Pe data de 23 martie 2009, un nucleu format din cinci jurnalisti din cadrul SRTv, care ulterior s-a largit la 28 de angajati ai institutiei publice, au conceput si semnat un Apel catre toate partidele politice, indiferent de orientare ideologica, sa dezbata si sa adopte in procedura de urgenta o noua lege de organizare si functionare a SRTv. Pana la momentul la care scriem aceste randuri, celor 28 de semnatari li s-au mai adaugat inca 115 sustinatori. Demersul celor 28 de jurnalisti vine in urma situatiei extrem de dificile in care se afla postul public de televiziune, deficitul financiar enorm, conform cifrelor furnizate chiar de catre conducerea postului, managementul defectuos si, nu in ultimul rand, scaderea incasarilor din publicitate. Dupa strangerea semnaturilor, Apelul va fi trimis Parlamentului si tuturor partidelor politice. Redam mai jos, integral, textul Apelului, asa cum a fost trimis catre toti jurnalistii si angajatii TVR, scrie Gardianul.

Orhideea Gardens, noul proprietar al hotelului Astoria din Capitala, a fost impiedicata de Politia Transporturi Feroviare sa execute imobilul, pe motiv ca acolo ar exista un centru de filaj al serviciului “Doi si-un sfert”. “In momentul executarii hotelului Astoria (la sfarsitul lui 2008, n.n.) ne-am trezit cu mai multi politisti de la Biroul TF din Gara de Nord, care, in prezenta mai multor martori, au afirmat ca nu putem patrunde in hotel pentru ca acolo este un centru de filaj”, ne-a declarat Dragos Penka, reprezentantul Orhideea Gardens, scrie Gardianul.

Arhitectul Gheorghe Seculici, cumatrul presedintelui Traian Basescu, bancherul Ionut Costea, cumnatul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si referentul de la Interne Carmen Boagiu, cumnata deputatei Anca Boagiu. Acestia formeaza de ieri echipa de succes a Transelectrica, toti fiind numiti in Consiliul de Administratie (CA) al Transelectrica, o companie care tinteste pe 2009 un profit de 17 milioane de euro. In urma cu doua saptamani, cand au fost formulate propunerile, ministrul Adriean Videanu declara ca nu stie nimic si, daca informatiile se vor dovedi adevarate, va lua „masuri drastice impotriva celor care au initiat propunerile respective“. Intre timp, nu a fost luata nicio masura, numirile fiind validate, scrie Gandul.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, astazi, pentru Agerpres, la reuniunea ministirlor transporturilor din UE ca, in forma in care este acum, contractul cu Bechtel pentru constructia autostrazii Transilvania nu poate sa continue. "In felul in care e, oricum n-avem cum sa continuam. Ar fi o solutie de mijloc, ca ei (Bechtel -n. n) sa faca jumatate si sa ne lase liberi in cealalta jumatate. Daca o sa se ambitioneze pe alte variante, o sa vedem atunci ce solutii vom alege", a declarat Radu Berceanu. "Autostrada Transilvania din pacate are la baza un contract semnat in 2003-2004 foarte, foarte dezavantajos, in care Bechtel are toate drepturile, iar noi avem obligatia sa le dam bani multi. Daca rupem contractul, iarasi pierdem foarte mult. Deci e greu de gasit o iesire", a spus ministrul Transporturilor, scrie Adevarul.

Limuzina de serviciu a unui ministru a omorit un om. Autorul omorului din culpa: soferul bolidului, un sepepist care gonea cu aproape 100 km/h in oras. Autorul moral si martorul omorului: ministrul aflat pe bancheta din spate, care se grabea sa ajunga la Guvern. Desi martori oculari ai accidentului au identificat un pasager in masina ministrului, demnitarul nu apare in ancheta Politiei. Desi avea actele de identitate in propria masina, victima a fost trimisa ca neidentificata la morga. Totul indica o musamalizare ca la carte a unui caz de omor. In care, din martor, ministrul poate ajunge complice. Cine e ministrul, in Academia Catavencu de miercuri.

Dosarul de la DNA al lui Puiu Popoviciu este de departe cel mai tare smen mediatizat vreodata. "Tigareta" e o gluma pe linga acest caz. Cazul Puiu Popoviciu merita premii: "Cel mai mare afacerist roman prins vreodata in timp ce-si aranja favorabil dosarul"; "Cea mai tare distributie in roluri secundare de aranjori de dosar" – sefii DGIPI si DGA; "Cea mai mare figuratie de seama" – primari, parlamentari, ministri; "Cea mai sigura scapare din arest" – judecatoarea Viorica Costiniu. Aplauze, va rog, scrie Academia Catavencu.

Liliana Carmen Dinu, sotia consulului general la Milano, Tiberiu Dinu, a eliberat unui roman un certificat de autenticitate pentru un permis de conducere fals. Romanul a scapat astfel de inchisoare si a primit un permis italian valabil, scrie Cotidianul.

Preturile tigarilor, ale bauturilor alcoolice si ale medicamentelor romanesti cresc de la inceputul lunii viitoare. In perioada urmatoare se asteapta si scumpirea alimentelor. Nu este o simpla pacaleala de 1 Aprilie: incepand de maine, vom avea de infruntat un nou val de scumpiri. Va trebui sa platim mai mult pentru medicamente, tigari, pentru unele produse alimentare si pentru o parte din bauturile alcoolice. Din cele peste 1.500 de medicamente romanesti, circa 90% vor fi mai scumpe cu pana la 6%, potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente, Petre Panculescu, scrie EvZ.

Legea unica de salarizare este departe de a deveni realitate in conditiile in care un membru CSM castiga de 24 de ori mai mult decat un simplu functionar. Consiliul Superior al Magistraturii continua sa ocupe primele locuri in „topul” celor mai bine platiti bugetari, cu peste 14.400 de lei pe luna, urmati de judecatorii Curtii Supreme, procurorii Parchetului General si profesorii universitari, remunerati cu peste 11.000 de lei lunar - cu aproximativ 2.000 de lei mai mult decat presedintele Romaniei, in buzunarele caruia intra, in fiecare luna, 9.555 de lei de la buget. La polul opus se situeaza functionarii publici aflati la inceput de cariera, cu doar 600 de lei pe luna, scrie EvZ.

In plina criza financiara, cu mii de disponibilizari si bugete reduse drastic, Primaria Capitalei a gasit scuza perfecta pentru a arunca sume enorme de bani: exproprierile necesare pentru realizarea unor proiecte de utilitate publica. Nimeni nu contesta necesitatea continuarii unui pasaj precum cel de la Basarab sau construirea unei artere precum cea de pe traseul Buzesti-Berzei-Uranus-Vasile Parvan-B.P. Hasdeu-Uranus-Calea Rahovei, care ar uni nordul cu sudul Capitalei, dar sumele de 280 milioane euro, alocate pentru despagubirea proprietarilor care au avut norocul sa aiba terenuri in calea proiectelor municipalitatii, sunt considerate exagerate. Spre exemplu, potrivit sumelor calculate de expertii invocati de primarie, fiecare proprietar din zona Buzesti- Berzei ar trebui sa primeasca in medie 3 milioane de euro, in conditiile in care piata imobiliara este la pamant, iar zona nu reprezinta interes pentru investitori, scrie Romania Libera.