Cerbul de Aur 2008. 1.047.000 de euro, spulberati pe artisti fara cota Organizatorii din TVR ai “Cerbului de Aur 2008” au prezentat in urma cu putin timp raportul privind executia bugetara a festivalului. Avand un buget estimativ de 1.131.050 de euro si o finantare din fonduri guvernamentale “ponderata in plafonul de 500.000 de lei”, desi suma anuntata initial era de trei ori mai mare, festivalul din Brasov a reusit sa inghita numai din partea postului public suma de 2.204.188,85 de euro, din care 1.047.393 de euro au fost onorariile pentru artisti. Artistii straini invitati sa sustina recitaluri au fost spaniolii Los Vivancos si Natalia Rodriguez, Ruslana si trupa britanica Simply Red. Daca primele doua nume erau complet necunoscute publicului romanesc, deci nu puteau costa impreuna mai mult de 40.000 de euro, in schimb, conform datelor noastre, cel mai scump show al ucrainencei costa 35.000 de euro, iar trupa britanica Simply Red este cotata pe site-ul Celebrityacces cu sume cuprinse intre 25.000 si 50.000 de dolari, informeaza Gardianul.

Drept rasplata pentru ilegalitatile comise in calitate de director al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement, Gabriel Iosif (foto medalion) a fost „avansat“ intr-o functie care ii poate oferi nenumarate oportunitati de „afaceri“, chiar in Ministerul Economiei, pastorit de Adriean Videanu. Pentru aceasta functie, Iosif nu a trebuit decat sa se prezinte la un concurs, de restul ocupandu-se chiar varul sau, Ionut Popa, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei. Popa ii era, de altfel, dator varului sau de la Parcuri, care i-a organizat o petrecere fastuoasa de ziua sa onomastica, chiar in Satul Francez, unde s-a distrat pe cinste alaturi de prietenii sai, fara sa scoata un ban din buzunar, dupa cum ne-au precizat sursele noastre. Prin urmare, dupa ce a devenit celebru la ALPAB, semnand pe banda contracte ilegale de milioane de euro, Iosif activeaza acum linistit la OPSPI, fara sa-i pese, nici lui, nici celor care l-au promovat, ca se afla in atentia procurorilor DNA, relateaza Curentul.

Mai multi locatari ai unui bloc din Floreasca au ramas fara lumina si intimitate din cauza unui imobil construit la patru metri de ferestrele lor. O adevarata expozitie de cladiri construite la distante infime fata de blocuri deja existente se etaleaza pe bulevardul Barbu Vacarescu, in sectorul primarului Neculai Ontanu. In urma cu o luna, EVZ relata despre dezvoltatorul imobiliar Cascade Grup, care a cumparat cu 100.000 de euro acordul unei asociatii de proprietari de a construi un urias de beton si sticla la o distanta foarte mica de blocul 7 de pe Barbu Vacarescu. In imediata vecinatate, o alta constructie noua a rasarit la circa 3-4 metri distanta de ferestrele locatarilor din blocul 2 de pe acelasi bulevard. Daca in primul caz pagubitii macar s-au ales cu ceva bani, proprietarii din blocul 2 s-au trezit cu constructia in geam fara sa le ceara nimeni acordul, desi distanta dintre cele doua cladiri e socant de mica, afirma EvZ.

Furnizorii de gaze naturale nu-si informeaza clientii in legatura cu drepturile lor si nu le dau informatii despre presiunea minima si calitatea gazelor furnizate. Asa arata raportul unui amplu control efectuat recent in toata tara de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Consumatorii se plang adesea de intarzierea sau neemiterea facturilor, de facturile exagerat de mari emise dupa verificarea bianuala, de presiunea scazuta a gazelor si calitatea lor necorespunzatoare, de tarifele mari la verificari si revizii, de modul de calculare a penalitatilor si de debransarile facute fara notificari legale, scrie EvZ.

Firma controlata de fiul presedintelui moldovean, Oleg Voronin, a fost “invitata” sa curete cladirile Presedintiei si ale Parlamentului, devastate de protestatari. Opozitia sustine ca aceeasi firma va executa si lucrarile de renovare, cu bani luati din bugetul Educatiei. Sediile Presedintiei si Parlamentului de la Chisinau, devastate in urma protestelor de pe 7 aprilie, vor fi renovate de firma fiului presedintelui Vladimir Voronin, Glorinal, pe banii luati de la institutiile de invatamant din R. Moldova, a afirmat Serafim Urechean, liderul formatiunii de opozitie Alianta Moldova Noastra (AMN), relateaza NewsIn. Banuielile lui Urechean au un anu­me temei: muncitorii firmei Glorinal au fost surprinsi de fotoreporteri in timp ce curatau Parlamentul si Presedintia de la Chisinau de urmele conflictului abia incheiat. Cotidianul a gasit o foto­grafie Reuters in care apar o serie de persoane purtand uniforme pe care este inscriptionat GLORINAL si care strang atat documentele imprastiate, cat si geamurile sparte sau bucatile din lemn si din beton, scrie Cotidianul.

Numarul vehiculelor pe drumurile nationale a crescut cu 70% in ultimii patru ani, insa proiectele unor noi sosele au scazut ca numar. Peste 1.000 de kilometri de drumuri nationale s-au supraaglomerat. Peste o mie de kilometri de drumuri nationale au ajuns la un nivel al tra­ficului in jurul a 20.000 de vehi­cu­le, medie zilnica anuala, nivel de la care autoritatile ar trebui sa se gandeasca serios daca nu la construirea de autostrazi sau de drumuri expres, ma­car la largirea acestora la doua benzi pe sens. Drumurile supraaglo­merate sunt raspandite in toata tara, iar deseori pentru localitatile pe care aces­tea le leaga nu exista nici macar vreun proiect. Dupa ce a re­nun­tat la proiectele de construire a ze­ce drumuri expres, Ministerul Trans­porturi­lor promite vrabia de pe gard spunand ca va face autostrazi in lo­cul acestora, scrie Cotidianul.

Ion Iliescu solicita pensie speciala Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, "baronii locali" Trita Fanita si Nicolae Mischie, dar si alti peste 500 de fosti parlamentari au solicitat pensii speciale in baza Statutului senatorilor si deputatilor si a mandatelor detinute. Aceasta, in conditiile in care intentia PDL si a premierului Boc de a anula "pensiile nesimtite" ale parlamentarilor a ramas la stadiul de promisiune de campanie. Este vorba de 388 de fosti deputati si 183 de fosti senatori, care s-au ingramadit sa ceara pensie de pana la 80% din indemnizatia unui parlamentar in functie, informeaza Romania Libera.

Politist camatar anchetat de DNA Un inspector de politie din localitatea bihoreana Valea lui Mihai este anchetat de procurorii DNA pentru ca a dat bani cu camata si a santajat un datornic. Un ofiter din cadrul Biroului de Investigatii Criminale de la politia din localitatea bihoreana Valea lui Mihai este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale de Anticoruptie, sub acuzatia de santaj. El este suspectat ca ar fi imprumutat bani cu camata. Urmarirea penala a fost confirmata de Ioan Moldovan, seful Directiei Nationale Anticoruptie Bihor. Potrivit unor surse din interiorul DNA, inspectorul de politie ar fi suspectat ca a imprumutat cu dobanda 50.000 de lei unei persoane din localitate si ca in final l-ar fi santajat pe debitor, relateaza Romania Libera.

Licitatia brandului turistic, reluata la cererea strainilor Ministerul se asteapta ca la inceputul lui noiembrie sa avem un brand turistic pe care sa il promovam apoi in lume in limita unui buget de 75 de milioane de euro. Licitatia pentru stabilirea brandului turistic al Romaniei va fi reluata pentru ca firmele de publicitate s-au plans Ministerului Turismului ca timpul prevazut in caietul de sarcini este prea scurt. Procedura va fi reluata dupa ce Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) va aproba modificarile aduse. Conform conditiilor din caietul de sarcini al licitatiei, accesul direct al firmelor de profil din Romania este interzis, singura lor sansa de a participa la acest proiect fiind formarea unui consortiu cu o firma straina, model aplicat, de altfel, si la majoritatea licitatiilor mari din domeniul infrastructurii. O astfel de conditie este si ca firma respectiva sa mai fi facut vreodata un astfel de proiect. „Noi incercam sa atragem la aceasta licitatie firmele foarte mari din lume. In Romania sunt 4-5 firme care ar putea crea un astfel de brand, dar care nu au facut-o pana acum. Ele vor sa aiba un astfel de proiect pentru prima oara. Vor avea, oricum, posibilitatea asocierii. Firmele straine vor avea nevoie de know-how local, deci vor fi interesate sa faca asocieri cu firmele de la noi”, spune Lungu. El a anuntat ca ministerul va derula un studiu sociologic prin care sa se stabileasca profilul turistului roman, responsabil pentru 90% din turismul facut in Romania. Scopul studiului ar urma sa fie evidentierea sectoarelor sau a serviciilor care trebuie imbunatatite pentru a atrage mai multi turisti, scrie Gandul.

Desfiintarea ADS da liber primarilor la afaceri de 40 miliarde de euro Dupa ce Ministerul Agriculturii a anuntat desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si trecerea tuturor terenurilor gestionate la primarii, specialistii din domeniu sustin ca in spatele acestei miscari se afla, de fapt, presiuni puternice ale clientelei politice, care vrea sa puna mana pe terenurile de sute de milioane de euro. Nici Ministerul Agriculturii, nici ADS si nici DNA nu stiu la cat se ridica patrimoniul ADS, adica valoarea terenurilor si a bunurilor care vor fi transferate la primariile locale, pentru ca acestea nu au fost evaluate. Nu va fi deci greu ca, mai devreme sau mai tarziu, multe din terenurile neevaluate sa intre in proprietate privata, scrie Gardianul.