Sute de primari din Romania au pus umarul la una dintre cele mai controversate si mai profitabile afaceri facute in ultimii ani, cu acordul institutiilor statului. Este vorba despre montarea radarelor private pe drumurile publice, activitate care, pe langa faptul ca nu aduce niciun venit la bugetul statului, genereaza si numeroase abuzuri. Astfel s-a ajuns la situatia aberanta ca in unele localitati sa fie montate si cate cinci radare pe kilometru, ca urmare a contractelor incheiate intre primari si firmele private si cu acordul tacit al Politiei Rutiere. Reporterii "Romaniei libere" au pretins ca sunt intreprinzatori, proaspat intrati in afacere, si au mers la mai multi primari din tara sa negocieze amplasarea de camere video pe raza localitatilor acestora. Mai mult decat atat, le-au promis edililor si un comision substantial daca vor accepta mai multe radare. Jurnalistii nu au fost refuzati decat atunci cand au intrat pe teritoriul unei firme concurente. Primarii cu care au stat de vorba nu si-au pus nicio clipa intrebarea daca radarele respective ar fi fost utile comunei pe care o conduc. Un exemplu elocvent este cel al primarului din comuna giurgiuveana Putineiu, care a fost de acord cu montarea a 12 radare, in conditiile in care a recunoscut ca astfel o "sa-i termine" pe soferii care trec prin localitate, scrie Romania Libera.

De 20 de ani, aspiratiile politice merg mana in mana cu cele imobiliare. De la ministri la parlamentari, culminand cu premieri sau presedinti ai Romaniei - cu totii si-au adapostit principiile si grija pentru neam si tara sub acoperisul unei vile de la stat, cele mai ravnite fiind cele din zestrea RA-APPS. O parte dintre aceste case au trecut subtil, din proprietatea statului in cea a demnitarilor care le ocupau. Au existat si exceptii: dintre sefii de stat, singurii care nu s-au capatuit cu casa-proprietate sunt Nicolae Ceausescu si Emil Constantinescu, in timp ce printre premierii „cinstiti” s-au numarat Victor Ciorbea, Radu Vasile si, deocamdata, Emil Boc. De-a lungul timpului, casele politicienilor au fost adevarate bombe mediatice: casa din Mihaileanu i-a patat imaginea de luptator anticoruptie presedintelui Basescu, iar Zambaccianul l-a fericit pe Nastase cu doua dosare la DNA. Altii au scapat mai usor: casele lui Isarescu, Tariceanu si Stolojan au ramas simple petarde pierdute in arhiva ziarelor, unele care nu le-au afectat mai deloc imaginea. Dar aventurile imobiliare nu se opresc la nivel de presedinti si premieri, ci coboara - dupa cum o arata si recentul scandal in care este implicata fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, si la nivelul doi, al copiilor. Semn ca aschia nu sare departe de trunchi, scrie Cotidianul.

Sentinta de arestare a lui Gigi Becali si a locotenentilor sai permite reconstituirea evenimentelor din noaptea de 26 spre 27 ianuarie, cand masina latifundiarului a fost furata si apoi recuperata cu pretul unei rapiri. Dupa furt, oamenii lui Becali l-au contactat pe un anume Dan Piticu’, care ii stia pe hoti si le-a transmis acestora ca Becali a platit taxa de rascumparare a masinii si, prin urmare, sa se intalneasca cu emisarii latifundiarului pentru returnarea masinii. In loc sa le dea banii, bodyguarzii au actionat violent, au busit masina hotilor, i-au „arestat“ pe trei dintre acestia si i-au dus in Pipera (clasica teapa, ca in metoda „Smen“, in care in loc de bani primesti taieturi de ziare). Cei trei au pastrat tacerea asupra rapitorilor trei saptamani la sfatul sefului lor de clan, Sandu Geamanu, in speranta ca vor primi „cascavalul“ de la Becali. Taximetristul anonim care a anuntat incidentul la 112 a fost identificat dupa aproape doua luni, mai exact pe 17 martie, scrie Cotidianul.

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, aflat in pragul varstei de 81 de ani. Incarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava, suferind de zece presupuse boli si cu o pedeapsa de 15 ani de ispasit, pentru evenimentele de la Timisoara din timpul Revolutiei din 1989, fostul ministru al apararii isi separa meticulos destinul in reusite si esecuri. Afirma, cinic, ca nu i-ar parea rau „sa i se intample ceva lui Emil Constantinescu”, a carui euforie electorala o pune la baza redeschiderii dosarului sau, iar fostului procuror Dan Voinea, anchetator in dosarul „Timisoara”, ii rezerva judecata divina. Povesteste cu nostalgie despre timpurile cand era decorat, insa se declara „scarbit” de vremurile actuale si spune ca, daca ar fi sa o ia de la capat, s-ar apuca mai degraba de fotbal. Cat despre regrete, ar fi unul mare: faptul ca fiica sa, careia i-a dat totul, nu „s-a deranjat” sa-i dea nici macar un telefon de cand se afla in detentie, relateaza EvZ.

Tribunalul Bucuresti a anulat examenul de admitere la doctorat in Marketing, de la Academia de Studii Economice, sesiunea septembrie 2008, dupa ce o studenta a reclamat incalcarea regulamentului. Decizia poate fi contestata cu recurs, dar daca ramane valabila va duce la anularea examenului, precum si a cursurilor sustinute de studentii admisi. Mara Popescu, fosta studenta la ASE, care a picat examenul la doctorat, a acuzat Scoala Doctorala ASE Bucuresti de faptul ca subiectele nu au fost trase la sorti, afirma EvZ.

Pe baza sentintei din cazul „Viasu contra Romania”, care condamna statul la plata a 115.000 de euro, instantele romanesti au inceput sa stabileasca despagubiri la valoarea de piata. Statul a fost obligat sa plateasca in maximum 3 luni de la comunicarea hotararii. Veste buna pentru zecile de mii de romani care se lupta de ani de zile cu autoritatile statului pentru obtinerea unor despagubiri financiare adecvate pentru proprietatile confiscate de regimul comunist ce nu le-au putut fi retrocedate in natura. Printr-o sentinta pronuntata la finele anului trecut in cazul „Viasu contra Romania”, Curtea Europeana a Drepturilor Omului le da acestora posibilitatea de a se adresa instantelor civile, pe baza dreptului civil comun, pentru stabilirea cuantumului despagubirilor si obligarea statului la plata lor, informeaza Gandul.

In timp ce Gigi Becali joaca table in arest, iar la Maglavit se fac slujbe pentru eliberarea lui, anchetatorii au inceput sa se ocupe de furtul Mercedesului latifundiarului. Deocamdata, activitatea acestora consta in pasarea dosarului intre diverse institutii. Astfel, surse judiciare au declarat pentru Gandul ca politia Ilfov s-a autosesizat vineri, la mai bine de doua luni de la comiterea furtului. Dosarul a fost inregistrat la Parchetul Judecatoriei Buftea, insa procurorii de acolo n-au vrut sa ramana cu un cartof fierbinte in mana. Asa ca au predat dosarul la Parchetul ierarhic superior, cel de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti. Dar procurorii care au preluat coordonarea anchetei prefera acum sa lucreze cu politistii de la Capitala, nu cu cei din Ilfov. Intrebat de ziarul Gandul de ce hotii care i-au furat masina lui Becali nu sunt arestati si nici macar cercetati, Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a declarat pentru Gandul ca politistii din subordinea sa executa dispozitiile procurorilor, pe care nu pot nici sa le comenteze, nici sa le prezinte, informeaza Gandul.

Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a reziliat contractul cu Burs Team SRL pentru asigurarea pazei in parcurile aflate in grija municipalitatii, dupa ce Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice a decis sa amendeze ALPAB tocmai pentru atribuirea acestui contract. Decizia de reziliere a intrat in vigoare din data de 3 aprilie, precizeaza un comunicat al ALPAB. Potrivit comunicatului, “procedura de atribuire a contractului de paza va fi reluata conform prevederilor legale si recomandarilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)”. Administratia parcurilor din Capitala a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice cu 10.000 de lei pentru contractul incheiat cu firma de paza “Burs Team”, directorul Gabriel Iosif declarand ca institutia analizeaza motivele aplicarii amenzii. Surse oficiale au declarat ca amenda a fost aplicata Administratiei Lacuri Parcuri Agrement Bucuresti (ALPAB) in urma desfasurarii unui control care a avut in vedere modul in care institutia a incheiat, la 1 februarie 2009, un contract cu o firma care sa asigure paza lacurilor si parcurilor, fara organizarea unei licitatii publice, afirma Gardianul.

Arestarea lui Gigi Becali s-a lasat cu o ploaie de amenintari publice la adresa magistratilor. Ioan Becali, zis Giovanni, a amenintat un procuror intr-o emisiune TV. Judecatoarea care a dispus arestarea lui Gigi Becali a fost criticata de interlopi, dar si de oameni de televiziune. Recitalul impotriva autoritatilor statului a inceput la OTV, cand Giovanni Becali, varul finantatorului echipei Steaua, infuriat ca ruda sa a fost trimisa dupa gratii pentru 29 de zile, a tunat si fulgerat impotriva tuturor celor care au contribuit la incatusarea lui Gigi Becali. Invitat in studioul OTV – Giovanni Becali era acompaniat in dis­cursul sau amenintator de Marian Clita – nimeni altul decat criminalul disidentului Gheorghe Ursu. Nu dupa mult timp, in studioul OTV si-a facut aparitia si Amet Metin, temutul interlop arestat in dosarul „Portbagajul” pentru sechestrare de persoane, scrie Adevarul.

Principalele centrale sindicale sunt nemultumite de acordul incheiat intre Guvern si Fondul Monetar International si pregatesc "actiuni de strada" pentru situatia in care negocierile care incep astazi la Ministerul Finantelor vor avea concluzii nesatisfacatoare pentru bugetari. Sindicatele au obtinut dupa prima runda de discutii, care a avut loc sambata, la Guvern, pastrarea pentru acest an a tichetelor-cadou si de vacanta, cel putin in institutiile care au inclus in bugetele lor aceste cheltuieli, scrie Romania Libera.