Vanghelie da Cultura Capitalei pe mana fostului securist Eugen Plesca. Eugen Plesca, fost ofiter de Securitate si fost primar la sectorul 3, a fost numit, prin vointa lui Marian Vanghelie, sef la Directia de Cultura Bucuresti. Competenta sa este puternic contestata de o serie de ONG-uri. In PSD nu se stie nimic, cheia e tot la Vanghelie. Cum-necum, lui Vanghelie i-a mai iesit o nominalizare controversata: Eugen Plesca, sef peste Cultura Capitalei. Eugen Plesca a declarat pentru Cotidianul ca a fost singurul participant la concursul pentru ocuparea postului de director la Directia de Cultura Bucuresti, dar nu stie daca a obtinut functia, pentru ca „nu s-au afisat rezultatele”. Intrebat cum se justifica nominalizarea sa pentru Directia de Cultura, Plesca a spus ca „are o cultura generala solida” si este „un iubitor al artelor plastice”. „Am condus un cenaclu literar in timpul liceului si o revista literara si sunt un iubitor al artelor plastice. In 1996 am fost premiat de Uniunea Artistilor Plastici pentru ca sunt un iubitor al artelor plastice”, a spus fostul primar al sectorului 3, scrie Cotidianul.

In Maramures nu sunt multi ciobani de origine africana. Cand mos Gheorghe Indre a vazut un negru sprijinit in bat printre oi si vorbindu-le englezeste, s-a oprit in loc, s-a scarpinat sub clop si n-a putut zice decat atat: „Tulai!“ S-a intamplat ca acel cioban era si primul negru pe care mos Gheorghe il vedea in 97 de ani de viata si asta i-a star­nit in cap o furtuna de intrebari adanci despre el insusi, ca faptura a lui Dum­nezeu pe Pamant, un vartej din care se alege la suprafata aceeasi nedu­merire: „Cum dracu’ o hi chelea lui ase neagra?“. Si neputandu-si raspunde, batranul il priveste fascinat pe african si isi zambesc unul altuia prieteneste, unul cu un dinte galben, iar celalalt cu o sumedenie, albi. Batranul e din satul Ciolt, de pe Va­lea Chioarului, in Maramures, scrie Cotidianul.

Demnitarii lui Popoviciu. Afacerea Popoviciu-Baneasa, anchetata de DNA si soldata cu retinerea a doi sefi de servicii secrete, nu ar fi fost posibila fara implicarea, de la bun inceput, a unor inalti functionari ai statului. Este vorba despre cei care si-au dat acordul pentru schimbarea destinatiei terenului agricol din nordul Capitalei pe care, ulterior, Puiu Popoviciu a ridicat cartierul de lux. Potrivit unor surse judiciare, ministrii Agriculturii Ilie Sarbu si Petre Daea vor fi chemati la audieri de procurorii anticoruptie deoarece au avizat, fara respectarea legii, scoaterea din circuitul agricol a unor parcele din Ferma Experimentala Baneasa, aflata atunci in folosinta Universitatii de Agronomie. Alaturi de cei doi demnitari, vor trebui sa mai dea explicatii anchetatorilor si Alexandru Radocea, care a semnat avizul respectiv in calitate de presedinte al Oficiului National de Cadastru, si Ciprian Pahontu, fost sef al Directiei de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic. Acesta din urma ar fi trimis in 2007 la DNA un document care ar fi continut date false despre statutul si circuitul juridic al terenului Fermei Baneasa. Miliardarul Puiu Popoviciu – care in acest dosar este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita – a fost suspectat de-a lungul vremii ca-si datoreaza succesul in afaceri relatiilor la nivel inalt pe care le are. Popoviciu este ginerele temutului nomenclaturist ceausist Ion Dinca, zis si "Te-Leaga", care a murit in 2007. Coincidenta sau nu, anchetarea penala a lui Puiu Popoviciu a demarat abia dupa moartea socrului, cu toate ca proiectul Baneasa incepuse cu mult mai devreme, scrie Romania Libera.

Generalul Badalan a salvat afacerea "Popota Armatei"? Eugen Badalan, deputat PDL si fost sef al Statului Major General, are legatura cu una dintre firmele care alimentau pana de curand mai multe unitati ale Armatei. La Comisia de aparare, unde Eugen Badalan este secretar, a fost primit un memoriu din partea firmei prietenului sau Stefan Fusea, prin care acesta se plangea ca MApN a intrerupt brusc contractul cu societatea Titan Edilitara din Braila. Dupa ce memoriul a fost discutat cu reprezentantii MApN, Armata si-a reluat comenzile. Deputatul PDL Eugen Badalan a recunoscut ca ii stie personal pe unii dintre patronii firmelor care castiga de obicei contracte de catering cu MApN si ca il cunoaste de multa vreme pe Stefan Fusea, patronul firmei Titan Edilitara, care castiga de aproape 15 ani contracte profitabile cu Armata. "In acest moment, in tara sunt cel putin zece firme care au castigat licitatii, iar eu ma cunosc cu cel putin cinci dintre patronii acestora", a declarat fostul sef al Statului Major General, scrie Romania Libera.

Aproximativ 64 la suta dintre elevii de 16 ani sunt fumatori. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a atras atentia, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, asupra importantei modului in care sunt inscriptionate pachetele cu produse din tutun, in conditiile in care fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare sase secunde un om murind din cauza tutunului. Potrivit unui studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, barbatii sunt cei mai aprigi consumatori de tutun din Romania. Astfel, 60 la suta dintre persoanele de gen masculin au declarat ca fumeaza cel putin o tigara pe zi. Un alt sondaj a aratat ca 64 la suta dintre elevii de 16 ani sunt fumatori. Romania a introdus, la 1 iulie 2008, masura inscriptionarii cu avertismente combinate pe pachetele de tigarete, scrie Gandul.

Pe domnul Radu Dumitru, preotia l-a ajutat. Fost paroh al capelei din cimitirul Bellu, sfintia sa a avut norocul sa-l cunoasca pe Marian Vanghelie. „Ma bucur ca il am ca prieten”, spune cel care se lauda ca a fost sef al Administratiei Cimitirelor, ca l-a invins pe Traian Basescu, ca a fost consilier la sectorul 5, ca a scapat de acuzatiile de coruptie primind un NUP si a fost uns acum la sefia Societatii de Turism Feroviar. Procedura nu a mers insa ca unsa. „Prietenul” Vanghelie a fost luat peste picior cand a facut nominalizarea de catre pedelistul Radu Berceanu. „A venit la minister in sutana”, povestea ministrul la intalnirea coalitiei de saptamana trecuta, dupa cum aflati atunci din ziarul Gandul. „Trebuia sa ma ocup de aceasta problema, ca domnul Berceanu cam nu vrea sa numeasca pe nicaierea, ca vrea el doar sa conduca cam jumatate de Romanie, daca se poate... singur”, isi explica pentru Gandul Marian Vanghelie insistenta. Tot Vanghelie ne da si secretul algoritmului dupa care functioneaza lucrurile in Guvernul PSD- PD-L: „Si domnul Radu Berceanu a fost acuzat de foarte multe lucruri, sa stiti! Eu am incercat sa fac o propunere in care sa nu mai existe disensiuni. Daca si domnul ministru a fost acuzat, nu mai e nicio problema ca amandoi au fost acuzati ca au cheltuit banii ilegal”, scrie Gandul.

Trei scoli de soferi, «absolvite» cu buletinul unui mort. Un tanar decedat in februarie 2009 “a absolvit” doua luni mai tarziu trei scoli de soferi din Bucuresti. In aprilie 2009, pe numele sau au fost intocmite trei dosare la cheie cu care se poate obtine permisul auto. Mai mult, medicii specialisti ai clinicii Medlife certifica in acele documente faptul ca “elevul este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria B”. Aranjamentul a fost facut prin intermediul unor instructori auto, in doar 24 de ore, pe baza unei copii a cartii de identitate. Fiecare dosar a costat aproximativ 200-300 de euro si este perfect valabil. Cu acesta, persoana decedata s-ar putea prezenta si maine in fata comisiei de evaluare din cadrul Directiei Regim Permise, desi nu a facut nici o zi de conducere auto sau de legislatie rutiera. Intermediarii care au aranjat actele ne-au sugerat ca pot urgenta sustinerea examenului auto si chiar pot pune o vorba buna la politie pentru a nu avea probleme la proba din traseu. Evident, tot pentru o suma de bani aproape egala cu prima transa, scrie Gardianul.

Un nou raport arata ca legislatia si criteriile de performanta se amana de la o luna la alta. Gafele de la subiectele pentru teze, politizarea inspectoratelor scolare, scandalul diplomelor false, amanarea stabilirii criteriilor de performanta, lipsa de control si neacreditarea facultatilor particulare sunt doar cateva dintre aspectele ce caracterizeaza activitatea Ministerului Educatiei. Toate acestea sunt analizate in Raportul de monitorizare efectuat de Asociatia EDU CER. Asociatia EDU CER a redactat un nou Raport de monitorizare a reformei in Educatie, prin care a urmarit evolutia acestui domeniu din ultimele trei luni. Zece sunt punctele critice la care se refera documentul. Primul tine de initiativa privind reducerea numarului orelor de sport. “Orele de Educatie fizica din planurile-cadru au fost reduse la una singura, in ciuda tuturor recomandarilor medicale si ale Uniunii Europene. In urma protestelor vehemente, Ministerul Educatiei a decis ca vor fi mai multe ore de sport, “optional-obligatorii”, realizate eventual sambata si duminica, fara a analiza impactul de organizare si financiar al acestei masuri, respinsa de altfel de elevi si profesori”, se precizeaza in raport. Un alt aspect ce caracterizeaza activitatea ministerului in aceste ultime trei luni este legat de scandalul diplomelor false. Concluzia, redactata de autorii documentului, este transanta: “In ciuda aparitiei, inca din anul 2000, a fenomenului de falsificare a diplomelor, Ministerul Educatiei nu a gasit mijloacele administrative legale pentru a contracara acest fenomen. Evidenta computerizata a diplomelor si a Registrului Unic de Inmatriculare pentru studenti, controale periodice si evaluarea universitatilor si scolilor, inclusiv sub aspectul gestionarii actelor cu regim special, erau cateva solutii simple, nepuse in opera”, mentioneaza documentul, scrie Gardianul.

Oprescu vrea sa cumpere rate mandarine si gaste de Nil de 5 miliarde de lei. Romania si Capitala ei se afla in plina criza economica si financiara. In timp ce edilii-sefi ai altor mari orase isi bat capul cum sa stranga cureaua si sa chiverniseasca mai bine banul public, principalul gospodar al Capitalei, Sorin Oprescu, isi continua nestingherit opera de transpunere in realitate a fanteziilor sale. Desi se pare ca a renuntat la visul sau umed pre-electoral - autostrada zburatoare - oprindu-se la carnatul mondial si recorduri cu mos craciuni, Oprescu continua sa ne uimeasca cu noi si noi fantezii exotice. Cea mai recenta si deloc ieftina dintre aceste fantezii este achizitia unor specii de pasari exotice pentru popularea parcurilor aflate in administrarea Primariei Capitalei. Astfel, in expunerea de motive pentru realizarea acestor achizitii, Primaria Generala invoca atat necesitatea reinvierii unei traditii prin care se asigura posibilitatea vizionarii de catre vizitatorii parcurilor a unor specii deosebite de pasari, cat si ratiuni de ordin educativ, legate de completarea informatiilor cunostintelor de biologie ale elevilor si studentilor, prin vizitele organizate la locurile care vor gazdui acele vietati exotice (este evident ca elevii romani vor avea in viitor mare nevoie sa deosebeasca gasca de Nil de gasca canadiana cu gat rosu n.a.), scrie Curentul.

Ministrul comunicatiilor, executat silit. Din cauza datoriilor, Gabriel Sandu isi va vedea imobilele din Sinaia scoase la vanzare. Un teren si o cladire aflata in constructie, pe care o firma a ministrului comunicatiilor le detine in Sinaia, vor fi scoase la vanzare pentru a plati o datorie de 87.700 lei. Este vorba despre un debit avut la o societate de proiectari din Busteni cu care firma demnitarului PDL, Maximus Grup, a fost in relatii contractuale in anii 2007 si 2008. Executarea silita a Maximus Grup, pe care Sandu o patroneaza integral, vine dupa ce societatea a refuzat sa puna in aplicare o sentinta, definitiva si irevocabila, data de Judecatoria Sinaia la sfarsitul lunii ianuarie anul acesta, scrie EvZ.

Radu Mazare, cel dintai primar al tarii. Antonie Solomon, primarul PDL-ist al Craiovei, este perceput de 87,5% dintre locuitorii orasului drept foarte activ, la fel ca si PSD-istul Radu Mazare, „guvernatorul” litoralului, care este apreciat de peste 86% dintre constanteni. Mazare conduce, totusi, in top, deoarece de el s-au declarat „foarte multumiti” 40,8% dintre respondenti, in vreme ce Solomon a primit doar in proportie de 37,8% nota maxima. Urmatorii, in ordine, sunt Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, cu 72,4%; Sorin Apostu - succesorul premierului Emil Boc la carma orasului Cluj-Napoca - cu 61,7%; si Sorin Oprescu - primarul general al Capitalei - cu 56,9%. Cel mai prost, la capitolul „activitate apreciata de cetateni”, sta ieseanul Gheorghe Nichita, cu 51,5%, scrie EvZ.