Mama lui Árpád Magyarosi cere autopsie. Mama tanarului roman de etnie maghiara ucis in Bolivia a declarat, pentru EVZ, ca fiul ei n-a fost un terorist si ca povestea lui trebuie spusa. Tanarul cetatean roman de etnie maghiara ucis in Bolivia lui Evo Morales, Árpád Magyarosi, locuia impreuna cu mama sa intr-una dintre cele mai mai periculoase zone din Budapesta, sectorul 8. Cartierul este descris de localnici drept un soi de Harlem local, in care stau preponderent imigranti sau persoane de etnie roma. Deseori trecatorii sunt atacati in plina zi de catre hoti, iar politia e obligata sa faca ronduri permanente, noteaza EvZ.

Cum a pierdut Romania 1 miliard de euro din pix. Redeventele pentru exploatarea zacamintelor de petrol si gaze din tara noastra sunt aproape de doua ori mai mici ca in UE, „diferenta” fiind de 1 miliard de euro in patru ani. Din cauza contractelor de privatizare, redeventele vor putea fi modificate doar in 2014, dar, atunci, zacamintele vor fi aproape epuizate. Romania a pierdut cel putin 1 miliard de euro in ultimii patru ani. Aceasta suma putea fi obtinuta, usor, din redeventele pentru petrol si gaze, daca acestea erau la nivel european. Astfel, conform Eurostat, redeventele medii din UE medii sunt 10-20%, iar in unele cazuri, cum ar fi Marea Britanie, ajung si la 50%, noteaza Gandul.

Interlopa din clanul „Sportivilor”, consiliera in Ministerul Transporturilor. Expertul guvernamental arestat in 2006 pentru santaj si aderare la o grupare de crima organizata, Simona Ciulavu, a ajuns consilier principal in Ministerul Transporturilor. Simona Ciulavu (33 de ani) a fost trimisa in judecata in stare de arest, in septembrie 2006, alaturi de periculosul clan al „Sportivilor”, iar procesul este pe rol la Tribunalul Bucuresti. In momentul arestarii, Simona Ciulavu era angajata la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarire Comunala din cadrul Guvernului Romaniei, noteaza Adevarul.

Reprezentantii Puterii se contrazic in declaratiile referitoare la rezilierea contractului cu Sterling. Videanu: Rezilierea este decizia corecta. Iancu: Statul nu poate rezilia unilateral acordul. Intentia rezilierii contractului incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firma canadiana Sterling Resources, pentru exploatarea perimetrelor petroliere Pelican si Midia din Marea Neagra, anuntata de Gelu Maracineanu, presedintele ANRM, in Gandul, este confirmata si de ministrul Economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu. Acesta a precizat, azi, intr-o conferinta de presa, ca decizia de rezi­liere este „corecta”. „Mie mi s-a parut cel putin ciudat emiterea unei ordo­nan­te de urgenta care modifica doua legi organice, a petrolului si minelor, scrie Gandul.

Interzis cu bicicleta si cu rolele in parcuri! Parcurile Capitalei sunt transformate in muzee verzi. Autoritatile nu ne permit accesul cu vehicule nepoluante, role sau biciclete in oazele orasului. Un arhitect batran spunea odata ca, in lumea civilizata, spatiile publice sunt construite urmand cararile batatorite de oameni. Aleile sunt betonate abia dupa ce oamenii sunt lasati sa-si aleaga singuri cele mai convenabile scurtaturi. In acest fel se evita situatiile des intalnite la noi, in care peluzele sunt brazdate de carari haotice, desi exista alei organizate, scrie EvZ.

CSM s-a autosesizat in privinta eliberarii lui Becali. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, sa demareze o serie de verificari in ceea ce priveste repartizarea dosarului lui Gigi Becali la judecarea recursului in urma caruia patronul Stelei a fost eliberat. Potrivit oficialilor CSM, verificarile vizeaza exclusiv modul in care s-a facut repartizarea aleatorie a dosarului Becali la Tribunalul Bucuresti, noteaza Adevarul.

Romania, campioana anului 2008 la sanctiuni CEDO. Romania a avut de platit, anul trecut, cele mai mari daune - in total, 12,2 milioane de euro - in urma unor condamnari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Asa arata ultimul raport al Consiliului Europei (CE) privind executarea deciziilor CEDO, potrivit caruia, tara noastra ocupa, totodata, un loc fruntas in „topul” statelor europene care nu-si achita datoriile fata de cei care le-au actionat in judecata, scrie EvZ.

BGS se camufleaza in spatele unor certificate medico-legale depuse la dosar la o luna de la emiterea lor. Politistii care instrumenteaza dosarul privind conflictul de la sfarsitul lunii februarie de la Plaza Mall, din Bucuresti, au trimis, miercuri, 22 aprilie, la dosarul cauzei, instrumentat de procurorii Parchetului Judecatoriei sectorului 6, patru plangeri penale depuse de patru angajati ai BGS. Acestia au ridicat, la o luna de la consumarea evenimentelor, toti in aceeasi zi, respectiv pe 23 martie, certificate medico-legale parafate de aceeasi echipa de legisti, solicitand ca aceste plangeri si documente sa fie conexate la dosarul privind “Clanul Preda”. Depunerea acestor documente medicale la Parchet s-a facut la o luna de la emiterea lor si la limita celor 60 de zile in care bodyguarzii BGS puteau depune, in termen legal, plangeri pentru loviri si alte violente, scrie Gardianul.

Record de viteza in justitie: proces de o zi pentru umflat salariile magistratilor. Peste 40 de judecatori de la Curtea de Apel Craiova au castigat sporuri salariale intr-un proces judecat de aceasta instanta intr-un termen-record: o singura zi. Curtea de Apel Craiova a inregistrat un record absolut in domeniul celeritatii cu care a judecat un dosar. In 13 aprilie 2009, peste 40 de judecatori de pe raza acestei Curti, in frunte cu Costel Dragut, presedintele acestei instante si membru interimar al CSM de un an si jumatate, au castigat sporurile salariale restante de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 la suta. Procesul a avut un singur termen, 13 aprilie 2009, iar cererea a fost inregistrata in 10 aprilie, cu doar trei zile mai devreme, noteaza Cotidianul.

Afacerea AGVPS: 1.400 de lei pentru un fond de vanatoare de 13.000 de hectare. V-ati putut imagina vreodata ca un fond de vanatoare de peste 13 mii de hectare poate fi concesionat pentru suma de 14 milioane de lei vechi pe an? Prin comparatie, un vanator care vrea sa ia acasa un mistret impuscat trebuie sa achite intre 15 si 20 de milioane de lei vechi, in functie de greutatea animalului. Astfel de afaceri halucinante facute pe seama statului roman nu sunt singulare pentru Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS), organizatie care a supravietuit tuturor regimurilor politice, noteaza Romania Libera.