Incercarile familiei regale de a reveni la putere au fost intotdeauna esecuri notabile. Ultimul aspirant, Printul Duda, vine cu sange albastru de alianta si promisiuni vagi. La Bucuresti, in fata parlamentului, Carol I jura ca va respecta legile, va apara religia tarii si integritatea teritoriului. Odata cu juramantul primului monarh al Romaniei, incepand cu 10 mai 1866, se sarbatoreste ziua regelui. Dupa 50 de ani de exil, in 1997, ultimul rege al Romaniei intra definitiv in tara.

Politologul Cristian Parvulescu este insa de parere ca, fara sprijinul unei forte politice puternice, „candidatura Printului Duda ramane de nivelul 3-4”.

In ceea ce priveste pozitionarea Printului Duda de pana acum, in opinia politologului Vladimir Tismaneanu, acesta nu poate fi considerat un candidat antisistem atata timp cat a detinut functii pe timpul guvernarii Iliescu- Nastase si s-a afisat cu diverse ocazii alaturi de oameni politici ai momentului.

Deocamdata, sondajele de opinie nu par sa-i dea Printului Duda prea multe sanse. „Situatia s-a mai complicat intre timp, pentru ca au inceput sa apara in sondaje si personaje precum Vadim Tudor si Gigi Becali. Printul vine cu promisiunea unei unitati nationale destul de vagi, cat va reusi sa mobilizeze prin acest discurs ramane de vazut. Deocamdata nu este o candidatura oficiala, a fost doar anuntata. In cazul in care Printul Duda ramane la acelasi nivel, ramane sa vedem daca familia regala isi va mai asuma acest risc”, sustine Parvulescu.

articol integral in Evenimentul Zilei