Au aparut sinucigasii de criza. Tot mai multi romani decid sa-si ia viata din cauza dificultatilor financiare. Medicii spun ca inca nu e vorba despre un fenomen, dar situatia s-ar putea inrautati la sfarsitul anului. Impovarati de datorii, incapabili sa-si achite creditele la banca, sa-si finanteze afacerile sau sa acopere cheltuielile pentru o interventie chirurgicala, tot mai multi romani aleg sa-si puna capat zilelor. Chiar daca statisticile oficiale nu sunt finalizate, specialistii confirma ca recesiunea nu a adus numai disponibilizari, ci implicit, mai multe tentative, esuate sau, din nefericire, reusite, de suicid. Specialistii i-au plasat pe someri pe primul loc intr-un „top” al celor mai „expuse” categorii sociale, urmati de emigranti, de persoane cu handicap si de victime ale abuzurilor fizice sau psihice, scrie EvZ.

200 miliarde de euro si 100 de ani ne despart de media UE de drumuri. Pentru a ajunge din urma tarile vest-europene din punctul de vedere al dezvoltarii infrastructurii rutiere, Romania ar avea nevoie de investitii de 180-210 miliarde de euro esalonate pe urmatorii 100 de ani, considera specialistii companiei de consultanta AT Kearney, care au realizat un studiu pe aceasta tema. „Din aceasta suma totala, calculata la preturile actuale ale materialelor de constructii si care include si drumurile nationale, si cele judetene si comunale, 30-40% ar fi necesar pentru constructia de autostrazi“, a declarat pentru Gandul consultantul Ion Carciumaru, autorul studiului.

Preotii de la Bruxelles pupa deja portofelul lui Becali. Patronul Stelei, Gigi Becali, este asteptat precum Mesia la Bruxelles de preotii celor doua biserici ortodoxe romanesti din capitala Belgiei. Acestia vad in alegerea patronului Stelei - arhicunoscut pentru generozitatea sa fata de Biserica - in scaunul de europarlamentar ocazia perfecta de a scapa de toate grijile legate de bani si de cea a lipsei locasurilor de cult pentru cele cateva mii de credinciosi ortodocsi romani din oras. "M-am bucurat ca a fost ales, romanii nostri de aici au votat pentru acest curent patriotic, m-am bucurat sa-i vad pe domnul Becali si pe domnul Vadim ca au castigat, n-au suparat pe nimeni, ei au un cuvant de spus, dar probabil ca acest lucru deranjeaza. El nu a facut atata rau, sunt multe nereguli in tara, sunt batrani inchisi pentru nimicuri si oameni care au devalizat banci“, a declarat pentru Cotidianul preotul Vasile Palade, cel care pastoreste Biserica Ortodoxa „Buna Vestire“.

PSD si PRM pun mana pe Bucuresti. Incet, dar sigur. Pentru prima data in istoria postdecembrista, Capitala, fieful traditional al fortelor de dreapta, tinde sa fie cucerita de stanga. De la alegerile europarlamentare din 2007 pana la cele din acest an, PSD a crescut, de pilda, cu 12%, iar PRM cu 14%. Pe de alta parte, daca acum doi ani Partidul Democrat condus de Emil Boc si Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Theodor Stolojan (formatiuni care s-au unit ulterior, formand PDL) strangeau impreuna 49% din optiunile electoratului Capitalei, in 2009 PDL si Elena Basescu au reusit sa adune doar 33,72% din voturile bucurestenilor prezenti la urne, scrie Romania libera.

Jecmaneala de la sfarsitul anului scolar. Un parinte care are un elev in clasa I plateste intre 100 si 200 de lei pentru serbarea de sfarsit de an. Finalul anului scolar a devenit la fel de costisitor ca si inceputul. Toti parintii trebuie sa plateasca pentru albume foto, carti date ca premii si cadourile profesorilor. Un album foto cu toti colegii de clasa costa 45 de lei. O carte pentru premiu, intre 15 si 20 de lei. O roba de absolvent, daca este inchiriata, costa 15 lei, daca nu, sare de 300 de lei. Un buchet de flori pentru doamna, plus banii de „atentie”, plus sucurile si prajiturelele, inca 30 de lei. Totalul sumei pe care o are de platit parintele unui elev de scoala la sfarsitul anului sare lejer de 100 de lei, scrie Adevarul.

In primul an de mandat, Oprescu si-a rasplatit sponsorii din campanie. Pina acum, primarul Oprescu a reusit asa: si-a rasplatit sponsorii din campania electorala (dindu-le ori contracte fara licitatie, ori promovindu-le interesele imobiliare), a refuzat o finantare europeana nerambursabila de citeva milioane de euro, a umplut parcurile cu o firma de paza fantoma, l-a iertat pe fiul lui Nastase de datorii la Primarie de zeci de mii de euro si s-a facut ca se ia de parcarile lui Cocos. Doar s-a facut. A, si si-a luat un BMW de 100.000 de euro, din bani pe care nu-i avea. Si toate astea in numai un an de mandat. Cititi si mutati-va la tara, scrie Academia Catavencu.

Dan Nica: “Toate barurile si carciumile au avut cate un baiat din Ministerul de Interne, in civil. Care statea, bea si el o bere si asculta ce vorbesc aia, acolo”. Asociatiile pentru apararea drepturilor omului dezavueaza actiunea Politiei de a-si plasa, sambata, in ajunul alegerilor, agenti sub acoperire in toate carciumile din Romania pentru a preveni fraudele electorale. Ministrul Afacerilor Interne, Dan Nica, a declarat luni seara, in emisiunea “100%” a lui Robert Turcescu de la Realitatea TV, ca si-a trimis subordonatii sa traga cu urechea prin restaurante ca sa vada daca nu cumva acolo se urzesc fraude electorale. Viceprim-ministrul Romaniei a spus: “Sambata (6 iunie a.c. - n.r.), tot ce inseamna politie - in special sambata dupa-amiaza si seara -, toti au fost pe strada. Toate barurile si carciumile au avut cate un baiat din Ministerul de Interne, in civil. Care statea, bea si el o bere si asculta ce vorbesc aia, acolo”, scrie Cotidianul.

Constantina Dita, lovita cu doze de bere in Romania, respectata in America. Dupa recordul pentru cei mai multi Mos Craciuni, cel mai mare tort sau pentru cel mai lung carnat din lume, Romania are, in sfarsit, un record mondial cu care sa se mandreasca: atleta Constantina Dita a intrat, incepand de luni, in World Records Academy, ca fiind cea mai in varsta campioana olimpica de maraton din toate timpurile, omologarea recordului fiind anuntata ieri pe site-ul oficial al institutiei, worldrecordsacademy.org. Compatrioata noastra a castigat titlul olimpic la Beijing, la varsta de 38 de ani, cu opt ani mai mult decat detinatoarea recordului precedent, portugheza Rosa Mota, care a castigat la Seul in 1988, la varsta de 30 de ani, scrie Gandul.

Ghid de conversatie la Bruxelles pentru “crazy in the coconut” Vadim si “fried-up monkey” Becali. Data fiind colorata mostenire lingvistica pe care cei doi proaspat europarlamentari au lasat-o fondului principal al limbii romane, Cotidianul a pus bazele unei schite de dictionar roman-englez, a carui utilitate ar putea fi probata atat pentru cei doi specialisti in argou, cat si pentru translatorii pusi in dificultate. Antologici, de multe ori, prin interventiile care abunda fie in injuraturi consacrate, fie in luxuriante rafale de epitete numai bune pentru un “best of” al circului lingvistic, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali s-au dovedit in repetate randuri experti intr-ale argoului defaimarii. Preluate si amplificate de media, declaratiile celor doi au intrat deja in folclorul Romaniei de secol 21, cuvinte precum “hahalera” sau “zdreanta” avand mari sanse sa devina marci inregistrate, iar sintagme ca “maimuta curentata” (asa cum plastic l-a catalogat Vadim pe Becali inainte de electorala lor impacare) se bucura deja de analize semantice din partea presei. Citeste mai multe in Cotidianul.