Sorin Blejnar, presedintele ANAF: „Garda Financiara va opri masinile in trafic si va legitima oamenii". Controalele nu se vor domoli cu „ocazia“ impozitului forfetar, asa cum a promis ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Ba mai mult, agentii economici vor fi fugariti pe strazi de o noua specie: comisarul de Garda Financiara in uniforma. El va putea opri masini in trafic si va putea legitima cetatenii care aduc a evazionisti, informeaza Cotidianul.

Piraeus Bank este singura institutie de credit de dimensiuni accep­ta­bile care are un produs de econo­mi­sire in lei clasat in top 10 din punc­tul de ve­dere al randamentelor ofe­rite clien­ti­lor. In cazul depozitelor in euro, singura banca mare pre­zen­ta in top este BRD. In rest, topul este do­­minat de banci ca Millennium Bank, Romanian International Bank, Libra Bank, In­tesa Sanpaolo, Em­po­riki, Marfin Bank, Garanti sau Car­pa­ti­ca, a caror cota de piata nu sare de 1%. Explicatia aces­tui feno­men tine de faptul ca ban­cile de di­men­siuni mici beneficiaza de fi­nan­tari reduse de la bancile-mama din stra­i­na­tate in comparatie cu marii ju­­catori de pe piata, scrie Cotidianul.

Unii antreprenori construiesc afaceri pe care vor sa le pastreze. Altii se gandesc inca de la inceput cui ar putea sa vanda compania atunci cand va fi dezvoltata suficient. Intre cele doua tipuri de business nu exista neaparat diferente de strategie, ci mai mult diferente care tin de stilul antreprenorial al fondatorilor, scrie Startups.ro

Bancile straine, obligate sa aduca 900 de milioane de euro in Romania. Chiar inainte de a aplica stres-testul cerut de FMI, BNR a impus bancilor sa-si majoreze capitalul cu 900 de mil. euro, iar o parte din bani au fost deja varsati. Bancile-mama s-au angajat sa mai vina cu bani, daca va fi necesar. Dupa efectuarea testelor de stres de catre Banca Nationala pe baza datelor comunicate de banci la 31 decembrie 2008, a rezultat o suma globala de 900 de milioane de euro, la nivelul intregului sistem bancar, cu care bancile trebuie sa-si majoreze capitalul, au declarat pentru Cotidianul surse bancare. „Pe baza propriului test de stres al BNR facut conform metodologiei proprii, a rezultat o suma de 900 de milioane de euro, iar cateva sute de milioane din aceasta suma au fost deja virate de actionarii bancilor”, ne-au declarat sursele noastre. Mai mult, potrivit acestora, actionarii bancilor straine au fost de acord sa contribuie suplimentar la capitalul bancilor, dupa ce vor fi aplicate noile teste de stres, cerute de acordul cu FMI, afirma Cotidianul.

Hotel de lux cu toalete murdare. Inspectorii Elenei Udrea au dat amenzi operatorilor de pe litoral. Hotelierii de pe litoral au probleme in special cu respectarea normelor de igiena si cu mobilierul cam deteriorat, a afirmat ministrul turismului, Elena Udrea. Potrivit acesteia, inspectorii care au fost in control in structurile de cazare de la malul marii deschise de Paste au dat amenzi in valoare de 10.000 de lei. Urmatoarea runda de verificari va avea loc in perioada urmatoare, pana pe 15 mai. „Nu vrem sa fim ca radarul de pe sosea, sa mergem sa-i amendam. Hotelierii vor sti ca venim in control, iar eu nu am nimic impotriva sa mergem chiar atunci cand sunt ei gata”, sustine Elena Udrea, relateaza EvZ. Proprietarii actuali ai Hotelului Perla, de trei stele, din Mamaia, au primit o amenda in valoare de 4.000 de lei pentru ca nu au anuntat schimbarea detinatorului pentru a-si reinnoi clasificarea. In plus, unul dintre cele patru hoteluri de cinci stele de pe litoral a fost amendat pentru „neindeplinirea unor criterii minime obligatorii de igiena in spatiile de productie, respectiv curatenia in bucatarii, depozite si toaletele personalului”. Surse din minister spun ca, in acest caz, din toalete lipseau odorizantele si chiar colacele de la WC.

Economia Romaniei revine pe plus in 2010. Grupul bancar austriac Erste estimeaza, intr-un raport, ca economia Romaniei va scadea cu 2,1% in acest an, insa va inregistra o crestere de 2% in 2010. Intr-un raport anterior, banca prognozase o crestere economica in tara noastra de 1,2%, pentru anul acesta si de 3% pentru anul viitor, insa, in contextul inrautatirii situatiei economice din Europa Centrala si de Est, estimarile au fost revizuite in scadere. Totodata, analistii Erste considera ca economia zonei euro va consemna un declin de 3,6% in 2009. „Anticipam ca economia zonei euro se va contracta cu 3,6% in acest an, cele ale Romaniei si Serbiei cu 2,1% si cea a Slovaciei cu 1,2%. Economia Ungariei va scadea cu 5,1%, iar cea a Croatiei cu 4,5%”, arata Erste Group in raport. In ceea ce priveste deficitul bugetar, austriecii spun ca acesta va reprezenta anul acesta 4,6% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, iar in 2010 - 4% din PIB, scrie EvZ.

Investitii de 300 milioane euro in productia de biocombustibili. Piata romaneasca a biocombustibililor insuficient dezvoltata, alaturi de necesitatea alinierii la legislatia UE care prevede ca necesarul de biocombustibili sa ajunga la 5,75% din consumul total de carburanti pana la nivelul anului 2010, precum si potentialul agricol existent fac din piata romaneasca o destinatie atractiva pentru investitii in productia de biocombustibili. Romania ar putea atinge tinta agreata de Comisia Europeana in ceea ce priveste ponderea biocombustibililor din consumul total de carburanti, tinand cont de potentialul agricol existent si de investitiile anuntate, sustin specialistii. "In Romania exista un potential energetic considerabil de biomasa, evaluat la circa 7.600 tep pe an daca luam in calcul numai deseurile agricole, reziduurile forestiere, deseurile urbane si cele menajere. La acestea se adauga materiile prime pentru productia de biodiesel precum rapita, soia si floarea-soarelui si cele pentru bioetanol", ne-a declarat Benone Velcescu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), scrie Romania Libera.

Ministerul Transporturilor va renunta la constructia celei de-a treia benzi a Autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Ministrul de resort, Radu Berceanu, s-a aratat nemultumit ca lucrarile au fost suspendate timp de un an pentru a se realiza proiecte si studii foarte costisitoare care vizau montarea celei de-a treia benzi pe circa 40 km. „Aceasta a treia banda nu insemna doar reproiectare si toate cheltuielile, dar daca ar fi de realizat, ar trebui facute si exproprieri. Ori noi nu avem o autostrada cu doua benzi pe sens, dar ne oprim din lucrari, facem proiecte, studii si cheltuim bani ca sa punem pe hartie, pe desene, o a treia banda“, a mai spus Berceanu, citat de Mediafax. Ministrul a contestat proiectele predecesorului sau, Ludovic Orban, care a investit in realizarea de studii si documentatii in loc sa faca drumuri. „Se puteau repara atatea drumuri de care stim ca sunt ca la bombardament. Nu am facut nimic de genul asta, dar am facut studii“, a spus Berceanu. Acesta a aratat ca, in urma vizitelor facute pe santiere, a observat ca majoritatea lucrarilor au ramas in acelasi stadiu ca in urma cu doi ani, cand detinea functia de ministru, afirma Gardianul.

Vacanta de 1 Mai peste hotare: mare si ieftina, cu acelasi buget din 2008. Romanii nu au renuntat la vacanta de 1 Mai de peste hotare nici in an de criza. Ei vor aloca acelasi buget ca anul trecut, impartit pe mai multe zile de distractie, insa la tarife mai mici decat in 2008. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca turistii nu au cautat alte destinatii pentru minivacanta de 1 Mai, in top ramanand tot insulele grecesti Creta si Rodos, Tunisia, Egipt si Turcia, in cazul deplasarii cu curse charter. Iar anul acesta, nu mai putin de 14 curse charter vor zbura catre tarile respective: spre Creta sunt patru, una pentru Rodos, tot patru pentru Antalya, doua pentru Hurghada si alte doua pentru Tunisia, potrivit datelor provizorii ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), furnizate la solicitarea Gandul. Un calcul simplu arata ca in jur de 2.000 de turisti vor merge spre aceste destinatii, fara a-i numara si pe cei care zboara cu curse de linie ori se deplaseaza cu autocarul, scrie Gandul.

Succesul organizatorilor de nunti sta in nisele de piata. Piata agentiilor organizatoare de nunti din Romania si-a injumatatit valoarea fata de 2008 si a ajuns la aproximativ 500 de milioane de euro. Cele mai afectate sunt agentiile care targeteaza nunti de top. Agentiile mici si medii, care detin peste 95% din piata mai au insa o solutie: oferirea de servicii de nisa. “Daca anul trecut nivelul pietei se situa in jurul valorii de 1 miliard de euro, in prezent este in scadere, in ritmul crizei economice cu care ne confruntam. Pana acum, piata a scazut la circa 50% din valoarea lui 2008, din estimarile noastre, dar continua sa scada”, a declarat pentru startups.ro Alin Caraman, presedinte K Group - Bon Mariage. Caraman spune ca in acest moment agentiile care targetau nuntile de top trec prin dificultati interne. Cota de piata a acestora este sub 5% din total, fiind in continua scadere, relateaza StartUps.ro.

5.400 €, cea mai mare pensie din sistemul public. Cea mai mare pensie din sistemul public a fost in luna martie a acestui an de 23.065 de lei, adica circa 5.400 de euro, beneficiarul fiind un locuitor al sectorului 1 din Capitala, potrivit informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS). Pensia cea mai mare corespunde unui salariu pe care il poate primi directorul de marketing al unei multinationale mari sau al unei banci mari, ori CEO-ul unei companii cu afaceri de aproximativ 30 mil. euro, potrivit studiilor salariale si informatiilor din piata. Bucuresteanul cu cea mai mare pensie din tara primeste de peste 30 de ori pensia medie din Romania care in februarie a fost de 160 de euro. Pe locul al doilea in topul celor mai bine platiti pensionari din sistemul public se situeaza un locuitor al sectorului 3, care primeste o pensie de 13.609 de lei (3.179 euro), urmat de doua persoane din sectorul 1, care au pensii de 13.437 de lei (3.139 de euro) si, respectiv, 13.270 de lei (3.100 de euro). La nivel national sunt inregistrate 15 persoane care au o pensie care depaseste 10.000 de lei. CNPAS nu a precizat domeniul in care au activat cel mai bine platiti pensionari, dar specialistii in resurse umane spun ca pensiile cele mai mari le au cei care au lucrat in aviatie sau sefii de regii autonome, afirma Ziarul Financiar.

Programele Rabla, de innoire a parcului auto, in special cele derulate de autoritatile din Germania si Romania, vor ridica, de la 15 iunie, cadenta de fabricatie la Automobile Dacia de la 1.200 de unitati pe zi, in prezent, pana la 1.340 de unitati, nivel apropiat de maximul istoric atins de companie inainte de izbucnirea crizei economice, de 1.360 de unitati pe zi, afirma Business Standard.

Ministerele imprumuta un miliard de euro pentru investitii. Ministerele se vor imprumuta in acest an cu 4,1 miliarde lei (circa un miliard euro) prin credite externe pentru proiecte de investitii, cele mai multe fonduri urmand sa fie contractate de Ministerele Transporturilor, Mediului si Dezvoltarii Regionale. Din totalul sumei, Ministerul Transporturilor va contracta credite externe de 1,6 miliarde lei, Ministerul Mediului va imprumuta 608 milioane lei, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei va angaja 586 milioane lei. Credite externe vor fi contractate si de Ministerele Culturii (252 milioane lei), Educatiei (249 milioane lei), Sanatatii (216 milioane lei), Agriculturii (211 milioane lei), Economiei (84 milioane lei), Muncii (64 milioane lei), Justitiei (53 milioane lei), Comunicatiilor (50 milioane lei), Administratiei si Internelor (28 milioane lei), Finantelor (26 milioane lei). La acestea se vor adauga venituri din economie de 4,1 miliarde lei, fonduri externe nerambursabile postaderare de 7,5 miliarde lei, investitii ale companiilor de stat si alte transferuri de natura investitiilor de 6,1 miliarde lei, afirma Capital.

Aeroportul Baneasa estimeaza, in 2009, afaceri de 85 milioane de lei. Aeroportul International Aurel Vlaicu (Baneasa) estimeaza, pentru 2009, o cifra de afaceri de 85 mili­oane de lei, in crestere cu 25% fata de 2008, dupa ce in primul trimestru al aces­tui an a raportat afaceri de 21 milioane de lei, a declarat, vineri, directorul general Stefan Mladin. In 2008, Aeroportul Baneasa a inregistrat 1,76 milioane pasageri, iar anul acesta estimeaza un flux de 2,1 milioane, reprezentand o crestere cu 20%, scrie Capital.