Chipurile romanului ucis in Bolivia. Presupusul terorist international roman de etnie maghiara a avut o viata demna de un roman de aventuri, de-a lungul careia a jucat, pe rand, mai multe roluri. Fotografiile si amintirile cunostintelor descriu un luptator neinfricat, un rocker timid, ce iubea desenul, apoi un musulman mandru si unul dintre fondatorii Legiunii Secuiesti, o misterioasa miscare paramilitara. E greu sa topesti toate astea intr-o unica imagine: Árpád Magyarosi (28 de ani), romanul ucis in Bolivia, a avut parte de un final ciudat, ca mai toata viata pe care a dus-o, scrie EvZ.

Cat de unica e legea salarizarii. Lista celor care scapa. Proiectul Legii salarizarii unice a bugetarilor are deja cateva principii de elaborare europene. Ieri, premierul Boc a declarat ca legea, ce se va aplica din 2010, va aduce raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare la valoarea 1 pe 15. Dar Emil Boc n-a mai explicat ca, prin taierea unor sporuri ce nu vor fi incluse in salarii, multi bugetari vor avea nu salarii, ci venituri salariale mai mici. Din acest motiv, angajatii din Justitie sau Aparare, sectoare unde sporurile pot sa treaca de 50 la suta din salariu, vor in continuare legi proprii de salarizare. In plus, legea salarizarii unice nu va fi aplicata tuturor angajatilor la stat, scrie Gandul.

Mirela, copil de tigan dus in Spania la produs: “Copiii tigani au furatul in sange”. Un documentar prezentat de o televiziune spaniola arata cum poate un copil sa castige 1.500 de euro pe zi din furat si cersit. Postul spaniol de televiziune Antena 3 urma sa prezinte miercuri seara in cadrul emisiunii “In profunzime, zona zero” a doua parte dintr-un documentar referitor la copiii de romi romani pusi sa fure sau sa cerseasca in Spania. Cea de-a doua parte a documentarului prezinta vilele si masinile luxoase pe care si le cumpara traficantii de copii in Romania din banii facuti de minori in Peninsula Iberica, scrie Cotidianul.

Statul roman in criza: dezmat cu salupe, limuzine si sedii luxoase. Criza financiara nu schimba metehnele sefilor de institutii publice nici in 2009. In ciuda indemnurilor la austeritate facute de premierul Emil Boc, multe primarii si consilii judetene si-au achizitionat sau sunt pe cale sa-si achizitioneze automobile de mii de euro. Nu lipsesc in anul crizei nici investitiile in sedii de lux. La Iasi, la cererea presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Simirad, va fi amenajat un sediu nou pentru institutia pe care o conduce, pentru amenajarea caruia vor fi alocate din bani publici aproximativ 3 milioane de euro, scrie Romania libera.

Ziaristi amenintati la procesul lui „Dom’ Costel“. Ieri s-a judecat pentru prima data dosarul in care fostul sef al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Costel Iancu, alaturi de alti cinci inculpati sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate, amenintare si lovire sau alte violente. Este prima infatisare la proces a inculpatilor dupa termene amanate. Unii dintre membrii gruparii nu s-au putut abtine in a profera amenintari la adresa jurnalistilor prezenti la proces. Andreea Mitrache, de la cotidianul local, „Editie Speciala”, a fost amenintata in mod direct de Laurentiu Capotescu, zis Patatu: „Daca te prind in vreo discoteca, o sa-ti dau eu «dedicatii», ti-arat eu tie”, scrie Adevarul.

„Stirea Vilei” cu Gabi Firea. Gabriela Vranceanu Firea, director al publicatiilor „Financiarul” si „Saptamana Financiara”, realizatoare a emisiunii „Stirea zilei” (Antena 3) si prezentatoare a „Observatorului de weekend”, de la Antena 1, amesteca politica editoriala a revistelor pe care le conduce cu interesele personale. Firea a facut reclama mascata la un ansamblu rezidential, in publicatiile al caror director este, si a incercat sa faca acelasi lucru in paginile altor ziare, folosindu-se de imaginea sa de vedeta media, scrie EvZ.

Seful ANRM anunta rezilierea contractului cu Sterling. Contractul cu firma canadiana Sterling Resources, pentru exploatarea perimetrelor petroliere Pelican si Midia din Marea Neagra, e pe cale de a fi reziliat. Anuntul a fost facut, in exclusivitate pentru Gandul, de Gelu Maracineanu, secretar de stat, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), care spune ca „s-au identificat probleme foarte grave in contractul cu Sterling Resources. Deocamdata, nu va pot da amanunte, dar sunt sigur ca vom rezilia acest contract. Avem elementele care ne dau dreptul sa o facem. Voi prezenta o situatie detaliata in circa doua saptamani”, a spus seful ANRM, potrivit Gandul.

Rukmini Callimachi: “N-am fost considerata romanca pentru ca n-am mancat salam cu soia”. Jurnalista de origine romana finalista anul acesta la Premiile Pulitzer, plecata din tara la 5 ani, isi spune povestea intr-un interviu in limba materna acordat ziarului Cotidianul.

Puteti sa-mi spuneti mai multe despre articolele cu care ati ajuns finalista la Premiile Pulitzer?

Am realizat in 2008 o serie de reportaje despre abuzurile la care sunt supusi copii din vestul Africii chiar de propriii parinti. Africa de Vest este cea mai saraca regiune a Africii, continentul cu cele mai grele conditii de trai. Primul articol a fost despre copiii proveniti din satele din vestul Africii, trimisi de propriii parinti sa cerseasca pe strazile Dakarului, capitala tarii. Al doilea articol s-a ocupat de problema copiilor care muncesc in minele de aur din regiune, cot la cot cu adultii. Integral in Cotidianul.

Pasaportul biometric le-ar putea fi de folos mai ales hotilor. Specialistii elvetieni sustin cu argumente practice ca punerea in aplicare a pasapoartelor biometrice este prematura si ca simpla lor lasare la receptia unui hotel ar putea duce la copierea amprentelor digitale si a imaginii digitale a fetei cu materiale disponibile in comert. Cotidianul elvetian Le Temps a deschis o dezbatere privind viabilitatea pasapoartelor biometrice, care urmeaza sa fie introduse in Spatiul Schengen, scrie Romania libera.

Gigi Becali: „Adevarul a iesit la iveala”. Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, a comentat, pentru EvZ, situatia arbitrilor Marcel Lica, Sorin Corpodean si Marcel Savaniu, care au fost retinuti de DNA Pitesti pentru 24 de ore. „Este foarte bine ceea ce a facut DNA in acest caz. Trebuie sa se realizeze o curatenie generala in arbitrajul si fotbalul romanesc, sa scapam de garda veche. Am spus mai demult ca Sorin Corpodean e un spagangiu si nu m-am inselat, mai multe nu am ce sa comentez. Adevarul a iesit la iveala. Parerea mea este ca de-acum incolo campionatul va fi mult mai curat, dupa acest val de arestari. Nu vor mai fi niciun fel de blaturi”, a declarat Gigi Becali pentru EvZ.