NATO intentioneaza sa reduca, pana la inceputul anului viitor, contingentul militar din Kosovo de la 15.000 de soldati la 10.000 ca urmare a imbunatatirii conditiilor politice si de securitate. "KFOR va trece la urmatoarea faza a operatiunii sale, printr-o prezenta diminuata. Aceasta este urmatoarea etapa juridica spre un transfer de responsabilitate catre fortele locale, dar dorim sa facem acest lucru intr-un mod care sa asigure stabilitatea", a anuntat un oficial al NATO. KFOR reprezinta o forta militara condusa de NATO care a aparut 12 iunie 1999, scrie Reuters.

Cele doua jurnaliste americane detinute in Coreea de Nord sub acuzatia ca ar fi intrat ilegal in tara au fost condamnate la 12 ani de munca fortata, au anuntat luni surse oficiale. Potrivit documentelor oficiale: "procesul a confirmat infractiunea grava pe care cele doua jurnaliste au comis-o fata de natiunea coreeana traversand ilegal frontiera". Jurnalista americano-coreeana Euna Lee si cea americano-chineza Laura Ling, angajate ale postului Current TV din California, au fost arestate pe 17 martie pentru comiterea de acte ostile si patrundere ilegala pe teritoriul nord-coreean. Potrivit unor reprezentanti de la Casa Alba presedintele Barack Obama ar putea trimite o delegatie la Phenian pentru a negocia eliberarea celor doua jurnaliste, scrie Reuters.

Trimisul special al presedintelui american Barack Obama in Orientul Mijlociu, George Mitchell, a declarat ca Statele Unite cer discutii imediate intre palestinieni si israelieni. Mitchell se afla in drum spre Israel, teritoriile palestiniene si Iordan. In cadrul unei conferinte desfasurate la Oslo, acesta declara ca este important sa se construiasca institutii palestiniene in vederea construirii unui stat independent palestinian. Mitchell a anuntat ca presedintele Obama a afirmat ca administratia este de acord cu o solutie privind existenta a doua state, care este singura solutie viabila, relateaza BBC News.

Omar Bongo Ondimba, presedintele Gabonului, a decedat, duminica, la varsta de 73 de ani, potrivit unor surse guvernamentale franceze. Omar Bongo Ondimba este considerat cel mai longeviv lider african, aflandu-se la sefia Gabonului inca din 1967. Oficial, liderul african s-a internat intr-un spital spaniol pentru efectuarea unor simple analize, dar sursele citate de agentia franceza de stiri sustin ca acesta suferea de cancer, fiind intr-o faza terminala in momentul internarii, informeaza AFP.

Liderul miscarii libaneze siite Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat ca accepta rezultatele alegerilor legislative libaneze, recunoscand astfel victoria coalitiei sustinute de Occident. "Acceptam rezultatele cu un spirit sportiv si democratic. Acceptam faptul ca partea rivala a obtinut majoritatea locurilor in Parlament", a declarat Hassan Nasrallah intr-un discurs televizat. Majoritatea in exercitiu a obtinut 71 (cu patru in plus) dintre cele 128 de mandate ale Parlamentului libanez, fata de 57 (cu doua in plus) cate au obtinut miscarea siita Hezollah si aliatii sai, potrivit rezultatelor definitive ale acestui scrutin. "Opozitia si-a pastrat, de asemenea, influenta in cadrul Parlamentului", a declarat liderul Hezbollah, informeaza Reuters.