Subiectele zilei: 10.000 de euro metrul patrat, expropriere-record in Capitala; Smecherii de Dorobanti – Top 30; Cazierul guvernarii 2008-2012; Ce spun constructorii, gunoierii si fostele vedete care sunt in topul afacerilor cu statul
Camere de supraveghere in cabinele de proba. Magazinele Sprider, aflate in numeroase malluri din tara, anunta prin afise amplasate in cabinele de proba ca isi filmeaza clientii pentru a combate furtul de produse. „Toate spatiile sunt supravegheate printr-un circuit inchis de televiziune cu camere ascunse.” Este afisul postat in incinta mai multor cabine de proba din magazinele de imbracaminte si incaltaminte Sprider Stores, aflate in majoritatea mallurilor din tara. Reprezentantii magazinelor incriminate sustin ca, de fapt, ei nu-i filmeaza pe clienti si explica amplasarea afiselor prin intentia de a-i speria pe potentialii hoti, scrie EvZ.
Ce spun constructorii, gunoierii si fostele vedete care sunt in topul afacerilor cu statul. Companiile de constructii si de salubrizare, alaturi de cateva firme farmaceutice si Petrom, domina topul societatilor care au incheiat anul trecut contracte cu statul, intocmit de Ziarul Financiar pe baza datelor raportate la Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Daca la editia precedenta a topului, primele locuri erau ocupate de asa-numiti "regi ai asfaltului", acum ei au trecut in plan secund, in pole position urcand compania de salubritate Romprest, cu contracte incheiate cu diverse institutii din administratia locala si centrala, dar si cu companii cu capital de stat in valoare totala de 439,64 milioane de euro, scrie Gandul.
10.000 de euro metrul patrat, expropriere-record in Capitala. Tribunalul Bucuresti a decis pe 19 decembrie 2008 ca Primaria Capitalei sa plateasca unei firme 1,7 milioane de euro reprezentand despagubire pentru exproprierea unui teren de 171 de metri patrati necesar constructiei Pasajului Basarab. Pe terenul respectiv se afla fix sase locuri de parcare. Pana acum, PMB a platit, in medie, in jur de 600 de euro pentru un metru patrat de teren fara constructie pe el si 1.400 de euro pentru un metru patrat de teren cu constructie pe el, scrie Cotidianul.
La 77 de ani, mogul in industria binelui. Una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale care ajuta oamenii cu boli grave este condusa de o femeie de etnie germana din Medias, in varsta de 77 de ani, bolnava de diabet si aproape nevazatoare. Asociatia de Autoajutorare a Diabeticilor si Bolnavilor Oncologici a luat nastere in 1990, atunci cand Mariane Caspari, care lucra pe vremea aceea in contabilitate, s-a hotarat sa-si schimbe viata si sa se dedice salvarii bolnavilor de cancer si diabet, scrie Romania libera.
Gheorghe Florea, pata neagra a masoneriei romanesti. Omul de afaceri Gheorghe Florea este cercetat penal pentru ca a emis numeroase cecuri si bilete la ordin fara acoperire. Victima: fosta sa garda de corp. Florea este maestru mason de grad 33, Mare Maestru Suveran, Mare Comandor al Supremului Consiliu al Anticului si Primitivului Rit de Memphis din Romania si „maestru tepar“, scrie Adevarul.
„Baiatul lui tata”, avere din salubrizare. Zeci de administratori ai unor unitati de alimentatie publica din Bacau afirma ca au fost constransi sa incheie contracte de salubrizare cu firma administrata de Ionut Zaharia, fiul directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Vasile Zaharia. Ei sustin ca au acceptat semnarea contractului de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD) doar de teama ca directorul DSVSA Bacau sa nu le puna bete-n roate, scrie EvZ.
Procurorul general-adjunct al Italiei: “Infractorii romani, balon mediatic umflat de politicieni”. Procurorul general-adjunct al Italiei, Finochi Renato Ghersi, prezent marti la Bucuresti, la Summitul mondial al procurorilor, a declarat pentru Cotidianul ca, din punctul de vedere al investigatorilor italieni, infractionalitatea romanilor in Peninsula este o falsa problema, creata de mass-media si preluata de clasa politica. “Aceste cazuri izolate nu sunt semnificative la nivelul sutelor de mii de romani care lucreaza in Italia in diverse domenii. S-a creat insa la nivelul societatii un curent negativ de opinie pe aceasta problema, pentru ca emigratia in Italia este un fenomen relativ nou, care a creat nelinisti sociale. Primul val de emigranti care au produs ingrijorare la inceputul anilor ’90 au fost albanezii, acum sunt romanii, maine poate vor fi altii”, a declarat Ghersi.
Afacerea "Radarul": 40% ia statul, 60% – privatul. Ziarul Romania libera a intrat in posesia contractului de asociere incheiat intre municipiul Roman (Neamt) si firma clujeana Codec Spat SRL pentru instalarea radarelor fixe. Acesta prevede ca SRL-ul incaseaza 60% din beneficiul rezultat din amenzile de circulatie, iar primaria – doar 40%. Radarele fixe instalate pe drumurile nationale ca urmare a asocierii dintre primarii si firmele private pozeaza automat, din spate, toate masinile care depasesc viteza legala. Apoi, cei care deservesc sistemul video identifica proprietarul masinii, respectiv soferul care a condus-o, iar vinovatul primeste acasa amenda. Banii platiti de el intra insa in cea mai mare parte in conturile SRL-urilor, iar juristii considera ca aceasta asociere ar trebui verificata de institutiile abilitate.
Smecherii de Dorobanti – Top 30. Miercuri, 25 martie, Academia Catavencu apare impreuna cu suplimentul „Smecherii de Dorobanti – Top 30”. Un ghid enervant de intrebuintare nocturna, din care, printre altele, aflati raspunsuri la probleme dintre cele mai stresante:
- Parintii lui Plapcianu sint de miliarde! Dumnezeule, pina cind?!
- Patrascu are niste masini de milioane! Interesant: le vinde cu sute de mii!
- Poponet e in criza, dar se trateaza. Fara Anna Lesko, doar e recesiune.
- Ivanov s-a culcat cu iubita iubitei lui! Inainte sau dupa?
- Joe sta intr-un apartament de bloc din Drumul Taberei. De ce nu se muta in Bentley?
- Adamescu, cel mai tinar proprietar al hotelului Rex din Mamaia! Era si cazul: avea cu cine, dar nu avea unde.
Un material cel putin interesant, in care fenomenul fitelor este supus unei analize extrem de serioase (chiar daca haioase), din care veti constata ca nu paparazzi au inventat smecherii, ci smecherii au scos din foame fotografii.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid