Procesul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu a contestat decizia de „politie politica“ data de CNSAS cu trei ani in urma, a fost amanat din nou. Motivul: expertii de la Institutul de Cercetari Criminalistice au sustinut ca de pe 9 februarie pana in prezent nu s-au putut deplasa la sediul CNSAS pentru a efectua o expertiza grafologica dupa notele informative care i-ar apartine lui Stanoiu. Asa ca instanta a dispus ca notele respective, in original, sa fie depuse de reprezentantii CNSAS la dosarul cauzei pana pe 6 aprilie. O cercetare grafologica efectuata de un expert la cererea CNSAS scoate insa in evidenta un aspect straniu: cele trei documente provenite de la ICJ si cele de la Directia de Pasapoarte, desi scrise in aceeasi perioada de timp, arata ca Stanoiu a incercat sa isi modifice scrisul in mod intentionat. Potrivit NewsIn, Mihai Ionescu a declarat ca, desi exista unele diferente intre inscrisuri, expertiza atesta „capacitatea persoanei de a scrie in moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind insa executate similar datorita stereotipului dinamic unic fiecarei persoane“, afirma Cotidianul.

Mircea Geoana si vicepremierul Dan Nica le-au comunicat colegilor de partid, luni dimineata, in sedinta conducerii PSD, ca acordul cu FMI ar putea duce la luarea unor decizii foarte dure din partea Guvernului. Surse din PSD au declarat pentru Cotidianul ca ar putea fi vorba despre decizii care sa duca la inghetarea salariilor si a pensiilor. Mai mult, potrivit informarilor facute in cadrul acestei sedinte, s-a vorbit si despre o eventuala reducere a salariului mininim pe economie. Liderii de sindicat de la Blocul National Sindical si de la Cartel Alfa care au participat la discutiile cu FMI spun ca modificarile propuse de Fond nu pun presiune pe salariile mici ale bugetarilor sau pe pensii. Printre schimbarile necesare se numara elaborarea si promulgarea legii de salarizare unitara in sistemul bugetar, care sa presupuna realizarea unei grile de salarizare echitabile, scrie Cotidianul.

Mediatizarea excesiva a funeraliilor se face pe fondul lipsei de cultura, iar reality-show-urile de la catafalc sunt dublate de prost-gust, sustin specialistii. Sa filmezi cu telefonul omul cu mainile pe piept, in timp ce i se canta „Vesnica pomenire!”, n-are nimic de-a face cu ritualul profund al inmormantarii. Sa calci in picioare morminte ca sa ai o vedere mai buna spre groapa in care intra ultimul defunct VIP de la Bellu e o chestiune lipsita de bun-simt si trebuie sanctionata ca atare. Sa transmiti in direct de la priveghi nu are scuza nici macar in nevoia stringenta de a acoperi timpii de antena, justificata de eternul cliseu „asta vrea publicul, asta ii dam”. Acestea sunt concluziile specialistilor consultati de EVZ in legatura cu inmormantarile - spectacol de la romani, scrie EvZ.

Constructorii vor apela la instanta pentru a-si recupera banii de la guvern, dar, in acelasi timp, solicita o serie de facilitati pentru a supravietui. Companiile de constructii vor sa dea statul in judecata pentru neplata lucrarilor efectuate anul trecut. Datoriile se ridica la aproximativ 700 de milioane de euro. Lipsa finantarii ii pune in pericol pe 35% dintre constructori, care ar putea intra in faliment, spun reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Potrivit acestora, in primele doua luni ale anului, numarul falimentelor din domeniu a crescut cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada din 2008. Constructorii avertizeaza ca, pana la finele anului, numarul salariatilor disponibilizati ar putea ajunge la 70.000-75.000. Din septembrie, firmele n-au mai semnat niciun contract nou, in timp ce mare parte din lucrarile existente au fost suspendate pentru ca dezvoltatorii au ramas fara bani. In aceste conditii, intelegerile cu statul sunt ultima salvare pentru multe dintre firmele romanesti, scrie EvZ.

In urma accidentului colectiv de munca din 15 noiembrie, procurorii au intocmit trei dosare de cercetare penala. Primul vizeaza infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si incalcarea normelor de protectie a muncii, cel de-al doilea a fost deschis pentru comiterea infractiunii de favorizare a infractorului, dupa ce de la „Lamparie” exista indicii ca ar fi disparut un aparat multigaz scos din subteran imediat dupa tragedie, care continea date esentiale pentru ancheta, iar cel de-al treilea a fost constituit dupa ce anchetatorii au descoperit ca exista persoane pontate fictiv care au incasat salarii, desi nu au fost in subteran, scrie Gardianul.

Serghei Gribenco, basarabeanul suspectat de comiterea dublului asasinat din luna ianuarie de la casa de schimb valutar din Brasov, nu a fost audiat nici pana la aceasta ora in dosar, au precizat, pentru “Gardianul”, surse judiciare din cadrul IGPR. Pentru prima data, anchetatorii vorbesc cu certitudine de faptul ca in acest atac au fost implicate mai multe persoane, principalii doi suspecti fiind cetatenii moldoveni Serghei Gribenco, respectiv Serghei Gorbunov. Cat priveste expertizele ADN efectuate in cauza, sursele citate precizeaza ca acestea nu contin elemente importante pentru economia dosarului, scrie Gardianul.

Lipsa banilor, nevoia de a-si gasi un job si restantele acumulate - acesta este cercul vicios care il face pe studentul roman sa renunte la facultate. Principalele motive ce ii determina pe tineri sa abandoneze studiile sunt lipsa banilor (30%), nepromovarea examenelor (29%) si locul de munca (25%). Conform unui studiu realizat de Alianta Nationala a Asociatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), 67% dintre tineri isi gasesc un job part-time, chiar din timpul studentiei, in timp ce taxele exagerate percepute de universitati nu fac decat sa amplifice situatia precara in care se regasesc acestia. Practic, mai mult de jumatate dintre universitatile romanesti au gasit diverse forme pentru a-si rotunji veniturile prin intermediul buzunarului studentilor. Astfel, pentru a primi foaia matricola, studentii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca trebuie sa scoata din buzunar cate 100 de lei, aceeasi suma fiind perceputa de universitate si in cazul refacerii carnetului de student, scrie Gandul.

In Romania ultimilor 20 de ani, ritmul cu care s-au inaugurat tronsoane de autostrazi a fost de doar opt kilometri pe an. Astfel, tara noastra si-a adjudecat un ultim loc greu de parasit in clasamentul oficial al Uniunii Europene. Daca totusi autostrazi nu s-au construit, studii de fezabilitate s-au facut inca din 1990. Iar statul a platit bani grei, desi nu avea el insusi cunostinta cand si cum exact le va folosi. Unul dintre principalii beneficiari ai acestor contracte a fost un american de origine romana, Michael Stanciu. Prin compania sa, Search Corporation, a studiat fezabilitatea unor proiecte de autostrazi cu mult inainte ca statul roman sa stie ce va face cu ele. La solicitarea guvernelor, angajatii lui Stanciu au studiat si traseele pentru mai multe drumuri expres. Asta, chiar daca patronul romano-american este transant cu privire la oportunitatea lor, dupa cum o demonstreaza interviul acordat "Romaniei libere": "Eu nu sunt un sustinator al acestor solutii. Romania are nevoie de autostrazi", scrie Romania Libera.

RATB vrea, cu ajutorul GPS-urilor, sa reduca intarzierile pe care le au unele masini din cauza traficului aglomerat. Mijloacele de transport ale RATB vor avea instalate GPS-uri care vor comanda culoarea verde atunci cand vehiculul se apropie de o intersectie dotata cu semafoare inteligente si este in intarziere. In acest fel, mijloacele de transport vor ajunge in statii la timp, fara a mai exista intarzieri mari, provocate de traficul aglomerat. Deocamdata, sistemul GPS a fost instalat pe un tramvai, un troleibuz si un autobuz, scrie Romania Libera.

Desi oamenii de stiinta considerau ca mediul urban este principalul responsabil de emisiile de gaze poluante, un raport recent arata ca, de fapt, in orase se produce o cantitate mai mica de gaze cu efecte de sera, pe cap de locuitor, decat in zonele neurbanizate. Raportul, intocmit de Institutul international pentru Mediu si Dezvoltare arata ca, desi marile concentrari de oameni, intreprinderi, vehicule si deseuri in orase genereaza probleme specifice, densitatea crescuta a locuitorilor din aglomerarile urbane are si anumite avantaje din perspectiva managementului mediului, informeaza Romania Libera.

Etnopsihologul Vintila Mihailescu spune ca societatea in care traim are ca model al reusitei agresivitatea si ca aceasta se manifesta de la coltul strazii si pana la tribuna Parlamentului. „Intai iti dau un cap in gura si apoi vorbim”, este „principiul” dupa care se ghideaza alarmant de multi conationali de-ai nostri, remarca etnopsihologul Vintila Mihailescu, directorul general al Muzeului Taranului Roman. O tara turistica, o tara bananiera sau altceva? Din perspectiva lui, aproape orice ne-am propune sa ajungem e preferabil inactiunii. Concentrarea asupra prezentului este strategia sigura de a pierde viitorul, avertizeaza Vintila Mihailescu, scrie Adevarul.

Scandalul ordonantei modificate de Camera Deputatilor astfel incat sa nu mai interzica constructiile in spatiile verzi este pe cale sa inregistreze o noua explozie. In prezent, textul reglementarii sta pe masa ministrului Nemirschi in asteptarea unei rezolutii. Adica a unei aprobari de la forul suprem al mediului. Cei care au pus documentul pe masa ministrului se numesc Sulfina Barbu (presedinta Comisiei de mediu a Camerei Deputatilor) si Silvian Ionescu (comisarul general al Garzii de Mediu). Care chipurile vor sa dea o sapaliga de ajutor economiei nationale prin incurajarea constructiilor, scrie Academia Catavencu.