Sub Marea Caraibelor exista un lac subteran. Spre surpinderea cercetatorilor care l-au descoperit, sub Marea Caraibelor exista un mic lac cu apa foarte sarata, necunoscut lumii stiintifice pana acum doi ani, cand o expeditie efectuata de membrii Natural Marine Sanctuaries, l-a descoperit undeva in strafundurile Golfului Mexic. Lacurile subterane sunt cunoscute sub numele de Piscine de Saramura si sunt alcatuite din bazine subterane pline cu apa a carei concentratie salina este cu mult mai mare decat a apei marine. Acest tip de lacuri se formeaza in interiorul placilor terestre bogate in depozite saline naturale, indeosebi in urma miscarilor tectonice care permit scurgerea apei in cavitatile formate in interiorul acestor placi, informeaza Descopera.

Noi acte de piraterie in apele din estul Africii. Piratii somalezi au capturat doua vase europene si un iaht din Seychelles, care navigau in apele din apropierea coastelor de est ale Africii. Misiunea Anti-Piraterie a Uniunii Europene a precizat ca unul dintre vasele capturate era o nava comerciala norvegiana, iar cea de-a doua era greceasca. Misiunea Uniunii Europene, care detine sapte nave-patrula in apele din estul Africii, a inregistrat un oarecare succes in prevenirea actiunilor pirateresti, dar un purtator de cuvant a dorit sa sublinieze ca sa patrulezi in ocean, pe o suprafata de aproape 1,5 milioane de kilometri patrati, este o raspundere foarte mare. NATO a anuntat ca, in urmatoarele zile, va trimite in zona cinci vase de razboi, care sa intareasca fortele deja existente, noteaza BBC.

Société Générale crede in Romania. Grupul francez a salutat imprumutul de 20 de miliarde de euro acordat de Fondul Monetar International. Doua manifestari financiare s-au concurat, miercuri, la Bucuresti. In timp ce a doua banca a tarii, BRD, sarbatoarea zece ani de la privatizarea sa si cumpararea sa de catre Société Générale, FMI isi prezenta politica de sustinere a Romaniei. Tara va primi 20 de miliarde de euro din fondul international si de la Uniunea Europeana. Aceasta injectie de capital ar trebui sa permita stabilizarea monedei locale, ronul, depreciate cu 20% fata de euro in sase luni. Pentru Frédéric Oudéa, director general al Société Générale, "initiativa FMI ilustreaza increderea economiilor occidentale in modelul romanesc". "Ne-am atasat de Romania. Société Générale va ramane aici pentru mult timp", a mai asigurat acesta in fata unui public romanesc vizibil ingrijorat, informeaza Le Figaro.

Fermierii bulgari furiosi din pricina crizei. Fermierii bulgari, puternic apasati de datorii, de costurile mari si de preturile mici din Bulgaria devin tot mai militanti, in incercarea de fortare a guvernului sa ajute un sector deja "tinut in viata de aparate" inainte de criza. Fermierii sunt frustrati de coruptia endemica si de birocratia care le blocheaza ceea ce ar fi putut sa ii tina in viata - 6,5 miliarde de euro de subventii si ajutoare pentru zonele rurale din partea Uniunii Europene, marcate pentru perioada 2007-2013 pentru noul sau membru. Multi s-au imprumutat cu sume mari pentru a isi aduce fermele la standarde europene. In ziua de azi, productia lor reprezinta 5-6 procente din PIB, mai putin fata de un sfert, cat reprezenta inainte de anii '90. Candva exportator de produse alimentare, tara balcanica de 7,6 milioane de locuitori este acum un importator net. Pe langa preturile mici la lapte si importurile ieftine, criza economica alimenteaza nelinistile in cel mai sarac stat al UE. "Lucrurile deja scapa de sub control. Sunt impotriva masurilor extreme... dar nu exista alta modalitate", a afirmat Boiko Sinapov, liderul Asociatilor Crescatorilor de Animale, noteaza International Herald Tribune.

Propuneri ale secretarului american al trezoreriei Timothy Geithner. Secretarul american al trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat ca pentru a se evita repetarea unei crize economico-financiare cum este cea de acum, se va infiinta un monitor unic, care sa supravegheze intreg sistemul financiar al Statelor Unite. Noul organism va tine sub observatie si va reglementa activitatea institutiilor financiare, a serviciilor si a pietelor. Timothy Geithner a afirmat ca sistemul economic american a esuat din cauza unor greseli fundamentale, iar guvernul a trebuit sa gestioneze criza fara sa dispuna de aparatul care l-ar fi facut sa intervina eficient. Trezorierul american a mai spus ca se prea poate ca la inceput succesele sa fie modeste, dar "regula jocului" trebuie schimbata, iar cadrul de monitorizare va trebui ca pe viitor sa permita interventia rapida a guvernului, reducand totodata si riscul pe care il reprezinta pentru economie falimentul altor institutii, care nu tin de domeniul bancar, cum ar fi gigantul asigurarilor, AIG, informeaza BBC.

Bucati dintr-un avion avariat, cazute din cer, in Brazilia. Bucati dintr-o aeronava avariata au cazut din cer, in Brazilia, lovind aproximativ 20 de case din orasul Manaus, fara a provoca morti sau raniti. Unul dintre motoarele unui avion de marfa tip DC-10 american s-a defectat si s-a imprastiat pe o zona intinsa. Un oficial local a declarat ca este un miracol faptul ca nu s-au inregistrat victime. Proprietarii avionului au declarat ca accidentul a survenit la scurt timp dupa decolare, dar aeronava a reusit sa isi continue zborul catre capitala columbiana, Bogota, folosindu-si celelalte doua motoare, informeaza FoxNews.