15 persoane care fac parte din conducerea grupului AIG au acceptat sa restituie unele bonusuri si prime. Potrivit procurorului general al statului New York Andrew Cuomo, sumele recuperate se ridica la 30 de milioane de dolari. Andrew Cuomo a declarat ca se astepta ca si alti angajati ai companiei sa faca acelasi gest astfel incat AIG sa poata recupera circa 80 de milioane de dolari. Societatea americana de asigurari AIG a fost acuzata la sfarsitul saptamanii trecute ca ar fi platit angajatilor sai bonusuri in valoare de 218 milioane de dolari Potrivit unor surse oficiale 73 de persoane au incasat peste un milion de dolari fiecare, in timp ce 5 directori au primit mai mult de cinci milioane de dolari. Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat joia trecuta o lege care impune taxe de pana la 90% pentru primele mari din sectorul financiar-bancar al SUA, informeaza AP.

In 2008, 8.864 de persoane au fost condamnate la moarte in intreaga lume, 2.390 de persoane au fost executate, 1.718 din executii avand loc in China, se arata intr-un raport al Amnesty International. Din cele 59 de State in care mai exista pedeapsa cu moartea, in 25 au fost efectuate executii capitale. China care conduce in topul tarilor cu cele mai multe executii este urmata de Orientul mijlociu si de Africa de Nord, care au inregistrat anul trecut 508 pedepse capitale. In Statele Unite au fost executate 37 de persoane, cel mai mic numar din ultimul deceniu, informeaza AP.

Membrii unei comisii de ancheta a ONU acuza armata israeliana ca ar fi incalcat drepturile omului in timpul ofensivei in Fasia Gaza din perioada 27 decembrie 2008 - 17 ianuarie 2009 si cer demararea unei anchete internationale pe acesta tema. "Mai multe tinte civile, in principal locuinte, dar si scoli sau spitale au facut obiectul bombardamentelor israeliene", se arata in raportul ONU. Potrivit expertilor Organizatiei Natiunilor Unite, in timpul luptelor din fasia Gaza au fost ucise 1.440 de persoane, dintre acestia 431 fiind copii, scrie Reuters.

Guvernul mexican a oferit luni o recompensa in valoare de 30 de milioane de pesos (1,5 milioane de euro) pentru arestarea principalilor traficanti de narcotice din tara. Oficialii mexicani au facut publica o lista cu 37 de persoane, urmarite de politie pentru trafic de droguri. Autoritatiile, care au recurs si in trecut la acesta strategie, spera ca cetatenii sa ofere informatii care sa conduca la arestarea liderilor celor 6 cartele care isi disputa in Mexic piata drogurilor, informeaza AP.

Conducerea muzeului din fostul lagar nazist Auschwitz-Birkenau, din Polonia intampina dificultati din ce in ce mai mari cu administrarea complexului ajuns in ruina. Muzeul a fost sustinut pana acum de guvernul polonez, care a suportat peste jumatate din cheltuielile de intretinere. Directorul muzeului, Piotr Cywinski, spune ca situatia este una delicata: cladirile sunt erodate, iar cele cinci milioane de euro necesare intretinerii muzeului sunt din ce in ce mai greu de gasit. "Este ultima noastra sansa. Trebuie sa finalizam lucrarile de conservare a acestor cladiri in cel mult 10 - 12 ani. Este imperios sa incepem in maximum trei ani", a explicat Cywinski, citat de AFP.