Presedintele Camerei Comunelor va demisiona in urma scandalului deconturilor. Dupa zile intregi in care scandalul deconturilor facute de parlamentarii britanici s-a amplificat, presedintele Camerei Comunelor, Michael Martin, a anuntat, marti, ca va demisiona. Aceasta este primul lider al Camerei Comunelor care demisioneaza din aceasta functie, in ultimii 300 de ani. Martin a anuntat ca va renunta la functia sa pe data de 21 iunie, pentru "mentinerea unitatii", iar un succesor va fi numit pe 22 iunie. Acesta este cea mai importanta persoana publica afectata de scandalul deconturilor, iar demisia sa reprezinta un semn ca premierul Gordon Brown a cedat presiunilor, scrie The New York Times.

Scutul anti-racheta din Europa nu va fi eficient. Un scut anti-racheta, care ar trebui sa fie plasat in Europa pentru a o apara impotriva unui potential atac iranian, va fi ineficient, arata o analiza efectuata de un grup de cercetatori americani si rusi. De asemenea, cercetatorii sustin ca vor trece cel putin cinci ani pana cand Iranul va putea construi un focos de racheta si un proiectil care sa se deplaseze pe distante foarte mari. Iar daca Iranul va incerca sa organizeze un asemenea atac, se va auto-distruge cu siguranta. Astfel, grupul de cercetatori a concluzionat ca un atac din partea Iranului nu este iminent, scrie Washington Post.

Arabia Saudita amana alegerile locale cu 2 ani. Experimentul limitat al Arabiei Saudite de introducere a democratiei electorale se confrunta cu un nou obstacol, intrucat familia regala a anuntat amanarea cu cel putin 2 ani a alegerilor in consiilile locale. Anuntul, facut de Consiliul de Ministri condus de regele Abdullah, a fost formulat in termeni pozitivi. Regele a spus ca guvernul "extinde mandatul" actualilor consilieri cu 2 ani pentru a pregati schimbarile legislative care extind participarea cetatenilor in luarea deciziilor la nivel local. Insa, activistii pentru democratie si drepturile omului au spus ca aceasta decizie este o lovitura pentru incercarea de reforma si democratizare, scrie The New York Times.

Obama vrea sa reduca gazele de esapament. Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca va introduce standarde nationale pentru emisiile de gaze de esapament, pentru a reduce poluarea si dependenta de importurile de petrol. Aceasta este prima data cand SUA introduce standarde nationale si se estimeaza ca astfel emisiile de gaze vor fi reduse cu o treime pana in 2016. Acest plan va inlocui legile pentru emisii si eficienta, impuse de agentiile federale, care se suprapun de multe ori. Producatorii de masini, cat si grupurile de ecologisti au anuntat ca sustin decizia presedintelui, scrie BBC.

Ayatollahul iranian acuza SUA ca promoveaza terorismul. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat SUA, marti, ca promoveaza terorismul in zonele de la granita cu Irakul si ca foloseste arme si bani impotriva statului islamic. "Din pacate la granitele noastre, la granitele noastre vestice, americanii sunt ocupati sa organizeze o conspiratie, sunt ocupati sa stimuleze terorismul" a declarat ayatollahul, facand referire la prezenta SUA in Irak. Khamenei a facut aceste acuzatii in cadrul unui discurs tinut intr-o regiune din vestul Iranului, in apropiere de granita cu Irakul, unde au loc numeroase conflicte intre fortele de ordine si separatistii kurzi. De altfel, Iranul a mai acuzat in trecut SUA ca incearca sa destabilizeze statul sau prin sustinerea insurgentilor de la granita, scrie Reuters.