Arestarea masinilor: superafacerea din care primariile nu castiga nimic O agresiva campanie de ridicare a masinilor parcate ilegal se desfasoara in patru sectoare ale Capitalei. Firmele care opereaza „arestarile” incaseaza sume exorbitante de la soferi, dar nu dau mai nimic la bugetele locale. Iar lipsa parcarilor le ofera o afacere sigura. In Capitala exista 1.217.000 de masini care se bat zilnic pe aproape 450.000 de locuri de parcare. In loc sa faca locuri de parcare, din 2007 unele primarii de sector au inceput sa ridice masinile parcate neregulamentar, percepand de la proprietar o taxa pentru ridicare, transport si depozitare a autovehiculului de aproximativ 200 de euro. Pentru ca numarul locurilor de parcare este mult mai mic decat numarul masinilor din Bucuresti, afacerea este una foarte infloritoare pentru firmele care se ocupa de ridicarea masinilor parcate neregulamentar, scrie Cotidianul.

Romania, tepuita in numele crizei politice din Marea Britanie Romania risca sa piarda un contract de peste 450 de milioane de euro pentru modernizarea elicopterelor Puma ale aviatiei britanice din cauza temerilor guvernantilor de la Londra ca acesta va avea efecte negative pe plan electoral. Ofiteri britanici cu grade superioare au declarat pentru Times online ca guvernul de la Londra tine in suspensie proiectul de modernizare a elicopterelor Puma din dotarea Fortelor Aeriene Britanice (RAF). Lucrarile de modernizare la 33 de aparate de transport Puma urmau sa fie facute in Romania de firma Eurocopter, parte a concernului EADS, insa oficialii din Partidul Laburist, aflat la putere in Marea Britanie, se tem ca publicul va reactiona negativ la aceasta veste in conditiile unei rate crescute a somajului pe fondul crizei, scrie Cotidianul.

Replica magistratilor: salariile si pensiile nu pot scadea! Societatea de Justitie (SoJust) si Asociatia Magistratilor din Romania se declara impotriva schimbarilor anuntate referitoare la pensiile magistratilor, care nu pot scadea. "Mi se pare echitabil ca pensia sa fie corespunzatoare sumei cu care o persoana a cotizat in perioada in care a fost salariat. Magistratii au o situatie mai speciala. Nici salariile si nici pensiile magistratilor nu pot scadea. Aceasta lege nu poate afecta magistratii iesiti la pensie si nici pe cei in functie, inainte de intrarea in vigoare a legii. Exista principii internationale potrivit carora nu se pot modifica, in defavoarea magistratilor, prevederi referitoare la pensii si salarii. De aceasta lege a pensiilor pot beneficia doar persoanele care acced in magistratura dupa intrarea in vigoare a noii legi. Se poate crea un precedent periculos", a declarat presedintele SoJust, Cristi Danilet. La randul sau, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca este impotriva schimbarilor anuntate de Mihai Seitan. "Aceasta declaratie este iresponsabila. Nu pot face declaratii impotriva regulilor de drept care interzic un lucru. Exista o insecuritate generala si nu este vorba numai despre magistrati, este vorba despre un drept castigat. Nu se poate asa ceva!", a spus Pivniceru, citata de Romania Libera.

Lista de partid ingroapa adanc agricultura in PE Romania nu va trimite nici un specialist in agricultura in Parlamentul European, desi tara noastra este a treia ca marime in privinta suprafetei agricole din Uniunea Europeana. Nici unul dintre candidatii aflati pe locurile eligibile de pe listele de partid nu are studii si nu a lucrat in domeniul agriculturii. Romania trimite in Parlamentul European 33 de deputati si, dupa cum arata sondajele de opinie, PDL si PSD au sanse sa trimita in PE in jur de 15 europarlamentari, PNL – opt, UDMR – trei sau patru. Printre acestia putem gasi economisti ca Theodor Stolojan, de la PDL, sau Corina Cretu, de la PSD, ingineri mecanici precum Dragos-Florin David (PDL), mai multi juristi precum Renate Weber, de la PNL, profesori ca Victor Bostinaru, de la PSD. Pe lista figureaza un psiholog, un filolog, dar si un jurnalist, Traian Ungureanu. Dar nici un partid nu a oferit un loc eligibil unui specialist in agricultura. Singurul inginer agronom se afla pe locul 39 pe lista UDMR!, relateaza Romania Libera.

In draftul legii unice a salarizarii raman zeci de sporuri. In schita proiectului legii salarizarii unice sunt prevazute o serie de sporuri salariale la salariul de baza pentru bugetari: spor de ore suplimentare (75 - 100% / ora din salariul de baza orar sau 25% din salariul de baza, daca lucrul peste program se presteaza „in mod sistematic”), spor de noapte (25%), indemnizatie de excelenta (in limita a 10% din cheltuielile cu salariile personalului bugetar), premiu anual (un salariu de baza mediu lunar brut), diverse indemnizatii suplimentare in cazul mutarii in alta localitate, in interese de serviciu, spor de 15% pentru munca in conditii periculoase, spor de 15% pentru stres („activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata”), spor de 15% pentru conditii grele de munca, spor de 20% pentru munca in zone izolate, sporuri speciale pentru personalul diplomatic si consular, sporuri speciale pentru magistrati, sporuri speciale pentru lucratorii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor etc, informeaza Gandul.

Topul prostiei in infrastructura Linia ferata Bucuresti-Constanta va fi inchisa in curand doua saptamani, probabil in plin sezon estival. Folosind ruta ocolitoare, prin Chitila, trenurile vor face pana la mare cu 40 de minute mai mult. Cauza n-o constituie vreo calamitate naturala, ci un dezastru provocat de mana omului printr-un proiect uluitor. Astfel, pasajul Pipera-Tunari a fost proiectat fara a se tine cont de prezenta pe teren a unei magistrale de cale ferata, de conducte de apa, gaze, retele de telefonie. Pana la urma conductele Apa Nova si Distrigaz au fost mutate, costul operatiunii fiind 4 milioane de euro. Mai greu e cu magistrala feroviara. Doi dintre stalpii metalici care sustin liniile de inalta tensiune ale CFR au opt metri, exact cat este si inaltimea prevazuta a pasajului. Din acest motiv traversele podului nu pot fi montate, asa ca stalpii CFR trebuie daramati, iar circulatia trenurilor va fi oprita cel putin doua saptamani. In total, devizul s-a umflat cu 5,2 milioane euro si va fi achitat de cetatenii platitori de taxe si impozite din sectorul 2 si din Voluntari. Primaria Voluntari promite, fireste, o ancheta si da vina pe Ministerul Integrarii Europene, iar Primaria sectorului 2 arata spre Ministerul Locuintei. Culmea e ca aceasta greseala nu e unica, scrie Gandul.

O firma de casa a Ministerului Sanatatii, pe vremea cand acesta era condus de Eugen Nicolaescu, a reusit sa puna mana pe mai multe contracte grase privind importul si distributia de vaccinuri. Firma apartine unor rude prin alianta ale consilierului lui Eugen Nicolaescu, Sorin Iordache, partener de afaceri atat cu fostul demnitar, cat si cu sotia acestuia. Societatea care a castigat, in vara anului trecut, licitatia privind importul, dar nu si distribuirea vaccinului combinat rujeola-oreion-rubeola (trivaccin) PRIORIX este A&G Med Trading din Bucuresti. Asociati sunt sotii Georgeta si Adrian Filip Cristea, precum si firma americana Ravenna LLC. Georgeta Cristea este sora sefei Directiei Farmaceutice, Mariana Iordache, casatorita cu fratele lui Sorin Iordache, Niculae Iordache. Sotia fostului consilier al lui Eugen Nicolaescu este Marcela Iordache, sefa Directiei Resurse Umane. Valoarea contractului pentru importul a 370.000 de doze (seringi preincarcate) a fost de 8.316.046 lei (aproximativ 2 milioane de euro). Contractul s-a incheiat la 31 decembrie 2008, vaccinurile fiind livrate, potrivit intelegerii, societatii de stat UNIFARM, depozitarul principal de produse farmaceutice, scrie Gardianul.

Peste 80% din cazinouri vor disparea din cauza noilor masuri fiscale Pentru a stopa inmultirea cazinourilor, dar si pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat, Guvernul va majora semnificativ taxele pentru jocurile de noroc, cu o crestere de pana la patru ori in cazul cazinourilor. Sistemul de taxare va fi extins si asupra loteriei, care isi pastreaza insa exclusivitatea pe anumite jocuri de noroc. Autoritatile estimeaza ca vor obtine astfel un plus de venituri anual, de la 101 milioane de lei in 2009 la 202,4 milioane de lei in 2010 si la 269 milioane de lei in 2013. Ministerul Finantelor va avea acces la toate informatiile financiare privind activitatea din cazinouri. Astfel, sistemul electronic central al fiecarui cazinou va fi conectat cu un terminal situat la Finante, care va permite accesul si monitorizarea tuturor castigurilor, a premiilor acordate, dar si a altor operatiuni. In timp ce autoritatile sustin ca doar 40% din salile de jocuri sau cazinouri isi vor inchide portile, gratie noilor masuri, patronii acestora spun ca peste 80% din firme vor falimenta, iar statul nu va incasa sumele preconizate, scrie Gardianul.

Doi suspecti de gripa porcina in Banat Cei doi suspecti de gripa porcina sunt in continuare investigati. "Probele luate de la ei sunt trimise la Bucuresti, pentru a fi examinate", a spus Adriana Socaci, director adjunct al spitalului Victor Babes. "Maine dimineata vom primi rezultatele si vom afla daca cei doi pacienti au gripa porcina sau nu", a adaugat aceasta, citat de Adevarul.

Andrei Nastase nu face fite, el detine fite. In Herastrau. Cit timp Nastase senior se lupta la DNA cu vechile afaceri de pe cind era premier, beizadeaua de Andrei isi face, timid, afacerile in opozitie. Evident, afaceri de fite, ca doar nu ati vrea sa-si deschida un azil pentru bunicuta care i-a platit studiile la Scoala Americana. Dar o terasa in Herastrau, pe blat cu primarul Oprescu, chiar ca ar merge. Poate va intrebati de ce mai este deschisa inca terasa la care a fost fotografiat Andrei Nastase. Dupa cum ne amintim cu totii, aprigul primar Oprescu a promis ca le darima pe toate cele din Herastrau. Ei bine, doar nu aveati de gind sa credeti promisiunile electorale ale unei alte odrasle comuniste? Sorin Oprescu este fiul lui Mircea Oprescu, fost general de Securitate. Pe de alta parte, primarul nu avea cum sa demoleze chiar localul care i-a gazduit petrecerea data dupa cistigarea alegerilor din iunie 2008. Ba mai mult chiar, Primaria Capitalei le-a facut si un cadou lui Andrei si Horica, in valoare de vreo 50.000 de euro. Asa cum arata Curentul, Rodrag.Trade.Co a obtinut RETROACTIV reducerea chiriei pe care o platea la Administratia Lacuri si Parcuri Bucuresti, condusa de catre unul dintre oamenii lui Sorin Oprescu, Usein Iuxel. Cererea a fost depusa de reprezentantii societatii pe 29 august 2008 si a fost aprobata de Iuxel pe 2 septembrie, acelasi an. Intrucit datorau Primariei banii de chirie de prin 2006, Rodrag a primit o reducere de 50.000 de euro din cuantumul total al datoriei, informeaza Academia Catavencu.

Multe accidente de munca, nicio ancheta finalizata Doar anul trecut, 331 de oameni au murit in urma unor accidente la locul de munca. Niciun dosar penal intocmit in astfel de cazuri nu a ajuns insa in instanta. Trei morti si trei raniti. Acesta este „bilantul” ultimelor accidente de munca produse pe doua santiere din Bucuresti si Crevedia (judetul Dambovita), la interval de numai patru zile. Desi inspectoratele teritoriale de munca si procurorii au deschis anchete peste anchete in aceste cazuri, este foarte putin probabil sa fie tras cineva la raspundere. Cel putin asa arata experienta ultimilor ani in care autoritatile au inteles sa aplice parca un sablon in astfel de cazuri: anchetele nu sunt finalizate sau se ajunge la vechea concluzie - „mortul este vinovat”. De fiecare data, companiile care sunt obligate sa le ofere angajatilor siguranta la locul de munca scapa, in cel mai bun caz, cu amenzi, scrie EvZ.