Un nou jurnal de stiri in limba romana la un post TV din Italia. Prezenta comunitatii de romani din Italia, adaptata societatii italiene, dar dedicata valorilor si culturii romane, a convins un post local de televiziune sa ofere timp de emisie unui jurnal de stiri in limba romana, scrie EvZ.

Economistul sef al BNR spera ca anul acesta sa nu mai fie pomeni electorale. “De ce speram? Nu stiu...din prostie”. Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a declarat la sfarsitul saptamanii ca spera ca anul acesta, desi unul electoral, sa nu se mai faca excesele din 2008 in ceea ce priveste fiscalitatea si salariile. “Anul trecut in mod clar a fost amprenta unui an electoral. Speram ca si anul asta, chiar daca este din nou an electoral, sa nu mai avem aceleasi excese fiscale si salariale. De ce speram? Nu stiu...din prostie. Nu stiu de ce speram. Pentru ca vad ca sindicatele iarasi vorbesc de cresterea salariului minim de la 600 la 800, deci cu 33%”, a declarat el, citat de Gandul.

Blestemul aurului de la Rosia Montana. „Daca nu-i opresc, o sa lase in urma lor un peisaj de Luna!”. Proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), obiectul unora dintre cele mai aprinse controverse ale ultimului deceniu, revine in forta pe scena publica. De altfel, presa straina a inceput iarasi sa critice proiectul de exploatatie miniera al companiei Gabriel Resources. Jurnalistii de la ziarul german Spiegel noteaza ca firma canadiana, profitand de criza financiara, a inceput o campanie publicitara puternica pentru a relua exploatarea zacamintelor aurifere cu ajutorul unei metode controversate, ce implica folosirea cianurilor. De fapt, timp de mai multi ani, proiectul a fost oprit in diverse faze de reprezentanti ai fostului guvern, adversari declarati ai exploatarii. RMGC se mobilizeaza acum, la doi ani si jumatate de la sfarsitul precedentei sale campanii publicitare, si promite crearea de locuri de munca, in conditiile actuale de criza, si protejarea de mediu, in regiunile de exploatare vizate, noteaza Gardianul.

Ocna Mures, un paradis in destramare. Viitorul nu suna bine pentru Ocna Mures. Micutul oras ardelenesc era odinioara renumit prin faptul ca avea stadion de fotbal cu nocturna, ridicat inca din anul 1936. De un deceniu insa, nimeni nu a mai aprins nocturna de la stadion, pentru ca nu mai exista bani pentru plata facturii la curent electric. Din vechea statiune cu bai sarate din Ocna Mures a mai ramas o balta cu apa tulbure. Singurele vestigii care amintesc de gloria apusa sunt furnalele ruginite ale fabricii de soda, ridicata in secolul al XIX-lea de baronul belgian Solvay, si cateva zeci de schele din metal corodat, care inteapa obsesiv vazduhul, noteaza Romania Libera.

Cum iti apar doua milioane de euro in cont peste noapte. Seful Corpului de Control al Guvernului, Sorin Alazaroaie, a devenit milionar in euro la inceputul acestui an, conform declaratiei sale de avere. Cotidianul „Gandul” a incercat sa afle reteta succesului chiar de la secretarul de stat, dar domnul Alazaroaie era intr-o sedinta. Din declaratia sa de avere, de la data de 18 februarie 2009, nu reiese cum seful Corpului de Control a reusit sa se imbogateasca. Cert este faptul ca, din acelasi document, reiese ca Alazaroaie ar fi trebuit sa fie falit. Fost avocat partener al Societatii Popoviciu Nitu si asociatii (suspendat din calitatea de membru al Baroului Bucuresti), secretarul de stat a castigat, in 2008, 1.696.666 lei. Tot anul trecut, Alazaroaie a imprumutat unei doamne (Mariana Dodan), cu care imparte si un apartament in Bucuresti, suma de 1.700.000 de lei. Practic, secretarul de stat ar trebui sa aiba in minus 3.334 lei, informeaza Gandul.

"Suntem rezultatul unor hibe grave ale administratiei publice". Simion Ilie este unul dintre romanii care au primit o Bursa Speciala a Guvernului Romaniei, acordata doar celor mai performanti, pentru a-si definitiva studiile la o universitate straina. Conform contractului, acesta era obligat sa revina in Romania, unde urma sa fie angajat in administratia publica, pe o perioada minima obligatorie de trei ani. Reintors in tara, romanul povesteste despre dificultatile cu care se confrunta tanara elita romaneasca care a beneficiat de acest program si despre modul in care aceasta este integrata pe piata muncii autohtona, scrie EvZ.

Printul Albert, rasfatat de braconierii de la ministerele Mediului, Turismului si Culturii. “Un colt de rai”, a spus printul Albert de Monaco despre Delta la finalul plimbarii pe care i-au organizat-o oficialii romani prin Rezervatia Biosferei. Din pacate, cu sau fara stirea lui, serenisimul a fost partas la un act de braconaj, comis tocmai pentru a satisface inaltul oaspete. Pe langa ministrul culturii, Toader Paleologu, si cel al turismului, Elena Udrea, au mai fost complici alti doi reprezentanti PD-L cu atributii in prevenirea actelor de braconaj: guvernatorul ARBBD, Grigore Baboianu, si seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu. Presa mondena a relatat la momentul vizitei o informatie, confirmata si de Agerpres, potrivit careia Albert ar fi servit un “pranz princiar” la bordul navei “Camena”, pusa la dispozitia autoritatilor de proprietarul acesteia, care detine si alte obiective turistice in Delta, informeaza Gardianul.

Abuzul credintei: batai si torturi sexuale in orfelinatele Bisericii. Un raport al Comisiei pentru Prevenirea Abuzurilor asupra Copiilor din Irlanda a scos la iveala un adevar cutremurator: peste 30.000 de copii din orfelinatele irlandeze conduse de Biserica au fost abuzati sexual, batuti si infometati de cei care trebuiau sa ii ingrijeasca, din copilarie pana la maturitate, potrivit The Times. Patrick Walsh avea doi ani cand a fost dus la tribunal impreuna cu cei doi frati ai sai, in varsta de trei si patru ani, si cu sora sa de sase luni. Cauza: mama lor era implicata intr-un mariaj nefericit si isi parasise sotul, scrie Romania Libera.

Promovare a la Udrea: Ilie Nastase va juca tenis cu parizienii pe strada. Campania de promovare a Romaniei ca destinatie turistica prin intermediul celor trei mari sportivi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, va incepe pe 5 iunie, la Paris. Bannere create pentru campania de promovare a turismului romanesc prin intermediul Nadiei Comaneci, al lui Ilie Nastase si al lui Gheorghe Hagi vor decora timp de o saptamana celebrul bulevard parizian Champs Élysées in timpul Turneului de tenis de la Roland Garros, conform Ministerului Turismului. Pe esplanada Primariei Parisului va fi amenajat si un teren de tenis, iar Ilie Nastase va fi partener de joc al trecatorilor interesati, informeaza Cotidianul.