Un procuror italian a lansat luni o ancheta privind folosirea avioanelor aflate in administratia statului, dupa ce in presa au aparut mai multe informatii potrivit carora mai multe persoane au sosit la vila premierului Silvio Berlusconi la bordul unor avioane militare. Surse judiciare au declarat ca dosarul a fost deschis in urma unei plangeri primite din partea asociatiei de consumatori Codacons si ca aceasta nu este indreptata spre niciun oficial in mod special. Totusi, cazul dauneaza si mai mult imaginii lui Berlusconi, care se afla in campanie electorala pentru alegerile europarlamentare din weekend. Premierul conservator in varsta de 72 de ani este deja implicat intr-un scandal privind presupusa sa relatie cu o tanara in varsta de 18 ani, Noemi Letizia, care a determinat-o pe sotia liderului sa-i ceara divortul si a provocat indignare in randul opozitiei, scrie Reuters.

Fiul unui oficial de rang inalt din cadrul principalului grup petrolier rus, Rosneft, a fost rapit in urma cu o luna si jumatate de persoane necunoscute care cer o rascumparare de 50 de milioane de euro. Mihail Stavsko, in varsta de 19 ani, a fost rapit la 13 aprilie, in timp ce iesea din Universitatea de petrol si gaz Gubkina, din Moscova. Doi barbati l-au impins intr-un automobil, care a plecat spre o destinatie necunoscuta. In cadrul anchetei, autoritatile care au ascuns informatiile despre acest caz timp de 6 saptamani cauta vinovatii pentru aceasta rapire, relateaza AFP.

Corpurile a peste 2.000 de victime ale miscarilor de gherila de extrema stanga au fost descoperite in Columbia in 1.760 de gropi comune raspandite pe teritoriul intregii tari. Potrivit purtatorului de cuvant al parchetului, 590 de victime au fost identificate, iar alte 572 sunt in curs de identificare. Gropile comune au putut fi localizate gratie informatiilor furnizate de membri ai miscarilor de gherila care au dezertat sau de membri ai trupelor paramilitare, protejati de legea demobilizarii, relateaza AP. Victimele au fost ucise in confruntarile paramilitare care s-au soldat in Columbia cu aproximativ 13.000 de morti intre iunie 2002 si decembrie 2007.

Circa 300 de studenti, profesori si rude ale acestora au fost rapiti, luni, de catre militantii talibani. Victimele calatoreau cu un convoi de microbuze in regiunea din nord-vestul Pakistanului, a anuntat politia citata de Reuters. Soferul unuia dintre vehicule a reusit sa scape si sa dea declaratii despre eveniment sustine un politist din satul Bakka Kheil.

Vladimir Kulagin, profesor de politica globala la Institutul de Relatii Internationale din Moscova sustine ca o catastrofa nucleara este iminenta, deoarece autoritatile internationale abilitate sa supravegheze acest domeniu nu iau suficiente masuri de securitate. Expertul rus in geopolitica sustine ca folosirea energiei nucleare s-a dezvoltat foarte mult, desi scazuse dupa dezastrul de la Cernobal. "Posibilitatea ca armele nucleare sa cada in mainile teroristilor este subestimata", spune Kulagin, adaugand ca eforturile internationale de neproliferare atomica sunt nesatisfacatoare. "Situatia va continua pana cand armele nucleare vor fi, inevitabil, folosite", avertizeaza expertul. "Ar fi mai bine daca folosirea lor ar fi limitata la o scara mai mica, de exemplu, daca Iranul sau Coreea sau niste teroristi ar folosi cateva focoase nucleare undeva pe planeta", a declarat expertul rus citat de AFP.