Consiliul de Securitate al ONU a emis o declaratie prin care condamna lansarea rachetei de catre Coreea de Nord. Cei cinci membri permanenti ai consiliului: China, Franta, Marea Britanie, Rusia si SUA, plus Japonia, care nu reusisera initial sa se puna de acord cu privire la actiunile Coreei, au decis sa intareasca sanctiunile impotriva statului nord-coreean. Textul declaratiei solicita Coreei de Nord sa se abtina sa mai lanseze echipamente similare. Pana pe data de 24 aprilie, reprezentantii ONU vor decide ce tip de sanctiuni vor fi aplicate Phenianului. Cel mai probabil lista cu tehnolgia care nu poate fi comercializata catre Coreea, va fi extinsa fata de prevederile anterioare datand din 2006, scrie AP.

Un pod destinat pietonilor, situat in provincia Ayachucho, in sud-estul Perului s-a prabusit cu 80 de persoane. Podul, facut din lemn si sutinut cu ajutorul cablurilor de otel, a cedat provocand caderea in gol a pietonilor de la o inaltime de 70 de metri, in albia unui fost rau. Potrivit primului bilant, in urma accidentului cel putin 8 persoane au murit, dintre care 2 profesori si 6 copii. Oficialitatile locale au adugat ca 70 de persoane sunt ranite, aproximativ jumatate dintre acestia fiind in stare grava, scrie AP.

Presedintele SUA, Barack Obama, se pregateste sa ridice anumite restrictii vizand Cuba, in special pe cele privind calatoriile si transferurile de bani ale celor aproximativ 1.500.000 de americani de origine cubaneza spre insula, a anuntat luni un responsabil de la Casa Alba. Congresul a votat la inceputul lunii martie o relaxare a restrictiilor privind calatoriile in Cuba pentru americanii de origine cubaneza, permitandu-le sa se deplaseze o data pe an, in loc de o data la trei ani, si sa cheltuiasca in fiecare zi pana la 179 de dolari, fata de cei 50 de dolari cat au fost prevazuti de administratia Bush. In rest restrictiile impuse de SUA Cubei in 1962 raman in vigoare, scrie AP.

Guvernul Albaniei a anuntat ca va incepe, la sfarsitul acestei luni demersurile pentru a dobandi statutul de membru al Uniunii Europene. Pentru a putea aspira la acceptarea in structurile europene, executivul de la Tirana va trebui sa demonstreze ca poate organiza in conditii de impartialitate alegerile din 28 iunie. Potrivit oficialilor de la Tirana albanezii ar putea obtine dreptul de libera circulatie in UE in 12 luni. In acest moment locuitorii Albaniei emigreaza ilegal preponderent in Grecia, in cautarea unui loc de munca, informeaza Reuters.

Trupele europene nu vor mai lua parte doar la actiunile umanitare si de salvare, ci se vor implica si in misiuni de interventie in conflicte armate. UE s-a concentrat pe misiuni umanitare si de mentinere a pacii, sustinute de forte civile. La summitul UE din 2008 s-a decis insa sa fie consolidate capacitatile militare ale blocului comunitar pana in 2010. Potrivit planului de organizare a capacitatilor militare, subordonate in prezent inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, UE ar trebui sa fie capabila sa intervina pe uscat, pe apa si aer. Deocamdata nu au fost stabilite zonele de interventie, insa unele scenarii pomenesc de Kosovo si Afganistan, informeaza BBC.