Topul pensiilor de lux din Romania Cea mai mare pensie speciala se ridica la o valoare de aproape 33.000 de lei lunar si revine unui magistrat, care ocupa astfel locul intai in topul bugetarilor de lux, realizat pe baza datelor transmise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul doi, la mica distanta, se afla pensia maxima din domeniul aviatic, de aproape 32.000 de lei. Daca magistratii si aviatorii ocupa primele doua locuri in topul celor mai mari pensii, locul trei revine totusi sistemului public de pensii, cu o valoare maxima de aproape 23.000 de lei, potrivit datelor de la Casa Nationala de Pensii. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de diplomati, cu un maxim de peste 12.300 de lei lunar, de politisti, aproape 11.500 de lei, de functionarii publici parlamentari, cu peste 7.800 de lei, apoi de personalul de specialitate din instante, cu peste 7.300 de lei, si de parlamentari, cu aproape 5.800 de lei, afirma Cotidianul.

Planul anticriza al lui Piedone: tufisuri de 15.000 de euro bucata O combinatie nefericita intre o gradina botanica si una zoologica a transformat sectorul 4 al Capitalei intr-un loc in care criza financiara pare a fi luata peste picior de autoritati. Simuland faptul ca reprezentam un om de afaceri care doreste sa achizitioneze niste aranjamente asemanatoare pentru a le dona unei primarii din provincie, i-am convins pe angajatii firmei Eco-Horticultura, cea care a furnizat „minunile“, sa ne furnizeze pretul de catalog pentru trasura de la Tineretului: 650 de milioane de lei vechi. Un pomisor ornamental, inalt de un metru, este mai ieftin: doar 34 de milioane bucata. Intr-o declaratie telefonica, primarul Piedone si-a asumat paternitatea investitiilor din bani publici facute pe vreme de criza financiara. Cand l-am intrebat insa cat a costat fiecare dintre ciudateniile rasarite in sectorul 4 si ce acte au stat la baza acestei achizitii, a evitat raspunsul. Ne-a comunicat doar ca ele au fost cumparate in 2008, in baza unui contract din 2002, si ne-a furnizat costul total al catorva dintre amenajarile pentru care solicitaseram informatii: 115.000 de euro pentru zona de langa Parcul Tineretului in care troneaza caleasca trasa de caii ofiliti si aproape 350.000 de euro pentru amenajarile din fata Arhivelor Nationale. Minerii, dinozaurii si toate celelalte floricele de la City Mall au costat peste 180.000 de euro. Cristian Popescu Piedone a mai precizat ca un palmier precum cei plantati in intersectia de la Brancoveanu a fost putin peste 17 milioane de lei vechi. „Au garantie 10 ani si am primit trei palmieri bonus“, si-a motivat Piedone achizitia facuta, scrie Cotidianul.

Primariile, nepregatite sa preia spitalele Potrivit ministrului sanatatii, Ion Bazac, pachetul de legi care prevede subordonarea unitatilor sanitare (cu exceptia spitalelor si institutelor de interes national) catre autoritatile locale va intra in vigoare de la 1 septembrie. Expertii in sanatate sustin insa ca un termen mai realist ar fi 2011. „Ideea descentralizarii este una buna, insa proiectul necesita cam doi ani de pregatiri”, considera Mircea Cinteza, fost ministru al sanatatii. O data ajunse in subordinea primariilor, spitalele risca sa nu aiba fonduri alocate corect. Daca banii vor fi de zece ori mai putini, iar acestia vor fi prost investiti, descentralizarea nu va avea sens. Conditia ca acest proiect sa functioneze este ca primariilor sa le fie destinate fonduri obligatorii pentru spitale, si ele sa fie corect investite”, explica medicul Mircea Cinteza, fost ministru al sanatatii. Acesta aminteste faptul ca si pana acum primariile puteau sa investeasca in reabilitarea institutiilor sanitare, insa putini primari isi asumau aceasta responsabilitate, afirma EvZ.

Mii de procese au fost amanate ieri in toata tara, din cauza unei greve de avertisment de doua ore, declansata de personalul auxiliar din justitie. De altfel, in ultima luna, grefierii si arhivarii au iesit de mai multe ori in strada pentru a-si cere drepturile restante. Principala revendicare: sporurile acordate de colegii lor magistrati si taiate de guvernanti. Ministrul Catalin Predoiu a avertizat ca astfel de miscari sindicale ar putea „stimula” Bruxelles-ul sa activeze clauza de salvgardare pe justitie. Cu toate acestea, negocierile purtate ieri cu sindicalistii nu s-au finalizat cu un acord, astfel incat protestele s-ar putea repeta si in aceasta saptamana. Grefierii iau in calcul chiar si posibilitatea declansarii grevei generale, afirma EvZ.

Educatia la plezneala Dupa ce presedintele Basescu a lansat un pachet de legi, conceput de catre fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, proiect ce propune schimbari radicale ale sistemului, printre care diferentierea bacalaureatului si a masteratelor, MECI a pregatit un alt text, pe care intentioneaza sa-l lanseze public, in aceasta saptamana. Practic, ministrul Ecaterina Andronescu a declansat un contraatac, lucrand la noua legislatie, in acelasi secret in care a facut-o si Comisia pentru Educatie de la Cotroceni. Astfel, niciun demnitar din cadrul MECI nu pare sa stie cum va arata pachetul de legi ce va fi prezentat vineri sindicatelor. „Trebuie sa vorbiti cu doamna ministru, eu nu am vazut proiectele de legi. Din cate stiu, se iau in calcul si solutiile date de domnul Miclea si probabil ca unele lucruri vor coincide, dar lucram pe un schelet separat. Noi nu putem renunta la vechile idei ale ministerului. Trebuie neaparat sa tinem cont de pachetul domnului Miclea?”, se intreaba secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Doina Pana, scrie Gandul.

Un roman a revendicat o strada, 5.000 de locuitori sunt blocati Nu a cerut orice strada, ci calea de acces pentru o comunitate de aproximativ 5.000 de oameni. Potrivit reprezentantilor Primariei sectorului 4, cetateanul a cerut sa i se reconstituie dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, adica pe toata strada Capitan Eremia Popescu, care porneste de la intersectia Soseaua Oltenitei cu strada Ion Iriceanu si se intinde pe 700 de metri. Notificarea a fost depusa la Primaria sectorului 4, in 1998, si din acel moment bucuresteanul s-a considerat proprietar. Incredibil: desi solutia pare evidenta – acordarea unui alt teren sau despagubirea in bani – in zece ani, Comisia de aplicare a fondului funciar nu a solutionat notificarea. In tot acest timp, autoritatile n-au mai putut intra sa salubrizeze strada si nici sa o asfalteze. Aceasta pentru ca, desi simpla notificare nu ofera drept de proprietate, legea interzice ca statul sa intervina asupra unui imobil revendicat de fostii proprietari. Pentru ca notificarea nu a fost solutionata nici pana astazi, strada s-a transformat intr-un munte de gunoaie, devenind impracticabila pentru miile de locuitori din zona. Acelasi bucurestean a revendicat, pe langa strada Capitan Eremia Popescu, si o buna parte din trotuarul de pe Soseaua Oltenitei, zona tranzitata, dupa cum sustin reprezentantii Primariei sectorului 4, „de o conducta magistrala, de importanta nationala, a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET)”, afirma Gandul.

Ministrul Dan Nica a intrat in atentia inspectorilor ANI Dupa ministrul economiei, Adriean Videanu, inspectorii Agentiei Nationale de Integritate “ataca” si averea ministrului administratiei si internelor, viceprim-ministrul Dan Nica. Inspectorii de integritate au demarat verificarile avand ca baza o ancheta publicata de saptamanalul “Academia Catavencu”. In plus, ei au gasit neconcordante intre cele doua declaratii de avere ale demnitarului depuse la finele lui 2008, respectiv in februarie 2009. Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au constatat anumite neconcordante in declaratiile de avere ale viceprim-ministrului Dan Nica. Astfel, potrivit declaratiei din 30 decembrie 2008, demnitarul isi mentioneaza venituri realizate ca deputat, de 50.097 de lei, pentru anul fiscal 2007. In 23 februarie 2009, cand era deja viceprim-ministru, Dan Nica nu schimba aceasta mentiunea de la rubrica venituri, consemnand aceeasi suma, pentru anul fiscal 2008, desi functia nu mai era aceeasi, incepand cu 22 decembrie. Potrivit declaratiilor de avere, Dan Nica detine un apartament de 100 mp, in Galati, cu o valoare impozabila de 87.900 lei, un autoturisjm Audi A4, fabricat in 2002, precum si bijuterii din aur si argint, de 30.000 lei, tablouri de 25.000 lei, timbre romanesti si straine, in valoare de 70.000 lei, trei ceasuri de mana, estimate la 15.000 lei si icoane din lemn si sticla, de 9.000 lei. In plus, ministrul are patru conturi curente si doua depozite bancare in suma totala de 110.000 lei, precum si 40% din actiunile SC Viticom SRL, in valoare de 15.110 lei. De la aceasta societate comerciala, ministrul internelor a incasat dividende de 11.414 lei. Adriean Videanu a intrat in atentia inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate. El trebuie sa explice inspectorilor de integritate cum se face ca, in perioada in care era primar al Capitalei, firma sa a livrat asfaltatorilor borduri in valoare de 665.000 de lei. Un aspect al investigatiei consta in provenienta bordurilor asa-zise chinezesti si care, de fapt, ar fi fabricate de o alta firma a lui Videanu, scrie Gardianul.

Statul, lasat fara Castelul Bran si dator fata de Dominic de Habsburg cu 333.000 de euro Dominic de Habsburg, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, proprietar al Castelului Bran, a castigat procesul intentat Guvernului Romaniei pentru diminuarea drastica a chiriei pe care statul o platea pentru Complexul Bran. Magistratii Curtii Supreme si-au motivat decizia prin care i-au dat castig de cauza lui Dominic de Habsburg, explicand ca Hotararea de Guvern prin care reducerea chiriei primite pentru Complexul Castelului Bran era redusa de la 81.928 de lei la 18.265 de lei nu asigura un echilibru intre interesul public si dreptul mostenitorului la o despagubire rezonabila, afirma Gardianul.

Consilieri de lux: 100.000 de lei, doua zile la Viena Criza economica nu-i descurajeaza pe alesii locali cand vine vorba de plimbari pe bani publici. De exemplu, o delegatie de 100 de persoane de la CJ Mures a petrecut un weekend la Viena dupa ce i-au fost alocate fonduri de la buget. Bugetul Consiliului Judetean (CJ) Tulcea pe acest an de austeritate este, la capitolul cheltuieli cu deplasarile, similar cu cel din 2008, ajungand la aproximativ un milion de euro. Cele mai multe cheltuieli sunt prevazute pentru deplasarea sefilor CJ Tulcea, a consilierilor si a unor functionari in Franta, pe motiv ca judetul este infratit cu doua regiuni din aceasta tara. Tulcenii mai sunt infratiti cu o regiune din China si cu una din Ucraina si sunt asociati cu tot felul de institutii, cum ar fi cea a zonelor periferice care organizeaza frecvent simpozioane si dezbateri la care CJ Tulcea isi trimite reprezentantii pe bani publici. CJ Vaslui a prevazut, pentru anul 2009, suma de 100.000 lei pentru deplasari. Incepand din vara, Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, si-a propus sa plece in mai multe tari. "Voi pleca in Turcia, Austria, Germania, Italia, Danemarca si Franta. Nu vor fi vizite obisnuite. Doresc sa particip la Adunarea Regiunilor Europei, care se tine, pe rand, in aceste tari si unde sper sa aduc proiecte si o noua viziune de lucru asupra administratiei publice locale", sustine Mihalachi. Si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) are o suma consistenta in bugetul de venituri si cheltuieli destinata deplasarilor in acest an: peste 185.000 de lei, afirma Romania Libera.

Cautarea conturilor, blocata de generalul Mihai Caraman Angajati sa caute presupusele conturi secrete ale Ceausestilor, expertii straini si-au incetat misiunea la insistentele primului sef al SIE, Mihai Caraman. In 1990, spionul care a speriat NATO in plin Razboi Rece l-a avertizat pe primul ministru de atunci, Petre Roman, ca echipa internationala angajata de statul roman este pe punctul sa aiba acces la conturile spionajului romanesc. Acestea erau deschise la Banca Romana de Comert Exterior, institutie de la care canadienii sperau sa obtina informatii pretioase cu privire la schema deturnarii de fonduri in folosul dictatorilor. Dupa ce ieri Romania libera a prezentat culisele activitatii expertilor straini, angajati sa ia urma presupuselor conturi secrete ale familiei Ceausescu, episodul de astazi analizeaza decizia lui Petre Roman de a "calma" elanul expertilor straini. Din acel moment, misiunea acestora in slujba Guvernului de la Bucuresti a intrat accelerat pe o panta descendenta, iar la scurt timp contractul a fost reziliat. Numele generalului Caraman, cel care a declansat finalul acelei misiuni, este rasunator in lumea spionajului international, afirma Romania Libera.

Tribunalul Arges nu a mai prelungit mandatele de arestare Magistratiii de la Tribunalul Arges au decis in aceasta dupa-amiaza ca inculpatii din dosarul de coruptie care a zguduit fotbalul si arbitrajul romanesc pot fi judecati in stare de libertate. Acestia au respins propunerea procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul teritorial Pitesti de prelungire a mandatelor de arestare preventiva pe numele lui Cornel Penescu, Liviu Facaleata, Cristian Libertatu, Marcel Lica si Constantin Gheorghe, afirma Adevarul.