Vicepresedintele american, Joe Biden, cunoscut pentru gafele sale, a dezvaluit in cadrul unui dineu, la care i-a tinut locul lui Obama, informatii confidentiale cu privire la locul unde se afla un buncar secret, in care s-ar fi adapostit fostul vicepresedinte, D. Cheney, dupa atacurile de la 11 septembrie. Biden a dezvaluit existenta adapostului subteran sub vechiul Observator Naval, care este in prezent resedinta vicepresedintelui. Acesta a mai mentionat ca un ofiter i-a facut turul resedintei si i-a aratat adapostul, aflat dupa o usa masiva de otel si securizata, urmata de un culoar pe care se afla echipamente de comunicatii, afirma Reuters.

Liderul Tigrilor Tamili din Sri Lanka, Velupillai Prabhakaran, a fost ucis luni in nord-estul insulei, potrivit unor surse neconfirmate inca pe cai oficiale. Liderul Tigrilor Tamili a fost ucis luni de armata in timp ce incerca sa scape dintr-o ascunzatoare din nord-estul insulei, anuntasera anterior doi oficiali militari de rang inalt. Moartea lui Velupillai Prabhakaran, daca va fi confirmata oficial, dezmembreaza miscarea separatista a Tigrilor Tamili. Ministerul Apararii anuntase, luni dimineata, ca fortele de securitate au descoperit un cadavru care pare sa fie cel al fiului lui Velupillai Prabhakaran, scrie AFP.

Presedintia ceha a Uniunii Europene si-a exprimat luni speranta ca Guvernul irlandez va fixa o data pentru noua consultare populara asupra Tratatului de la Lisabona pana la summitul din luna iunie. "Personal, cred ca ar fi o idee buna daca, in momentul Consiliului European din iunie (18 si 19), membrii UE ar cunoaste data referendumului", care urmeaza sa aiba loc cel tarziu la sfarsitul lunii octombrie, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Stefan Fule, dupa o reuniune cu partenerii sai europeni, la Bruxelles. El a adaugat, insa, ca este vorba de "o decizie suverana a autoritatilor irlandeze" si ca UE trebuie "sa obtina pana atunci un acord asupra unui text privind garantiile irlandeze", scrie AP.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni, dupa intalnirea cu presedintele american Barack Obama, ca "Israelul isi rezerva dreptul de a se apara" contra Iranului pe care Occidentul il suspecteaza ca vrea sa se doteze cu arma nucleara. "In prezent, nu putem negocia cu Iranul datorita alegerilor de luna viitoare dar dupa alegerile din 12 iunie vom stabili contacte pentru a auzi ce au de spus si sunt convins ca pana la sfarsitul anului vom avea o imagine completa cu privire la intentiile Iranului si atunci vom putea lua decizii", i-a raspuns Barack Omaba premierului Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

Un program de cercetare de circa 100 de milioane de euro a fost aprobat pentru protectia europenilor impotriva armelor biologice. Ministrii apararii din Uniunea Europeana si-au dat acceptul pentru lansarea sub egida Agentiei Europene a Apararii (EDA) a acestor masuri. Numit Bio-Edep, acest program sustinut de cinci tari - Germania, Spania, Franta, Olanda si Cehia - este destinat sa cerceteze un echipament capabil sa detecteze si sa identifice agentul biologic folosit impotriva soldatilor si sa alerteze celelalte unitati. Dupa o faza initiala care trebuie sa dureze in principiu trei ani, proiectul ar trebui sa fie operational in 2015, a explicat directorul executiv al Agentiei, Alexander Weis, citat de Reuters.