Stelica „Faliment”, uns sef la Garda Financiara. PDL-istului Stelica Constantin, cunoscut drept un personaj controversat, i s-a pregatit „un loc caldut”. Modificarea legislatiei l-a obligat sa dea un concurs, pe care l-a si luat. Stelica Constantin, fost Barna, cel considerat responsabil de falimentul companiei de pompe Aversa SA, este noul sef al Garzii Financiare Bucuresti. Luni, el a castigat concursul pentru functia de director coordonator al sectiei Garzii Financiare din Capitala, obtinand 96 de puncte din 100, scrie EvZ.

22 de milioane de euro pentru modernizarea curentului electric inexistent. Un studiu de fezabilitate pentru ca trenurile sa mearga mai repede propune modernizarea liniei de contact si a transformatoarelor electrice. Problema este ca linia ferata pentru care sunt propuse aceste solutii foloseste locomotive diesel, in zona neexistand curent electric. Trasnaia face parte dintr-un studiu mai larg legat de modernizarea coridorului paneuropean IV si pentru care o firma italiana primeste 22 de milioane de euro. Greseala a fost observata la Bruxelles, documentul fiind trimis inapoi la Bucuresti, scrie Gandul.

Cum vede o minte de Nobel criza: „Ce este mai rau abia urmeaza sa vina“. Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel pentru Economie din 2001, spune ca, desi exista semne de revenire a economiei mondiale, inca ne aflam intr-un stadiu "foarte grav al crizei". El crede ca guvernul de la Bucuresti nu poate controla decat foarte putin evolutia economiei, aceasta depinzand mai mult de evolutia pietelor financiare globale, scrie Cotidianul.

Romanii dau iama in restaurantele bulgaresti pentru delicatese la jumatate de pret. In fiecare weekend, sute de autoturisme romanesti dau buzna in punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria. In afara de cei plecati la cumparaturi ieftine, a aparut o noua categorie de excursionisti de o zi: amatorii de o masa buna si ieftina servita in unul dintre restaurantele bulgaresti. Preturile sunt imbatabile: 1,5 leva salata bulgareasca, 2 leva sticla de bere autohtona Kamenitza, 5 leva pizza. O leva echivaleaza cu 2 lei romanesti. O pizza de calitate in Constanta costa cel putin dublu. Mancarea este excelenta, iar portiile sunt calculate de la 300 de grame in sus, scrie Romania libera.

Taxa de pod, o spaga anuala de 2.000.000 €. Doar jumatate dintre masinile care trec Podul Prieteniei platesc taxa la stat. Pentru celelalte masini, casierii cer bani la negru. Opt casieri care percepeau, la negru, taxa de pod, la Giurgiu, au fost retinuti. Angajatii fac parte dintr-un sistem, care ar duce la varful administratiei drumurilor. Podul Prieteniei a devenit sursa de venituri negre. Taxa pentru trecerea in Bulgaria - numita „taxa de pod“ - s-a convertit in spaga luata de o filiera cu varfuri la Bucuresti. Sistemul functioneaza din 2007, cand, odata cu aderarea la UE, „angajatii de la Pod“ au ramas singuri in vama, scrie Adevarul.

Masuri anti-mita: Apar „Politia doctorilor” si coplata. Expertii Comisiei Europeane au stabilit, alaturi de oficialii din Ministerul roman al Sanatatii, mai multe masuri care ar putea combate coruptia din sistemul sanitar. Astfel, ar urma ca de la 1 iulie sa fie introdusa coplata si sa fie infiintata un fel de „Politie a medicilor”, prin aplicarea unor „testari de fidelitate si integritate ale personalului din sanatate, pentru a reduce traficul de influenta si conflictul de interese”. „Masura ii va pune pe medici pe fuga, atat timp cat salariile nu vor ajunge la un nivel european”, considera dr. Alin Apostol, de la Spitalul Elias din Bucuresti. Aceste masuri ar putea fi aplicate din vara si sunt sustinute de ministrul Ion Bazac, potrivit EvZ.

Ministrul Muncii: „Daca somajul ajunge la doua cifre, iar presedintele isi mentine promisiunea de a nu mai candida, imi dau si eu demisia!” Interviu cu Marian Sarbu, ministrul Muncii, despre somaj si locuri de munca, despre neconcordantele dintre principiile pe care se fundamenteaza noua lege a pensiilor, despre cum salariul minim de 400 de euro in 2013 este doar dorinta omului politic si nu prognoza managerului Sarbu, despre cum se smulge o scuza spusa cu jumatate de gura, pentru nerespectarea Legii de majorare a salariilor profesorilor. Citeste integral in Gandul.

Omul lui Mitrea saboteaza imnul lui Udrea. Mai multe persoane au depus in ultima perioada de timp cereri la OSIM privind inregistrarea ca marca a sintagmei „the land of choice“, care este un vers din recent lansatul imn turistic al Romaniei. Printre ele, una din partea cabinetului individual de avocatura Bogdan Iulian Nastase din satul Daia, comuna Rosia, judetul Sibiu. Avocatul Bogdan Iulian Nastase sustine ca isi doreste inregistrarea ca marca a sintagmei ,,Romania, the land of choice“, deoarece are mai multe companii de turism, deci noul brand il va ajuta in afaceri. ,Nu este vina mea ca ministerul Turismului nu si-a luat toate masurile atunci cand a lansat imnul turistic al Romaniei, scrie Cotidianul.

Avem parcari ca in Est, platim amenzi ca in Vest. Spre deosebire de alte tari europene, in Romania soferii indisciplinati sunt "arsi" cu sume mai mari decat veniturile. Un conducator auto care incalca normele rutiere in sectorul 1 ar trebui sa scoata din buzunar aproape un salariu minim si jumatate. In alte state, firmele nu pot ridica masinile decat in cazuri foarte grave, reglementate clar prin legi sau hotarari ale autoritatilor locale, scrie Romania libera.

„Corneliu Coposu mi-a pus conditia sa nu urasc”. La 95 de ani de la nasterea marelui politician Corneliu Coposu, ultimul secretar al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), constanteanul Constantin Ionascu, vorbeste despre mostenirea spirituala lasata de Seniorul politicii romanesti. Nea Costica, asa cum ii place sa i se spuna, l-a cunoscut pe Corneliu Coposu in 1943, cand, impresionat de manifestatia anti-antonesciana de pe Bulevardul Elisabeta, din Capitala, s-a inscris in partid, scrie EvZ.