Specialistii explica: Cum fac fata crizei generatiile Romaniei. O criza precum cea financiara, pe care o traverseaza si Romania azi, reprezinta un test important pentru orice natiune. Unii gasesc rapid resursele de care au nevoie pentru a rezista, altii, in schimb, sunt coplesiti de amploarea pe care o iau evenimentele din jurul lor, iar iesirea din impas se dovedeste deseori anevoioasa. Insa modul in care depasim asemenea momente depinde intr-o masura covarsitoare de specificul generatiei careia ii apartinem fiecare dintre noi. Pentru a lamuri maniera in care deciziile noastre si evolutia personala ne sunt influentate de apartenenta la un asemenea grup, Romania libera a consultat mai multi specialisti (sociologi, psihologi, antropologi) pentru a contura profilul fiecarei generatii care compune populatia Romaniei de azi, scrie Romania libera.

Tiananmen, douazeci de ani de uitare. La doua decenii de la masacrul din Piata Tiananmen, liderii chinezi ingroapa istoria in uitare. Studentii care au sfidat tancurile au murit, au fugit ori s-au pierdut in anonimatul comunist. Wang Dan este - urmeaza un cuvant stralucitor si insuficient - un erou. Acum douazeci de ani a fost in prima linie a miscarii prodemocratice din Piata Tiananmen. „Ma simt mandru de fiecare data cand ma gandesc”, obisnuieste sa spuna cand il cauta jurnalistii occidentali pentru interviuri. Asa a spus si acum cateva zile pentru France Presse (AFP). Se stie: „a fi mandru”, fara voie de la Partidul Unic, mai mult, chiar impotriva Partidului Unic, costa. Comunistii chinezi l-au uitat sapte ani in puscarie, apoi in 1998 l-au invitat, destul de brutal si previzibil, in exil. Acum traieste in Statele Unite si este doctor in istorie la Harvard, scrie EvZ.

Povestea bebelusului Magurici, venit pe lume in tara in care cel mai bun medic e norocul. Prima nota din viata lui Magurici a fost un unu. Atat a luat copilul Biancai Magureanu la scorul Apgar. „Cand mi-au spus ca ar fi bine sa-l botezam, a cazut cerul pe mine. Dar l-am botezat: Mihai Stefan, si azi traieste. La fiecare «fara zece» al fiecarei ore, eu si sotul meu ne sunam sa ne spunem «La multi ani». «La multi ani» pentru fiecare alte 60 de minute pe care Mihai le traieste”. Bianca Magureanu e o mana de om. O mamica mignona care de o luna de zile sta in spital, internata la Universitar. A venit aici dupa medicul ei, doctorita Carstoiu, care i-a urmarit toata sarcina, scrie Gandul.

Parcari cu dedicatie pentru pipitele si marlanii de Dorobanti. Toate indicatoarele care interziceau oprirea masinilor in fata locantelor de fite din selecta zona Dorobanti din Capitala au disparut peste noapte. Smecherii nu mai risca acum sa li se salte masinile. In urma cu o luna, Primaria Sectorului 1 a decis sa treaca la ridicarea masinilor parcate neregulamentar, alaturandu-se astfel sectoarelor 2, 3 si 6. Inainte de luarea acestei hotarari, membrii Comisiei pentru Siguranta Circulatiei din cadrul Primariei Capitalei au decis anularea catorva semne de circulatie care interziceau oprirea in anumite zone de pe Calea Dorobantilor si de pe Strada Radu Beller, ambele din sectorul 1. Pe Calea Dorobantilor, semnele de oprire interzisa au fost ridicate doar din fata cafenelelor si restaurantelor de fite, celebre pentru clientii lor. Trecand de locurile de fite, celelalte semne de oprire interzisa au ramas la locul lor, scrie Cotidianul.

CEDO: despagubiri pentru o avocata mutilata de medic. Romania este condamnata, in premiera, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un caz de malpraxis medical. Pacienta mutilata de un medic din Targu-Mures, printr-o operatie in urma careia i-a paralizat jumatate de fata, va primi despagubiri in valoare de 20.000 euro de la statul roman. Avocatul barbatului caruia medicul Ciomu i-a retezat penisul sustine ca va sesiza, la randul sau CEDO, in situatia in care clientul sau nu va obtine despagubirile de 500.000 euro, stabilite de instanta, scrie Romania libera.

Cu tancul de otel la cules de musetel. Tancul T-55 cumparat prin dispozitia fostului sef al Regiei Nationale a Padurilor (RNP), Ion Dumitru, zace de doi ani la Centrul de fructe de padure Ulmi (Dambovita).Padurarii care s-au trezit cu tancul in curte spun ca „utilajul” nu a fost folosit niciodata pentru ca nu exista tanchisti care sa se poata angaja la Centrul de fructe de padure. Centrul de fructe de padure Ulmi are aerul unei unitati militare. La periferia Targovistei, pe soseaua Bucuresti, „unitatea“ este camuflata de padure, are posturi de paza si functionari de logistica. Exista si garda – un pluton de cotarle care rupe inamicul. Pe o usa scorojita, un anunt cu majuscule: „Interzis persoanelor straine“, scrie Adevarul.

Presa a intrat in „topul” celor mai corupte institutii. "Performanta” pentru mass -media romaneasca: presa scrisa, radioul si televiziunile au ajuns pe locul cinci in topul celor mai corupte institutii. Cel putin asa arata Barometrul Global al Coruptiei pentru 2009, dat publicitatii, ieri, de Transparency International (TI), care mai mentioneaza ca principalul motiv pentru care presa a batut „acest record” ar fi politicile editoriale partizane, scrie EvZ.

Lucia Hossu Longin: “La 80 de ani, Pacepa joaca tenis si scrie articole”. Un interviu inedit cu generalul Pacepa facut de Lucia Hossu-Longin va aparea in curand la Editura Humanitas, sub titlul “Fata in fata cu generalul Ion Mihai Pacepa”. Ea si regizorul Dan Necsulea sunt primii romani cu care fostul general de securitate a vorbit fata in fata de cand a obtinut azil politic in SUA. Lucia Hossu Longin si sotul ei, regizorul Dan Necsulea, sunt primii romani cu care generalul Ion Mihai Pacepa a acceptat sa discute fata in fata in cei 31 de ani de cand a plecat din tara si a obtinut azil politic in SUA. Anul acesta cei doi au petrecut trei zile, 26, 27 si 28 februarie, intr-o casa privata din Miami, unde generalul a acceptat sa-i intalneasca, si au inregistrat zilnic convorbiri, de la ora 10 dimineata si pana la ora 17.00, a povestit celebra realizatoare a documentarului “Memorialul Durerii” pentru Cotidianul.

Europa, continentul imigrantilor. Europa este pentru prima data in istorie un continent de imigranti. 40 de milioane din locuitorii batranului continent, adica mai mult de 10% din total, sunt nascuti intr-o alta tara. Ansamblul efectelor economice trebuie luat in considerare, scrie Christopher Caldwell, editorialist la Financial Times. Exista 15-17 milioane de musulmani in Europa, ceea ce este un lucru unic in istoria sa. Aceasta imigratie constituie cea mai mare problema cu care se confrunta Europa. Este surprinzatoare lipsa de incredere a democratiei, cea mai importanta valoare morala a sa, in tratarea acestei probleme, spune Caldwell. Daca Europa primeste mai multi imigranti decat doresc cetatenii ei, acesta este un semnal ca democratia functioneaza prost. In acest context de 'confruntare cu islamul', editorialistul britanic ii prezinta pe europenii de origine, care 'se simt exclusi la ei acasa', si propune propriile piste, scrie Romania libera.