Armamentul trimis de SUA in Afganistan ajunge pe mana talibanilor. Insurgentii din Afganistan au reusit sa mentina un razboi de gherila intensiv importiva fortelor americane si afgane, pe parcursul unei perioade indelungate, chiar daca acestia se lupta din unele dintre cele mai sarace si izolate locuri din lume. Una dintre explicatiile pentru aceasta rezistenta prelungita ar fi faptul ca insurgentii au reusit cumva sa puna mana pe armament trimis de SUA guvernului afgan. Astfel, s-au gasit arme si munitie oferite de catre armata SUA guvernului afgan, asupra a numeroase cadavre de insurgenti, descoperite recent, scrie The New York Times.

Caseta care prezenta comportamentul brutal al unui seic poate duce la amanarea pactului nuclear dintre SUA si EAU. Aparitia unei casete video, care infatiseaza un membru al familiei regale din Emiratele Arabe Unite administrand un tratament extrem de violent unui comerciant afgan, a complicat efortul SUA de a crea primul program de energie nucleara al lumii arabe, conform oficialilor. “O tara unde legile pot fi ignorate de catre cei bogati si puternici nu este o tara care poate proteja sensibila tehnologie nucleara americana,” a declarat senatorul democrat Edward J. Markey. Semnat cu doar cateva zile inainte ca presedintele George W. Bush sa isi incheie mandatul, acordul pentru energie nucleara a fost lasat in seama administratiei Obama, care trebuie sa decida daca sa il inainteze Congresului sau nu, scrie Washington Post.

Raspandirea virusului HIV in Europa cartografiata de cercetatori. Oamenii de stiinta care au realizat harta raspandirii virusului HIV in Europa au declarat ca principalii vinovati pentru acest fenomen sunt cei care isi fac vacantele in strainatate. Cercetatorii au reusit sa traseze circulatia virusului in interiorul continentului, prin analizarea de probe prelevate din 17 tari europene. Aceasta harta arata ca Grecia, Portugalia, Serbia si Spania sunt mari exportatoare de HIV, numerosi turisti parasind aceste tari infectati cu acest virus. Marea Britanie este atat exportatoare cat si importatoare de HIV, la fel ca si Israelul, Norvegia, Olanda, Suedia si Elvetia, in timp ce tari ca Austria, Belgia, Danemarca, Germania si Luxembourg sunt in principal importatoare de HIV, scrie BBC

Armata pakistaneza a capturat un bastion taliban. Soldatii pakistanezi aproape ca au indepartat complet talibanii dintr-un district la distanta de 100 de kilometri de capitala Islamabad, in urma unor lupte grele care au provocat numeroase victime in randul militantilor, potrivit declaratiilor armatei. Luptele din valea Swat si districtele invecinate Buner si Dir au obligat 1.5 milioane de oameni sa isi paraseasca locuintele si sa caute refugiu in alta parte, pe langa 550,000 de oameni care isi parasisera casele mai devreme, scrie Reuters.

Topirea Antarcticii va duce la modificarea gravitatiei. Topirea celei mai mari calote glaciare de pe Terra va duce la afectarea campului gravitational al planetei. Chiar si rotatia Pamantului va fi afectata intr-atat de mult incat nivelul Oceanului Planetar va creste mai mult decat au anticipat cercetatorii din cadrul Universitatii din Bristol. Iar acesta nu este decat inceputul, avertizeaza aceeasi cercetatori. Pentru inceput, cresterea nivelului marilor si oceanelor va fi mai accentuata pe coastele de est si de vest ale continentului nord-american, unde cresterea cu 25% mai mare decat media pe planeta, va cauza inundatii catastrofale in metropole precum New York, Washington DC. si San Francisco, scrie Descopera.