.700 de trenuri care circula in Romania vor fi anulate. Numarul de angajati din sistemul feroviar va fi redus cu 12.139 de persoane, potrivit unui program de restructurare trimis vineri catre structurile sindicale din domeniu de catre oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Dintre cele trei companii de stat din domeniu, cea mai afectata va fi CFR Marfa, cu 5.949 angajati. CFR SA (infrastructura) va trebui sa disponibilizeze 3.536 de angajati, CFR Calatori 2.545 de angajati, iar 109 de viitori disponibilizati apartin unor entitati precum Autoritatea Feroviara Romana sau Societatea Feroviara de Turism, noteaza Gandul.

Legalizarea eutanasiei, pregatita de proiectul noului Cod penal. Incet, dar sigur, noul Cod penal face loc adoptarii unei legi privind acceptarea eutanasierii ca practica medicala. Sub denumirea ”Uciderea la cererea victimei”, articolul 188 din proiectul Codului penal prevede ca „uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani”, scrie Gardianul.

Standul Romaniei de la Berlin a fost premiat cu locul II la Best Exibitor Award-categoria Europa. Din cei peste 11.000 de expozanti la Bursa Internationala de Turism Berlin 2009, standul Romaniei, prezentat de Ministerul Turismului, a fost premiat cu locul al doilea la Best Exibitor Award - categoria Europa, potrivit unui comunicat emis vineri de ministerul Turismului. Ceilalti ocupanti ai podiumului la aceasta categorie au fost Cipru de Nord (locul I) si Turcia (locul III), scrie Cotidianul.