Dupa primele o suta de zile de mandat, Barack Obama beneficiaza de cele mai multe aprecieri pozitive din partea compatriotilor sai dintre toti liderii de la Casa Alba din ultimii 20 de ani. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Washington Post, 69% dintre americani sunt de acord cu actiunile presedintelui Obama, ceea ce reprezinta cel mai bun procentaj din ultimele doua decenii. De asemenea, 54% dintre persoanele care au participat la sondaj afirma ca actualul sef de la Casa Alba actioneaza mai bine decat predecesorii sai George W. Bush cotat cu 39% si Bill Clinton 35%. Jumatate dintre americanii chestionati sunt de parere ca tara merge intr-o directie buna, scrie Washington Post.

Rebelii tamili din Sri Lanka au declarat un armistitiu unilateral in zona de conflict din nord-est, cu scopul de a permite organizatiilor umanitare sa ii ajute pe civili. Initiativa a fost insa respinsa de ministrul sri-lankez al apararii Gotabhaya Rajapaksa care considera ca rebelii au recurs la acest gest disperat deorece nu isi mai pot apara pozitiile si le-a cerut acestora sa se predea. Sefii diplomatiilor suedeze si britanice au anuntat ca se vor intalni miercuri la Colombo pentru a media acest conflict. De altfel, primul ministru britanic Gordon Brown a cerut presedintelui sri-lankez Mahinda Rajapaksa sa accepte incetarea focului. Potrivit unor rapoarte ale ONU, 6.500 de persoane si-au pierdut viata din cauza violentelor de la inceputul lui ianuarie, scrie Reuters.

Virusul gripei porcine care a ucis 86 de persoane in Mexic risca sa se transforme intr-o pandemie la scara mondiala. In SUA, un total de 20 de cazuri de gripa porcina au fost decelate, dintre care opt in statul New York, sapte in California, doua in Texas, doua in Kansas si unul in Ohio. Un responsabil al autoritatilor sanitare americane, Richard Besser, a declarat ca Centrele americane de control si de prevenire a maladiilor (CDC) se asteapta sa apara noi cazuri in zilele urmatoare. Canada a raportat duminica primele sase cazuri de gripa porcina: patru in Noua Scotie si doua in Columbia Britanica. In primele patru cazuri, bolnavii sunt studenti care au participat la un voiaj universitar in Mexic, in peninsula Yucatan, iar simptomele lor sunt 'moderate'. In celelalte doua cazuri sunt vizate persoane care au voiajat de asemenea in Mexic, dar nu au fost spitalizate, infectarea lor fiind considerata 'benigna'. In Spania, sapte posibile cazuri de infectare cu gripa porcina au fost depistate, au indicat duminica autoritatile sanitare spaniole. Trei au fost detectate in Catalonia, iar celelalte la Bilbao, Almansa, Valencia si Teruel. Diagnosticul pus in trei din cele patru cazuri suspectate in Franta de infectare cu gripa porcina duminica seara - un cuplu si fiul lor, locuind in nordul tarii - s-a dovedit negativ. Suspiciunile fusesera deja inlaturate in alte doua cazuri. In prezent, unica persoana suspectata in Franta este o femeie de 52 de ani, domiciliata in regiunea pariziana. Rezultatele examinarii sale vor fi cunoscute luni. In Marea Britanie, testele efectuate asupra unui steward al companiei aeriene British Airways - spitalizat sambata la Londra, dupa intoarcerea sa din Mexic, pentru simptome asemanatoare celor ale gripei - s-au dovedit negative. Doua persoane, revenite marti din Mexic, au fost spitalizate duminica in Scotia ca masura de precautie dupa ce au prezentat 'usoare simptome amintind de cele ale gripei, scrie AP.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, si ministrul mexican al finantelor, Agustin Carstens, au anuntat ca institutia va imprumuta 25 de milioane de dolari Mexicului pentru a lupta impotriva epidemiei de gripa porcina. "Acesti bani vor fi destinati achizitionarii de medicamente, de echipament medical", a declarat Carstens dupa terminarea unei reuniuni a Comitetului dezvoltarii Bancii Mondiale si a FMI. De asemenea, Banca Mondiala va imprumuta 118 milioane de dolari Mexicului pentru a-si ameliora infrastructurile sanatatii, afirma AFP.

Primul ministru albanez, Sali Berisha, va face o vizita la Praga in 28 aprilie pentru a prezenta cererea de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana. Potrivit presei cehe, Berisha urmeaza sa se intalneasca cu premierul interimar Mirek Topolanek si sa-i remita cererea de aderare a Albaniei la UE. El ii va inmana si un document care descrie transformarile democratice in aceasta tara, relateaza BBC News.