Rata neparticiparii la alegerile europarlamentare din 7 iunie ar putea atinge un prag record de 66%. Eurobarometrul Comisiei Europene arata ca absenteismul de la urne ar putea atinge un record neegalat din anul 1979, data organizarii primelor alegeri de acest tip. Potrivit studiului Polonia conduce in acest top negativ, doar 17% din cetatenii acestei tari declarand ca vor mege sa voteze. Polonia este urmata in clasament de tari, care potrivit statisticilor oficiale vor reusi sa mobilizeze sub 30% din electorat: Austria (21%), Marea Britanie (22%), Portugalia (24%), Slovacia (25%), Cehia (26%), Ungaria (27%), Spania (27%). La polul opus se situeaza Grecia, cu o prezenta estimata 62%, urmata de Irlanda (61%) si Malta (59%). Potrivit cercetarii 34% dintre romani au declarat ca vor participa la europarlamentare, scrie Liberation.

Grupul teorist spaniol ETA a planuit asasinarea regelui Juan Carlos la inceputul anilor 2000. Atentatul urma sa se concretizeze printr-un atac cu racheta sol-aer contra avionului sau elicopterului regelui. Anuntul a fost facut de mai multe organisme de presa citand surse judiciare franceze. Informatiile au fost obtinute de pe mai multe CD-uri confiscate de serviciile speciale din hexagon in 2004. Pe langa Juan Carlos atentatorii ii vizau si pe membrii cabinetului de ministri. Potrivit mass-media spaniole, ETA a incercat de mai multe ori sa il asasineze pe Juan Carlos, in particular in 2004, cand ea l-a insarcinat pe unul dintre membrii sai sa il ucida pe rege cu o pusca cu luneta la Mallorca, unde el venise pentru a asista la un meci al Cupei Davis la tenis, relateaza AFP.

Spionaj la nivel inalt. Cainele familiei Obama a fost deconspirat de presa americana, inainte de prezentarea oficiala a patrupedelui, care ar fi trebuit sa aiba loc abia marti. Redactorii cotidianului Washington Post, care au publicat pe prima pagina doua fotografii ale cainelui au declarat cu umor ca "publicatia care a dezvaluit scandalul politic Watergate detine si afacerea cainele". Patrupedul reprezinta un cadou al senatorului democrat de Massachusetts Edward Kennedy, fratele lui John Kennedy. Potrivit presei americane cele doua fice ale lui Barack Obama, Malia si Sasha l-au numit pe catel Bo, de la numele pisicii verilor lor. In prima sa vizita la Casa Alba, Bo a reusit sa respecte eticheta si sa nu urineze unde nu trebuie si nici sa nu roada mobilierul prezidential, scrie AP.

Presedintele Boliviei, Evo Morales, a intrat duminica in a patra zi de greva a foamei, imitat de sustinatori din intreaga tara, in speranta unei deblocari parlamentare cu privire la adoptarea unei legi electorale. Morales a anuntat ca este posibila acceptarea unei conditii impuse de opozitia de dreapta pentru reluarea examinarii legii - un registru electoral actualizat si transparent - daca nu se intarzie organizarea alegerilor prezidentiale si legislative prevazute pentru 6 decembrie. "Guvernul vrea sa amelioreze datele statului, pe chestiuni legate de populatie, locuinte, si vrem si un nou registru electoral. In cazul in care Curtea nationala electorala garanteaza organizarea de alegeri la 6 decembrie si implementarea la timp a unui registru electoral biometric si sistematizat, atunci guvernul promite sa garanteze stabilirea sa", a asigurat Morales, citat de AFP.

In ciuda atentatului sinucigas de la Mosul, care a ucis cinci soldati americani si trei irakieni, oficialii americani considera ca incidentele violente din Irak au inceput sa se diminueze. Potrivit generalului Raimond Odierno comandant al fortelor americane in Irak acestea se situeaza la cel mai scazut nivel de la inceputul razboiului in 2003. Presedintele Barack Obama a anuntat ca o parte din cei 140.000 de soldati desfasurati in Irak va parasi tara pana la 31 august 2010. In conformitate cu acordul de securitate semnat in noiembrie, ultimii soldati americani urmeaza sa paraseasca Irakul la sfarsitul lunii decembrie 2011, relateaza Reuters.