Subiectele Zilei: Boc a dat o mica „lovitura de stat”; Circuitul fitei in Capitala de la Nicusor la EBA; Karl Friedrich de Hohenzollern: Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsa; Politia medicilor enerveaza doctorii
Circuitul fitei in Capitala de la Nicusor la EBA. In 2006 „a inceput sa se dezvolte in Romania un soi de mica burghezie – oameni care au facut bani din speculatii imobiliare, din vanzarea unor retrocedari, din diverse alte mici afaceri – si care au vazut imediat Dorobantiul ca o zona care i-a refuzat pana atunci, dar pe care brusc si-o puteau permite. Va invitam sa ii cunoasteti, mai intai, pe cei care dau in medie 16 lei pe o cafea, pentru a-si arata masina pe trotuarul din fata. Primul pe lista e baiatul sau fata lu tata - in aceasta categorie intra, spre exemplu, Codin Maticiuc, Poponet, pe numele lui de scena, dar si Elena Basescu, scrie Gandul.
Karl Friedrich de Hohenzollern: „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsa“. Karl Friedrich de Hohenzollern, mostenitorul Casei princiare din care provine Casa Regala a Romaniei, vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, despre ambitiile nobiliare si politice ale lui Radu Duda si despre traditiile Casei de Hohenzollern intr-o Germanie republicana.
Experimentul "311": Socurile traite de cei nascuti odata cu instaurarea comunismului. La mijlocul anilor ’90 patru sociologi au facut la Bucuresti un experiment inedit care surprinde socurile traite de generatia care s-a nascut in preajma instaurarii comunismului. Efectele dezradacinarii sunt de altfel vizibile in toata tara, inclusiv la Galati, mai ales prin prisma exploziei gradinilor de bloc. In 1994, sociologii Vintila Mihailescu, Viorica Nicolau, Mircea Gheorghiu si Costel Olaru au petrecut, zilnic, ore intregi in blocul 311 de pe Strada serban Bogdan Stan, din cartierul Militari. Pe durata unui an, cercetatorii au intervievat locatarii si le-au urmarit reactiile individuale si colective la presiunea statului de a le uniformiza vietile prin urbanizare fortata, scrie Romania libera.
Politia medicilor enerveaza doctorii. Investigatorii sub acoperire vor misuna prin spitale pentru a-i prinde pe medicii spagari. Ministerul Sanatatii vrea sa elimine coruptia din sistemul sanitar cu ajutorul unor experti special instruiti in acest scop. Doctorii sunt sceptici. Cadrele medicale care s‑au obisnuit sa primeasca spaga ar putea ramane fara loc de munca. Ministerul Sanatatii intentioneaza ca, de la 1 iulie, sa trimita in spitale echipe de inspectori (medici si juristi) deghizati in pacienti. Ei vor fi dotati cu reportofoane si camere de filmat, iar rolul lor va fi acela de a-i inregistra pe medicii si pe asistentele medicale care accepta „atentii“ din partea bolnavilor si sa faca rapoarte, scrie Adevarul.
Abonament la cosul cu bunatati. In loc sa faca investigatii intre pietari, pentru a-i descoperi pe cei cu rosii naturale si castraveti neimportati, timisorenii s-au abonat la cativa producatori de la tara si primesc saptamanal legumele, zarzavaturile, carnea, ouale sau lactatele de care au nevoie pentru 7 zile. Timisoara este singurul oras din Romania in care se desfasoara un astfel de program prin care se promoveaza alimentatia sanatoasa, scrie EvZ.
Fenomen: cladiri-pericol public, din cauza reamenajarii interioarelor. Restaurantele de lux, deschise in case vechi, cu o arhitectura deosebita, sunt un adevarat pericol public. Constatarea apartine directorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, Ovidiu Corduneanu. Potrivit acestuia, planseele cladirilor construite inainte de 1940 sustin cu mare greutate incarcatura la care sunt supuse. „Aceste case au fost construite ca locuinte pentru familii de maxim sase persoane. Ganditi-va ca acum planseele, construite in perioada 1929-1940, trebuie sa suporte greutatea meselor, scaunelor, vitrinelor frigorifice, lazilor cu bauturi, un pian etc. La o singura masa sunt minim patru insi, dar sunt si mese de cate 12 locuri si toate ocupate. Acum, fluxul de persoane si greutatea sunt cu mult mai mari decat au fost calculate si exista pericolul ca planseele sa se prabuseasca”, a declarat directorul general Ovidiu Corduneanu pentru Gandul.
Boc: Statul trebuie sa plateasca peste 2 miliarde de euro in urma proceselor pentru sporuri. Statul trebuie sa plateasca 2,1 miliarde de euro in urma proceselor pentru sporuri castigate de magistrati, functionari, politisti, personalul auxiliar, angajati ai Curtii de Conturi si Garzii Financiare,potrivit unei situatii prezentate la o intalnire dintre Emil Boc si responsabilii din Justitie. Suma de 2,1 miliarde de euro este datorata in urma proceselor deschise pentru 25 de feluri de sporuri cerute in instanta de 6 categorii de angajati, respectiv magistrati, functionari, politisti, personalul auxiliar, angajati ai Curtii de Conturi si ai Garzii Financiare, au declarat pentru participanti la intalnire, potrivit Cotidianul.
Reincepe cosmarul salariilor intarziate. Din cauza achitarii cu intarziere a salariilor, angajatii CFR au declansat ieri o greva spontana de doua ore, blocand 15 trenuri in gari. Probleme cu lefurile exista si in spitale, minerit, asistenta sociala si educatie, unde profesorii ar putea fi trimisi in vacanta fara bani. Unii analisti economici cred ca situatia salariilor bugetarilor s-ar putea agrava, caz in care Guvernul trebuie sa faca disponibilizari masive de personal si sa se gandeasca la noi imprumuturi, scrie Romania libera.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
si banuiesc ca si generalii "veterani" din ziua de azi stiu defapt prin care bunker e cel mai bine sa stai ascuns ca sa n-o mierlesti ca fraieru ala care o sa fie inrolat in caz de doamne ferestre, vreun razboi. Oricum ptr un om angajat doar ca sa omoare alti oameni prin afganistan orice salariu ar avea mi s-ar parea mult.
Si partea a doua:
"in aceasta categorie intra, spre exemplu, Codin Maticiuc, Poponet"
Pentru ziarul lui Cheliuta a/k/a CeTePel, baronii imobiliari sunt un fel de mica burghezie si echivalentul taranilor care au vandut terenurile retrocedate de la mama-mare :)))
~Nautilus
Pentru medici si alte categorii exista organisme profesionale care trebuie sa vegheze la deontologia profesionala si exista organisme financiare care se ocupa de restul.
RUSINE ministrului Sanatati (sau boli) care inloc sa intoarca bani incasati de la romani pe CAS in medicamente salarii decente personalului medical iimprastie in
Buna metoda, se cheama DIVERSIUNE.
Ne amintim de ea si inainte, si dupa 89.
Speram ca oamenii cu un minim simt moral sa nu se ajunga pina acolo.