Factura alimentara mondiala va scadea cu 22%, potrivit FAO. Factura importurilor alimentare la nivel mondial va scadea cu peste 20% anul acesta, in conditiile in care marfurile agricole se vand mult sub nivelurile record de anul trecut, a anuntat ieri Organizatia ONU pentru agricultura FAO. Dar impactul crizei economice asupra puterii de cumparare a populatiei va anula in mare parte avantajul ieftinirii marfurilor alimentare, arata FAO in raportul sau bianual asupra Perspectivei alimentare. In prima sa prognoza despre factura importurilor alimentare pe anul curent, FAO spune ca costul importului de marfuri agricole va scadea la 790 de miliarde de dolari, cu 22% fata de nivelul record de anul trecut, de 1,015 miliarde de dolari, informeaza Financial Times.

Cifre contradictorii legate de somajul din Statele Unite. In Statele Unite, rata somajului a atins 9,4%, fiind considerata cea mai ridicata din ultimii 26 de ani, dar, cu toate acestea, se estimeaza ca somajul este in scadere. Procentul demonstreaza ca in Statele Unite numarul locurilor de munca scade continuu, si totusi actuala rata este mai mica decat cea inregistrata in luna precedenta, situandu-se totodata si sub estimarile analistilor. Este pentru prima oara cand, incepand din luna octombrie a anului trecut, locurile de munca s-au redus cu mai putin de jumatate de milion, relateaza BBC.

Industria americana a carnii de porc contrariata de embargoul impus de China si Rusia. Mentinerea embargoului impus de China, Rusia si alte cateva tari asupra importurilor de carne de porc din SUA a pus pe ganduri guvernul american si oficialitatile industriei de resort, determinand speculatii ca demersul ar tine mai mult de piata decat de preocupari de sanatate. Embargourile, instituite imediat dupa izbucnirea epidemiei de gripa, au costat industria americana a porcinelor milioane de dolari, saptamanal. Si se mentin in pofida insistentei oficialitatilor din structurile internationale sanitare, potrivit carora carnea de porc nu presupune riscuri si nu porcii sunt responsabili pentru epidemie. De la sfarsitul lunii aprilie pana la finele lui mai, reducerea pretului carnii de porc, care a coincis cu epidemia de gripa porcina, a generat pierderi de aproximativ 81,5 milioane de dolari pentru producatorii americani, spune Steve Meyer, economist in septel la Paragon Economics, companie cu sediul in Adel care analizeaza pietele agricole. Aproximativ 20% din carnea de porc americana este exportata, iar China si Rusia sunt intre cei mai mari achizitori. Anul trecut, China a cumparat carne de porc americana de aproape 700 de milioane de dolari, ocupand locul trei dupa Japonia si Mexic. Rusia, clasata pe pozitia a cincea cu 476 de milioane de dolari, a inceput sa autorizeze unele importuri americane de porc dar mentine interdictia pentru 10 state din SUA, noteaza The Washington Post.

Urmari ale grevei din cinematografie, in India. Producatorii de filme de la Bollywood au comunicat ca a incetat greva, care a durat doua saptamani, legata de impartirea veniturilor aduse de salile de cinematograf cu mai multe ecrane. Anuntul a sosit la capatul unei reuniuni care a durat 14 ore, incununand cele patru luni de negocieri. Producatorii doreau 51% din aceste venituri obtinute de salile cinematografelor, dar proprietarii lor au sustinut ca partea acestora ar trebui sa fie mai mica, pentru filmele care merg mai prost. Niciun film nu a mai rulat in aceste cinematografe din luna aprilie, inregistrandu-se astfel pierderi importante, scrie BBC.

Acord in criza laptelui din Franta. Litrul de lapte va fi platit cu 28 de centi dintr-un euro, in timp ce statul francez va aloca 30 de milioane de euro in cadrul unui plan de sustinere a productiei lactate. S-ar putea insa ca nemultumirile crescatorilor de vite sa persiste in unele regiuni ale Hexagonului. Dupa trei saptamani de proteste si mai multe zile de negocieri, agricultorii si intreprinderile de lactate s-au inteles miercuri seara asupra pretului laptelui pentru anul in curs si asupra modalitatilor de stabilire a acestui pret in viitor. Conform acordului, 1.000 de litri de lapte va fi platita in medie cu 280 de euro in 2009 si cele trei familii din sectorul lactate (producatori, industrii si cooperative) s-au inteles asupra regulilor care vor permite stabilirea pretului la lapte in anii viitori. Astfel, Centrul national interprofesional al economiei lactate este insarcinat cu elaborarea indicilor si tendintelor pietelor in fiecare trimestru si pe viitor va fi negociat un acord interprofesional "care va defini relatiile contractuale dintre producatori si procesatori", scrie Le Figaro.

Royal Navy trage cu tunul in O.Z.N.-uri. O nava de razboi apartinand Marinei Militare Britanice a fost doar la cateva secunde distanta in fata deciziei de a trage cu armamentul de la bord in mai multe obiecte zburatoare neidentificate. Rapoartele anterioare incidentului relateaza ca OZN-urile in cauza fusesera detectate in prealabil de radarele navei. HMS Daring, un distrugator din categoria Royal Navy 45, era andocat in portul Liverpool, cand radarele de la bord au semnalat prezenta catorva OZN-uri de culoare portocalie si forma sferica, care zburau intre sudul Liverpool-ului si orasul Southampton. Tunurile cu care este echipata nava de razboi sunt actionate de radare, cu specificatia ca radarele militare, spre deosebire de cele civile, actioneaza pe frecvente diferite. Asa se explica de ce OZN-urile respective nu au fost detectate de radarele aeroporturilor din zona, noteaza Descopera.