Palatul Victoria inghite aproape 60 de milioane de euro, in plina recesiune, pentru consolidare, modernizare si extindere. Lucrarile de consolidare, estimate la 10 milioane de euro, au fost deja adjudecate, in urma unei proceduri de atribuire controversate, transformata in negociere directa.

Inca 20 de milioane de euro sunt prevazute pentru modernizarea sediului guvernului, iar alte 30 - pentru extindere. Motivele invocate: rezolvarea locativa a functionarii serviciilor guvernamentale si includerea Palatului Victoria in „clasa I de risc seismic, constructie cu risc ridicat de prabusire la cutremure”.

Organizarea unei licitatii publice deschise pentru consolidarea sediului guvernului a fost eliminata din start, sub motivatia „secretului de stat”, optandu-se pentru o procedura restransa. Pretextul „siguranta nationala” a fost rapid lasat la o parte, insa, cand a venit vorba de a conditiona participarea firmelor in functie de „autorizatia de securitate industriala”.

Intr-un final, pana si „licitatia publica restransa” s-a transformat, de fapt, in „negociere directa”, caci „in carti” a ramas o singura firma, desi, potrivit legii, trebuia sa se califice minimum trei.

Cititi articolul integral in Evenimentul Zilei