Romanul care a ales moartea asistata. Andrei Haber a capitulat in lupta cu viata dupa 62 de ani, trei casnicii esuate si instrainarea de unicul sau fiu. Ziarul „National Post”, din Toronto, Canada, a dezvaluit, la sfarsitul saptamanii trecute, cazul unui barbat originar din Romania care a fost eutanasiat de personalul unei clinici specializate din Elvetia, in ciuda faptului ca era sanatos si suferea doar de depresie. Zilele lui Andrei Haber, 62 de ani, au fost curmate in martie 2008, la solicitare sa expresa, unitatea medicala care i-a dus la bun sfarsit „executia” - Dignitas - fiind cunoscuta pentru usurinta cu care face acest serviciu, scrie EvZ.

Avocatii neplatiti ameninta ca nu vor mai pleda din oficiu in dosarele penale. Avocatii ameninta ca nu vor mai asigura reprezentarea din oficiu a persoanelor care nu isi pot permite angajarea unui aparator. Semnalul a fost dat de avocatii clujeni, care au declarat ca vor recurge la aceasta masura daca pana la data de 1 iunie Ministerul Justitiei nu va plati restantele pe care le datoreaza avocatilor. Potrivit legii, in dosarele penale este obligatoriu ca o persoana – care are calitatea de invinuit sau de inculpat - sa fie aparata de un avocat. De la inceputul acestui an, aproximativ 4.000 de persoane au beneficiat de serviciul de asistenta judiciara la instantele clujene. Situatia de la Cluj nu este insa singulara. Ministerul Justitiei recunoaste existenta acestei probleme, scrie Gandul.

Topul dezamagirilor presedintelui Basescu. Presedintele Traian Basescu a acumulat o lunga lista de dezamagiri de-a lungul mandatului sau la Palatul Cotroceni. Cotidianul va prezinta un top al celor mai importante deziluzii prezidentiale.

1. „Multi dintre dumneavoastra ati sustinut o alta solutie decat cea de stanga. Cred ca, prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie, pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine insumi“, le-a spus luni Traian Basescu membrilor comunitatii romanesti din Paris. Este cea mai noua dintre dezamagirile sefului statului si ea vine la doar sase luni dupa ce, la instalarea Cabinetului Emil Boc, seful statului declara: „In sfarsit, imi vad visul cu ochii: un guvern desemnat de o ampla majoritate parlamentara“. Dezamagirea de luni a presedintelui Basescu face parte dintr-o suita mai mare, care a inceput la scurt timp dupa instalarea sa la Palatul Cotroceni. Integral in Cotidianul.

Cine e "cumatrul" Walter, omul care face bani ridicand masinile din sectorul 1? Primaria sectorului 1 din Bucuresti a incredintat serviciul de ridicare a masinilor parcate neregulamentar firmei CFR Transauto, proprietatea familiei controversatului om de afaceri Florian Walter (fost Busca), cumatrul fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Florian Busca este un abonat al contractelor cu statul, firmele sale incasand, de-a lungul vremii, sume importante din paza Aeroportului Otopeni sau din afacerile cu ANL, CFR sau Metrorex. Afaceristul si-a schimbat numele din Busca in Walter in urma cu cativa ani. Momentul a coincis cu perioada cand acesta avea nevoie de avize de securitate necesare participarii uneia dintre societatile sale la o licitatie pentru servicii de salubrizare la baza SUA de la Mihail Kogalniceanu, scrie Romania libera.

Pentru plaje, Mazare asmute Corpul de Control. Radu Mazare, primarul Constantei, se bate pentru autonomie locala administrativa absoluta. Sa vedem cam ce inseamna aceasta pornind de la citeva actiuni mai vechi si unele foarte recente, marca Mazare. Atentie, contine bonus! Cei care vor citi pina la final articolul vor avea ocazia sa vada cum seful de control al Primariei lui Mazare ameninta telefonic un agent economic, scrie Academia Catavencu.

Italienii care iubesc romana. La Catedra de Limba Romana din Torino, profesorul Marco Cugno si elevul sau, Roberto Merlo, incearca de aproape 50 de ani sa popularizeze literatura romana in Peninsula. In biroul mic, cu peretii „tencuiti” cu carti, doua tablouri alb-negru - cu Mihai Eminescu si Giovenale Vegezzi Ruscalla, fondatorul Catedrei de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Torino - dau camerei un aer numai bun pentru studiu. Aici, profesorii Marco Cugno si Roberto Merlo ii dau meditatii unei studente italiene, nu fara sa o indemne la mai multa lectura. Pentru Cugno si Merlo, Romania nu e numai „obiectul meseriei”, ci mai ales o tara care „i-a primit cu bratele deschise”, scrie EvZ.

Ministrul Justitiei isi reneaga propriile Coduri. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca liderii coalitiei PDL–PSD nu l-au consultat cand au decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru cele trei proiecte de Coduri juridice. Predoiu crede ca proiectele nu se potrivesc Romaniei actuale, desi chiar el le-a sustinut si promovat in Guvern. Liderii PDL si PSD il contrazic. Discutia a avut loc mai demult si in prezenta sa, la Cotroceni. Unii liberali sunt siguri ca prin aceste "nuante", Predoiu isi pregateste iesirea din scena, scrie Romania libera.

Oprescu le face servicii de urbanism sponsorilor lui din campanie. Niste investitori vor sa trinteasca niste turnuri ilegale linga parcul Cismigiu. Care sint sansele ca asta sa se intimple? Pai, mari, caci totul e mai usor atunci cind esti sponsor de campanie al primarului general, Sorin Oprescu. Evident, primarul se va simti dator sa-ti dea o mina de ajutor, macar din cind in cind. Ma rog, tie o mina, iar celor care iti stau impotriva, un bocanc in gura. Miza proiectului de linga Cismigiu: bani, foarte multi bani. Iata despre ce e vorba: exista un investitor, care doreste sa construiasca, la numai citiva metri de Cismigiu (in curtea Palatului Universul), doua cladiri de birouri si un hotel. Primaria Capitalei este cea care trebuie sa avizeze Planul de Urbanism Zonal realizat de acest investitor, scrie Academia Catavencu.

„Teroristul” roman e un „zvapaiat”. Autoritatile romane si maghiare au confirmat ca barbatul arestat preventiv, pe 17 mai, si banuit ca ar fi pus la cale un atentat terorist impotriva unui deputat ungar este roman. Este vorba de Szasz Endre Istvan, in varsta de 27 de ani, originar din judetul Mures si rezident in Ungaria de mai multi ani. In luna aprilie, politia ungara anuntase ca a identificat un suspect care ar fi atacat cu cocktailuri Molotov casa ministrului educatiei, Istvan Hiller, in decembrie 2007, si care ar fi planuit sa arunce in aer o proprietate a deputatului socialist Ecsodi Laszlo. Endre este suspectat si de planuirea unor „acte de terorism impotriva unei agentii guvernamentale”, complot pentru crima si incalcarea legilor privind regimul armelor si al explozibililor, a anuntat biroul procurorului, scrie EvZ.

Parcarile municipalitatii, un proiect amanat de noua ani. In timp ce numarul masinilor ridicate creste ametitor, parcarile raman doar pe hartie. Primaria Capitalei ne promite din anul 2000 ca va construi parcaje subterane, dar pana acum nici macar nu a inceput vreuna. Numarul proiectelor s-a redus, iar durata de implementare a crescut. Parcarile promise de municipalitate inca de pe vremea fostului primar Basescu au ramas tot la stadiul de proiect, in timp ce soferii se trezesc din ce in ce mai des cu masinile ridicate de pe domeniul public, scrie Romania libera.

Fost sef al SIE, acuzat de politie politica. CNSAS sustine ca, prin ordinele sale, Mihai Caraman a pus in pericol viata mai multor oameni. Generalul Mihai Caraman, fost sef al SIE, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca a facut politie politica. Dupa 20 de ani de la Revolutia din 1989, Mihai Caraman (81 de ani), spionul roman care a sustras, timp de 10 ani, intre 1958 si 1968, documente din sediul NATO din Paris si le-a adus in tara, este acuzat ca ar fi atentat la viata mai multor persoane prin dosarele de urmarire informativa pe care le ordona in calitate de adjunct al Securitatii, scrie Adevarul.