Cladirile-cosciug ale lui Oprescu: Primaria a lungit lista seismica cu inca 1.900 de imobile Lista Primariei Capitalei a cladirilor cu risc seismic a fost de curand umflata cu inca 1.900 de imobile, astfel incat acum ar iesi calculul victimelor prezise de Oprescu: 500.000. Cei mai multi locatari nu reusesc sa afle in ce categorie de risc le-a fost incadrat imobilul. 1.908 imobile din Bucuresti ar trebui sa intre in consolidare in maximum zece ani, potrivit unei liste aparute pe pagina de Internet a Primariei Municipiului Bucuresti. Lista a fost postata langa cele care cuprind imobilele incadrate in clasele I, II, III sau IV de risc seismic, care insumeaza aproape 800 de cladiri. Aceste cladiri au primit termen-limita in care ar trebui sa fie consolidate, numai ca gradul de urgenta nu este specificat in lista afisata pe site-ul Primariei Capitalei. Desi autoritatile locale stiu de aceste imobile, nu acceseaza fondurile puse la dispozitie de Guvern pentru rea­bilitarea seismica a cladirilor. „Anul trecut, Primaria Capitalei nu a organizat nici o licitatie pentru a accesa fondurile care existau la Ministerul Dezvoltarii pentru consolidarea blocurilor din Bucuresti, scrie Cotidianul.

Noua universitati particulare organizeaza masterate ilegale Toate universitatile trebuiau sa-si autorizeze masteratele la Agentia pentru Asigurarea Calitatii, insa o treime din cele particulare au facut inscrieri fara sa aiba acest aviz. Absolventii de facultati nu stiu cat de pregatita este universitatea la care s-au inscris la masterat. Sase universitati particulare din Bucu­resti si trei din Iasi au refuzat sa mearga la Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) pentru a-si autoriza maste­ra­te­le. Este vorba de masteratele de doi ani, dupa sistemul Bologna, care trebuie sa aiba un aviz provizoriu pentru prima ge­ne­ratie de studenti care au absolvit facul­tatea dupa trei ani de studiu. Univer­sita­tile bucurestene „Spiru Haret”, „Di­mi­trie Cantemir”, Hyperion, Bioterra si institutele teologice Baptist si cel Romano - Catolic sunt pe lista celor care fac astfel de masterate inca neautorizate, scrie Cotidianul.

Mostenitorul secret al lui Ceausescu Dupa doi ani de investigatii, "Evenimentul Zilei" vi-l prezinta astazi, in editia tiparita, pe Daniel Valentin (28 de ani), cel mai misterios membru al clanului Ceausescu. E somer si locuieste in Bucuresti. Daniel Valentin Ceausescu (28 de ani) s-a nascut in Bucuresti, in 1981, si este nepotul direct a lui Nicolae si al Elenei Ceausescu. In jurul copilului lui Valentin Ceausescu si al Iordanei Borila s-a pastrat un relativ mister inainte de Revolutie si un secret total in ultimii 20 de ani, timp in care a locuit si a studiat in SUA.

DNA i-a dat NUP lui Penescu inainte de arest Dosarul „mita in fotbal” de la Pitesti a inceput de la zaharul lui Penescu, dar sportul rege a avut parte de o atentie speciala din partea DNA in ultimii ani. Conform unui document primit de la DNA de Marin Condescu, peste 30 de oa­meni din fotbal au avut telefoanele ascul­tate si au fost monitorizati in 2007. Con­clu­zia procurorilor DNA a fost insa ca ba­nuielile de coruptie sunt nefondate in ceea ce-i priveste pe majoritatea dintre ei, un singur dosar fiind disjuns pentru cer­ce­tari mai ample. Conform documen­tu­lui primit de liderul de sindicat, printre cei absolviti de vina se afla si fratii Cornel si Ilie Penes­cu, acestia avand convorbirile interceptate in perioada martie-iunie 2007. Alaturi de fratii Penescu au mai fost anchetati Jean Padureanu, Gheorghe Stefan Pinalti, Borcea, Copos, Cornel Dinu, Iancu, Mititelu si multi altii, lista cuprinzand peste 30 de oameni implicati in fotbal, majoritatea oficiali din Liga I, scrie Cotidianul.

Ghinionul de a fi vecin cu Cartierul Latin O familie care s-a inhamat la credit imobiliar pana la pensie a ajuns sa locuiasca intr-o groapa dupa ce vecinii si-au inaltat terenul cu doi metri. Sa fii tanar, sa-ti faci toate studiile posibile in Romania, sa urmezi o cariera, sa-ti intemeiezi si o familie, apoi sa faci un credit la banca pe care urmeaza sa-l platesti pana la pensie ca sa-ti construiesti o casa. Asta inseamna sa ai incredere in viitorul Romaniei, zice Marius Dumitrascu, manager intr-o multinationala din Capitala, care si-a ridicat, in 2006, o casa in orasul Bragadiru. Pana aici toate bune si frumoase. Ghinionul s-a aratat in vara lui 2007, sub forma unui cartier rezidential. Cartierul Latin s-a cocotat pe un mal de doi metri inaltime, chiar pe gardul familiei Dumitrascu, si a napadit curtile vecinilor cu inundatii, gunoaie si caini de pripas. Proprietarul cartierului, omul de afaceri Victor Stoiculescu, finantator al PDL, merge inainte cu constructiile, in pofida proceselor pe care i le-a intentat vecinul. El e aprobat si de primarul localitatii, Vasile Cimpoeru, care considera ca dreptul proprietarului e sa-si inalte cate un bloc oriunde gaseste un loc bun. Primarul crede ca singura solutie ar fi ca si Dumitrascu sa-si umple curtea cu pamant, ca sa nu mai stea in groapa, scrie EvZ.

Jafurile la banci, incurajate de anchetatori Lipsa rezultatelor in anchetele jafurilor armate de la Brasov si Cluj ii determina pe infractori sa atace nestingherit in continuare: in weekendul trecut sediul unei banci din Timisoara a fost spart, iar hotii sunt de negasit acum. Jaful de la Timisoara vine la doua luni dupa cel comis la o sucursala bancara din Cluj. Ancheta in acest caz invarte in continuare politia intr-un cerc de suspecti care "poate fi variabil", dupa cum, halucinant, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Cluj. La stadiul de ipoteze a ramas si ancheta in cazul jafului de la Brasov in care doi oameni au murit impuscati. Nici un suspect nu a fost retinut sau arestat in cazul jafului armat de la sucursala Bancii Transilvania din Cluj, la mai bine de doua luni de la producerea atacului. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Gina Pop, spune ca nu poate sa ofere prea multe detalii legate de mersul anchetei. "Exista un cerc de suspecti, insa nu va pot spune acum cati sunt, pentru ca numarul suspectilor poate fi variabil", a declarat aceasta. Surse de incredere din politie sustin ca, de fapt, anchetatorii nu prea au dovezi legate de jaful armat de la Cluj, desi incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere video. Un ofiter de politie ne-a declarat, sub protectia anonimatului, ca "imaginile inregistrate in banca au fost analizate de anchetatori, iar acestia au ajuns la concluzia ca modul in care au procedat cei doi mascati arata ca acestia provin, probabil, din structuri militare. Deocamdata, nimeni nu stie insa din ce tip de structuri". a spus ofiterul de politie, afirma Romania Libera.

Monitorizarea pe Justitie incepe din 4 mai Prima misiune de monitorizare a Comisiei Europene va veni in perioada 4-7 mai la Ministerul Public, unde expertii se vor concentra pe obiectivele 3 si 4 din mecanismul de verificare instituit pentru Romania dupa aderarea la UE – continuarea unor anchete in cazuri de coruptie la nivel inalt si adoptarea unor masuri de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala. "Suntem foarte pregatiti, Ministerul Public si-a indeplinit sarcinile care i-au fost impuse de Comisia Europeana", a spus procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Aceasta se asteapta ca raportul din vara sa reflecte pozitiv activitatea Parchetului, care s-a confruntat cu situatii dificile: schimbarea a trei ministri ai Justitiei si a fostei conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), relateaza Romania Libera.

Comunicatiile au cazut pe scara Richter Specialistii explica insa ca buba telecomunicatiilor pe timp de cutremur nu trebuie cautata de autoritati in pofta de nestavilit a romanilor de a afla cum si-au petrecut cutremurul rudele si prietenii. Marea problema este ca puncte nevralgice precum sistemul de urgenta 112 sau statiile de avertizare seismica pica si ele, pentru ca functioneaza pe aceleasi linii comerciale ca si telefoanele romanilor vorbareti. "Probleme au fost si la sistemul 112, pentru ca multi au sunat ca sa intrebe daca s-a intamplat ceva la cutremur, nu ca sa anunte vreo urgenta. Legaturile lor telefonice catre dispeceratul nostru au fost si ele afectate", ne-a declarat Catalin Eftene, purtator de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Bucuresti (IGSUB). In Romania, de la isteria telefoniadei cauzate de un banal cutremur pana la un blocaj major al liniilor fixe si mobile este un pas infim. Grav nu este ca oamenii n-au mai putut afla imediat cum au suportat rudele cutremurul, avertizeaza specialistii, ci faptul ca serviciul 112 nu a mai putut fi apelat sau ca toate statiile seismice si sistemele de avertizare seismica din Romania functioneaza pe linii de comunicatii comerciale. De ce? Pentru ca liniile dedicate sau prin satelit costa prea mult, scrie Romania Libera.

Alianta PDL-PSD s-a rupt in judetul Brasov de cateva luni bune. Motivul: viitorul aeroport international ce ar trebui sa se construiasca in orasul Ghimbav. Investitia cu pricina i-a incaierat pe reprezentantii celor doua partide, care nu au ezitat sa-si sara reciproc la gat chiar si in Parlament. “Gardianul” va dezvaluie astazi ce se ascunde in spatele afacerii “Aeroportul” si care sunt personajele implicate in acest tun financiar de ordinul a peste 100 de milioane de euro. In spatele initiativei liberalului Aristotel Cancescu de a ridica un aeroport la Brasov se ascunde dorinta acestuia de a inhata peste 200 de hectare de teren. O buna parte a acestei parcele apartine Academiei Romane, mai exact Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla-de-Zahar Brasov. O ordonanta data de guvernul Tariceanu in vara lui 2007 a dat verde trecerii terenului cu pricina din proprietatea institutului in cea a Consiliului Judetean. A fost un pas important spre jaful ce avea sa se produca. Ca sa nu dea faliment, aeroportul va trebui sa aiba cel putin un milion de pasageri pe an si sa asigure tranzitarea a 250.000 de tone de marfa. Cei de la PD-L spun ca asa ceva este imposibil. Daca indicatorii acestia nu vor fi atinsi, firma canadiana are dreptul sa se retraga dupa 3 ani din afacere, iar autoritatile locale vor fi obligate sa returneze creditul luat pentru investitie in locul partenerilor de peste ocean. Cu toate acestea, liderii PSD Brasov sustin neconditionat proiectul liberalilor, relateaza Gardianul.

Victor Rebengiuc le pune romanilor un diagnostic nemilos: „Nemancati si pomanagii“ Dupa 20 de ani de cand a facut gestul simbolic sa ofere un sul de hartie igienica celor care s-au murdarit la gura cantand regimul comunist, actorul Victor Rebengiuc da un interviu ziarului Gandul, in care vorbeste fara mila despre boala care macina poporul roman. „Suntem niste nemancati si niste pomanagii. Ne place pomana, ne plac foloasele fara prea multa munca si fara nicio responsabilitate”, spune actorul, satul de obiceiurile pamantului si de obsesia nationala a micului gratuit. El constata ca, desi material stam mai bine, la 20 de ani de la Revolutie, Romania este „degradata moral“: „La pomana se inghesuie toti, se calca in picioare. Ce e un mic? Pentru orice om, e posibil sa-si cumpere unul de la un grataragiu din coltul strazii. Dar ei nu! Ideea e sa te bati cu toti, sa te impingi acolo, sa-ti dea unii mititelul gratis si pe urma sa-l mananci fericit si cu hainele rupte in urma luptei“, scrie Gandul.

Creditorii cer 1 milion de euro de la clubul de fite al lui Mutu Un nou scandal cu fotbalisti, smenuri, bani negri albiti la ceas de seara prin cluburi de fite este pe cale sa izbucneasca, implicand direct un „briliant“ al fotbalului - Adrian Mutu. „Briliant Club“ - clubul fotbalistului, are datorii de 3.836.758,30 RON, inregistrate doar la o prima strigare, deoarece suma nu reprezinta decat o parte din totalul datoriilor acumulate. Potrivit iulianurban.ro, la masa creditorilor debitoarei Briliant Club, clubul de fite al lui Adrian Mutu, s-au adunat, din cei 80 de creditori aflati pe lista, doar 20 deocamdata, care au si depus cererile de creanta, scrie Curentul.

Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR), a obtinut in 2008 194 de milioane de lei (48,7 milioane de euro) din taxa radio, potrivit Raportului de activitate depus la Parlamentul Romaniei. In 2008, radioul public a inregistrat aproape 4,94 de milioane de platitori de taxa radio persoane fizice (costul abonamentului este de 2,5 lei/luna) si se lauda ca in urma programului de „identificare si impunere la plata taxei radio a persoanelor juridice care nu achitau aceasta taxa” a realizat venituri suplimentare care depasesc 18 milioane de lei. Profitul net al SRR pe anul trecut a fost de 258.065 de lei (aproximativ 65.000 de euro), scrie Adevarul.

Eduard Şevardnadze: „Ceauşescu şi Gorbaciov erau să se ia la bătaie“ Şeful diplomaţiei sovietice din timpul căderii Cortinei de Fier rememorează culisele pregătirii unificării Germaniei, relaţiile tensionate ale Moscovei cu România comunistă, precum şi prăbuşirea URSS.

Adevarul: V-aţi imaginat, în timpul căderii zidului, că acela este sfârşitul comunismului?

Eduard Şevardnadze: Nu, atunci nu m-am gândit că totul se va produce atât de repede. Mai ales că cea mai mare opoziţie la reforme venise din Germania de Est, de la Honecker. Şi, desigur, şi de la Ceauşescu. Îmi aduc aminte că Gorbaciov a fost într-o vizită la Bucureşti, unde s-a certat foarte tare cu Ceauşescu. (Vizita a avut loc în iunie 1987, n.r.). De obicei, când efectua vizite în străinătate, Gorbaciov mă lua şi pe mine, dar de data aceasta nu m-a luat. Eu am citit însă minutele întâlnirii Ceauşescu-Gorbaciov, acestea se dădeau tuturor membrilor Biroului Politic.

Adevarul: S-au certat rău?

Eduard Şevardnadze: Au început discuţiile tête-à-tête la 9 seara şi s-au tot certat până dimineaţa. Gorbaciov insista pentru reformă şi democratizare, iar Ceauşescu refuza. Mi s-a părut că aşa de dură a fost discuţia spre dimineaţă, că puteau să se ia şi la bătaie.

(Adevarul)