Judecatoarea lui Gigi Becali, amenintata cu moartea Nicoleta Cristus, judecatoarea care a dispus arestarea lui Gigi Becali a primit, sambata 4 aprilie, un e-mail prin care i se transmitea ca „va regreta amarnic” decizia luata. "Te voi gasi fa, sa fii sigura de asta! Problema nu e daca ci cand!", scrie persoana care a trimis mesajul de intimidare pentru magistratul Nicoleta Cristus. Judecatoarea a cerut protectia autoritatilor. Mesajul de amenintare a fost primit pe pe adresa de mail a Judecatoriei Sectorului 1 si se adresa direct magistratului care pronuntase sentinta in urma careia Gigi Becali intrase la zdup. Amenintarea a fost primita dupa ce judecatorul Nicoleta Cristus isi motivase hotararea privind arestarea latifundiarului din Pipera, scrie Adevarul.

Scandalul “Plaza-BGS”. Alte doua filme arata cum Preda este batut violent de angajatii lui Oprea Ziarul nostru a reusit sa intre in posesia a doua filmulete care prezinta imagini de la scandalul din Plaza Romania, surprinse de alte doua camere de supraveghere din magazinul Bamboo, aflat in incinta complexului comercial, in care se poate observa cat de violent actioneaza angajatii BGS impotriva lui Eugen Preda, desi acesta era cazut la podea, ghemuit in spatele tejghelei din magazin. Imaginile prezentate sunt capturi facute cu telefonul mobil de pe ecranul unui calculator. Bogdan Oprea a spus tot timpul ca Preda l-a atacat (momentul-cheie care lipseste din imagini si care ar fi dovedit cine a inceput scandalul), desi patronul BGS era inconjurat de cel putin 20 de agenti, iar in interior mai erau alte cateva zeci. In magazinul Bamboo, unde a fost incoltit Preda, agentii BGS au impartit in dreapta si in stanga jeturi de spray lacrimogen, fara a-i evita pe clienti, asa cum se vede in filmul aflat la anchetatorii de la Politie si Parchet, scrie Gardianul.

Oprescu vrea sa construiasca „parcul Ghencea“ Parcul va fi langa stadionul Steaua, va avea 8,2 hectare, iar amenajarea lui va costa apro­ximativ 12 milioane de euro. Directia Generala de Dez­voltare Investitii si Planificare Urbana din cadrul Primariei Capi­talei a aprobat un proiect in care se stipuleaza ca municipalitatea vrea sa construiasca un nou parc in cartierul Ghencea. „Supra­fata propusa pentru rea­lizarea acestei investitii este de 8,2 hectare, iar parcul cuprinde toate elementele si dotarile necesare, conforme cu standardele de calitate si siguranta”, se specifica in raportul de specialitate avizat de directorul directiei mai sus-mentionate, Bog­dan Hreapca, si de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. In parc vor fi amenajate trei pavi­lioane: administrativ, botanic si unul pentru concerte. Pavilionul botanic va avea o suprafata de 900 de metri patrati si va fi amenajat ca spatiu deschis, unde vor fi plantati numai arbori exotici, arbusti si flori deosebite, potrivit proiectului, scrie Cotidianul.

Gigi Becali face Pastele in arest Unul dintre magistratii care au decis, aseara, ca latifundiarul sa ramana in arest l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vintu la inchisoare cu executare, in 2005. „Nu inteleg de unde izvoraste atata rautate din partea procurorului anchetator. Doamna judecator a spus ca, daca Becali ar fi regretat si se caia, nu i-ar fi dat 29 de zile. Adica, ba, Becali, mai degraba recunosti, ca sa iei cinci ani, decat sa taci si sa iei 29 de zile”. Astfel si-a incheiat, aseara, latifundiarul pledoaria in fata celor trei magistrati, inainte ca acestia sa decida ca Becali sa ramana, prin decizie definitiva, in arest, pana pe 2 mai, scrie EvZ.

Ecuatia salarizarii profesorilor Un profesor bacauan a inventat o formula de plata a dascalilor dupa performanta, in timp ce guvernul vrea sa scape de 20.000 de cadre. Proiectul prin care Ioan Ursu vrea sa revolutioneze invatamantul romanesc s-a nascut in 2002, odata cu ideea ca fiecare profesor sa-si filmeze lectiile de la clasa. „Orele ar putea fi stocate, elevii ar putea relua explicatiile acasa cand nu inteleg ceva la clasa. La sfarsit de an, lectiile s-ar aduna intr-un video-manual reprezentand «dovada» si obiectul evaluarii profesorului”, explica bacauanul, care crede ca filmatul orelor i-ar responsabiliza pe profesori si pe copii deopotriva. In proiectul lui Ursu ar avea un rol si guvernul, care ar stabili un coeficient de multiplicare diferit in functie de ciclul de invatamant, de studiile necesare ale celui care ocupa un anumit post in invatamant. S-ar tine cont de media anilor din ultima scoala absolvita de dascal, vechimea in munca si, in mod special, de performanta la locul de munca. Printr-o ecuatie simpla, fiecare profesor ar primi un salariu diferit de al colegului sau, la care ar cantari greu in primul rand valoarea si pregatirea sa. Performanta didactica va fi evaluata anual de o comisie formata la nivel judetean din profesorii cei mai buni in materia respectiva, relateaza Evenimentul Zilei.

Consultantii au tocat 350 milioane de euro din bugetul CNADNR Chiar daca de aproape doi ani nu s-a dat in folosinta nici un kilometru de autostrada, Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a „spart”, in acest interval de timp, sute de milioane de euro pentru lucrari, proiectare si consultanta. Dintre acestea, unele nu au cofinantare de la Uniunea Europeana, iar bugetul de stat nu are bani sa suporte integral astfel de proiecte costisitoare. In perioada 2007-2008, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a cheltuit aproximativ 350 milioane de euro, cat pentru 100 kilometri de autostrada, pe studii de fezabilitate, proiecte si consultanta pentru constructia autostrazilor, drumurilor expres, reabilitarea drumurilor nationale si a soselelor de centura. Reprezentanti din Ministerul Transporturilor ne-au declarat ca, in perioada 2007-2008, CNADNR a cheltuit mai multi bani pe hartii decat pentru executia lucrarilor de constructie a autostrazilor sau a drumurilor nationale, scrie Gardianul.

Raport secret FMI: Europa de Est in zona euro Intr-un raport confidential al FMI, citat de cotidianul britanic "Financial Times", expertii Fondului sunt de parere ca statele membre UE din Europa Centrala si de Est care intampina probleme din cauza crizei economice ar trebui sa renunte la moneda nationala si sa treaca la euro. FMI isi motiveaza aceasta idee argumentand ca, pentru statele estice ale UE, "adoptarea euro ofera cele mai mari avantaje in ceea ce priveste rezolvarea unor probleme cum ar fi cumularea de datorii in valuta, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii". Majoritatea statelor central si est-europene nu sunt inca pregatite sa indeplineasca criteriile pentru a trece la euro: deficit bugetar sub 3 la suta, grad de indatorare sub 60 la suta din PIB si inflatie anuala sub 1,5 la suta. De aceea, FMI sugereaza Comisiei Europene sa relaxeze standardele pentru adoptarea monedei unice. Adrian Vasilescu, director la Banca Nationala, crede insa ca, desi Romania si-ar putea dori sa ajunga mai devreme in zona euro, nu poate sa arda etapele, fara sa respecte criteriile impuse de UE, relateaza Romania Libera.

Afacerea "Radare private", anchetata de IGP Campania "Romaniei libere" impotriva radarelor private, instalate de primarii lacomi cu ajutorul "baietilor destepti" care incaseaza grosul amenzilor de circulatie, si cu girul Politiei Rutiere, s-a soldat cu anchetarea celor implicati in marea afacere. "Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane efectueaza cercetari, sub supravegherea procurorului, cu privire la posibile ilegalitati comise de reprezentanti ai administratiei publice locale din intreaga tara, cu ocazia incheierii si derularii de contracte de asociere in participatiune cu unele societati comerciale din domeniu (…)", ne-a informat, ieri, Guvernul Romaniei. Totodata, potrivit Guvernului, Politia Rutiera elaboreaza acum "necesarul de tehnica propus spre achizitionare, pentru desfasurarea activitatilor de respectare a legislatiei rutiere in trafic", scrie Romania Libera.

Jurnalistii, inginerii, contabilii, notarii, arhitectii fara drepturi de autor Jurnalistii, inginerii, contabilii, notarii, arhitectii sunt pe punctul de a ramane fara drepturi de autor. Ministerul Finantelor este de acord cu eliminarea acestor drepturi pentru categoriile de mai sus, dar si pentru restul meseriilor care nu presupun munca de creatie, potrivit liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de Mediafax. Mai mult, in sedinta de Guvern de miercuri ar putea fi elaborata o ordonanta de urgenta in acest sens, care sa poata fi aplicata chiar din luna mai. Propunerea a venit din partea sindicatelor si a patronatelor inca din luna ianuarie, motivand ca plata prin drepturi de autor este “o forma de evaziune fiscala” fiindca exclude plata anumitor taxe. Normal este ca patronii sa treaca angajatilor tot salariul pe cartea de munca, au mai spus sindicalistii. Ei au mai motivat ca respectivele categorii nu desfasoara nici o munca ce ar avea legatura cu creatia. Bogdan Hossu a explicat: “Efectele acestei legi se vor vedea in 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt platite in prezent pe drepturi de autor si vor fi greu de corectat. Acestia vor avea o pensie sub pragul de saracie. Ceea ce se intampla azi este un abuz, un exces, pentru ca unii angajatori transfera angajatilor intregul risc, iar acestia din urma vor ajunge sa aiba o pensie de mizerie, pentru ca salariul declarat oficial este cel minim pe economie, scrie Gandul.