Legati de casa. Dorul instinctiv de casa este, de obicei, asociat cu lumea animala. Totusi, in perioade de criza, regnul animal vine pe pietele financiare - martore stau evenimentele de la eruperea crizei creditelor in august 2007. Pe masura ce facem loc temerilor, investitorii si bancherii se comporta la fel ca multi porumbei calatori care se intorc mereu acasa, provocand o reversare dramatica a globalizarii financiare, pe masura ce ei se retrag pe pietele lor interne. In acelasi timp, reciclarea economiilor excesive din actualul surplus de cont din tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Asia, pentru finantarea deficiturilor din tarile cu cheltuieli mari ale lumii anglofone creaza tensiuni tot mai mari, China initiind o dezbatere pe tema crearii unei rezerve supra-suverane monetare, pentru inlocuirea dolarului. Pe acest fundal, viitorul globalizarii financiare pare tot mai nesigur, noteaza Financial Times.

Un depozit de armament a explodat, in Tanzania. Mai multi parinti din Dar El Salaam, in Tanzania, isi cauta disperati copiii dupa ce a avut loc o puternica explozie la un depozit de armament situat intr-o zona in care se afla mai multe scoli. Cel putin 11 persoane si-au pierdut viata, printre care si un copil care a sarit intr-un rau. Peste o mie de persoane au fost ranite in urma deflagratiei, informeaza corespondentii BBC.

Compania France Telecom este sigura ca reducerile vor atinge targetul fluxului de lichiditati. Compania France Telecom a insistat miercuri ca si-ar putea atinge targetul de flux al lichiditatilor pe anul 2009 prin reducerea cheltuielilor de capital, dupa ce castigurile principalei companii de telecomunicatii franceze nu s-au ridicat la asteptarile analistilor. In urma avertismentului legat de profit din partea Deutsche Telekom, France Telecom a raportat castiguri de 4,3 miliarde de euro inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizarea pentru primul trimestru al lui 2009, cu 7,1% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare a fost cu 3% mai mic decat asteptarile analistilor. Totusi, actiunile France Telecom au inchis cu 1,6% mai mult, la 16,69, dupa ce compania a spus ca s-ar putea sa reduca cheltuielile pentru infrastructura liniilor fixe si mobile. Cheltuielile de capital urmeaza sa fie mai mici de 12% din incasarile companiei pe 2009, comparativ cu asteptarile initiale, de 12-13 procente. Gervais Pellissier, directorul financiar al France Telecom, si-a exprimat increderea ca firma ar putea sa isi atinga telul de generare a 8 miliarde de euro in 2009, informeaza Financial Times.

Actiunile de pe piata din Taiwan au crescut brusc. Actiunile de pe piata bursiera din Taiwan au inregistrat o crestere brusca dupa anuntul facut de guvern, potrivit caruia va fi ridicata interdictia privind investitiile in China. Decizia guvernului taiwanez reprezinta un nou pas pe drumul normalizarii relatiilor dintre Beijing si Taipei. Punctul de referinta al indicelui actiunilor pe piata taiwaneza a crescut cu 6,7% imediat dupa anunt, reprezentand cea mai mare crestere din ultimii 18 ani. Compania de telefonie mobila din China a anuntat deja ca va cumpara un pachet de actiuni la una dintre cele mai mari companii de telefonie din Taiwan, Far EasTone, scrie Reuters.

Scaunul cu rotile controlat prin puterea mintii. Inventatorii lui sustin ca scaunul mobil construit de ei poate fi condus fara a utiliza conventionalul joystick: e suficient ca “ocupantul” sa se gandeasca incotro vrea sa mearga. Scaunul este echipat cu un scanner cu laser care creeaza o imagine tridimensionala a spatiului din jurul sau, imagine care apare pe un ecran in fata utilizatorului. Acesta se concentreaza asupra unei anumite parti a imaginii de pe ecran – reprezentand partea spre care vrea sa se indrepte – si scaunul se va orienta automat in acea directie. O casca echipata cu electrozi inregistreaza activitatea cerebrala a utilizatorului, informatia astfel obtinuta fiind folosita pentru stabilirea directiei miscarii, scrie Descopera.

Barack Obama a anuntat parteneriatul Chrysler-Fiat. Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca fabricantul de masini Chrysler a intrat in faliment si va forma un parteneriat cu firma italiana Fiat, in efortul de a se salva de la prabusire. Obama a precizat ca procesul are ca scop punerea uneia dintre cele trei companii de varf producatoare de masini din America inapoi pe calea catre succes. Anuntand noul parteneriat, presedintele american s-a aratat optimist in privinta perspectivelor companiei. "Sunt incantat sa va anunt ca firmele Chrysler si Fiat au format un parteneriat care are o sansa puternica de succes. Acest parteneriat va salva peste 30.000 de locuri de munca la Chrysler si zeci de mii de locuri de munca pentru furnizori, dealeri si alte firme care se bazeaza pe aceasta companie. Este un parteneriat care va fi sustinut de guvernul federal prin acordarea creditelor suplimentare care sunt consecvente cu ceea ce am subliniat luna trecuta", a afirmat seful de la Casa Alba, noteaza BBC.