Boc a dat o mica „lovitura de stat”. Guvernul Boc si-a „inventat” paravanul legal pentru a ocoli parlamentul si a legifera, la nevoie, in locul sau. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta si publicata in Monitorul Oficial marti, executivul decreteaza ca „dupa adoptarea lor, in situatii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, dupa caz, abrogate si inainte de data intrarii lor in vigoare”. Practic, in acest fel guvernul poate bloca orice lege adoptata de parlament sau o poate modifica in forma in care este agreata la Palatul Victoria, scrie EvZ.

Circuitul fitei in Capitala de la Nicusor la EBA. In 2006 „a inceput sa se dezvolte in Romania un soi de mica burghezie – oameni care au facut bani din speculatii imobiliare, din vanzarea unor retrocedari, din diverse alte mici afaceri – si care au vazut imediat Dorobantiul ca o zona care i-a refuzat pana atunci, dar pe care brusc si-o puteau permite. Va invitam sa ii cunoasteti, mai intai, pe cei care dau in medie 16 lei pe o cafea, pentru a-si arata masina pe trotuarul din fata. Primul pe lista e baiatul sau fata lu tata - in aceasta categorie intra, spre exemplu, Codin Maticiuc, Poponet, pe numele lui de scena, dar si Elena Basescu, scrie Gandul.

Karl Friedrich de Hohenzollern: „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsa“. Karl Friedrich de Hohenzollern, mostenitorul Casei princiare din care provine Casa Regala a Romaniei, vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, despre ambitiile nobiliare si politice ale lui Radu Duda si despre traditiile Casei de Hohenzollern intr-o Germanie republicana.

Experimentul "311": Socurile traite de cei nascuti odata cu instaurarea comunismului. La mijlocul anilor ’90 patru sociologi au facut la Bucuresti un experiment inedit care surprinde socurile traite de generatia care s-a nascut in preajma instaurarii comunismului. Efectele dezradacinarii sunt de altfel vizibile in toata tara, inclusiv la Galati, mai ales prin prisma exploziei gradinilor de bloc. In 1994, sociologii Vintila Mihailescu, Viorica Nicolau, Mircea Gheorghiu si Costel Olaru au petrecut, zilnic, ore intregi in blocul 311 de pe Strada serban Bogdan Stan, din cartierul Militari. Pe durata unui an, cercetatorii au intervievat locatarii si le-au urmarit reactiile individuale si colective la presiunea statului de a le uniformiza vietile prin urbanizare fortata, scrie Romania libera.

Politia medicilor enerveaza doctorii. Investigatorii sub acoperire vor misuna prin spitale pentru a-i prinde pe medicii spagari. Ministerul Sanatatii vrea sa elimine coruptia din sistemul sanitar cu ajutorul unor experti special instruiti in acest scop. Doctorii sunt sceptici. Cadrele medicale care s‑au obisnuit sa primeasca spaga ar putea ramane fara loc de munca. Ministerul Sanatatii intentioneaza ca, de la 1 iulie, sa trimita in spitale echipe de inspectori (medici si juristi) deghizati in pacienti. Ei vor fi dotati cu reportofoane si camere de filmat, iar rolul lor va fi acela de a-i inregistra pe medicii si pe asistentele medicale care accepta „atentii“ din partea bolnavilor si sa faca rapoarte, scrie Adevarul.

Abonament la cosul cu bunatati. In loc sa faca investigatii intre pietari, pentru a-i descoperi pe cei cu rosii naturale si castraveti neimportati, timisorenii s-au abonat la cativa producatori de la tara si primesc saptamanal legumele, zarzavaturile, carnea, ouale sau lactatele de care au nevoie pentru 7 zile. Timisoara este singurul oras din Romania in care se desfasoara un astfel de program prin care se promoveaza alimentatia sanatoasa, scrie EvZ.

Fenomen: cladiri-pericol public, din cauza reamenajarii interioarelor. Restaurantele de lux, deschise in case vechi, cu o arhitectura deosebita, sunt un adevarat pericol public. Constatarea apartine directorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, Ovidiu Corduneanu. Potrivit acestuia, planseele cladirilor construite inainte de 1940 sustin cu mare greutate incarcatura la care sunt supuse. „Aceste case au fost construite ca locuinte pentru familii de maxim sase persoane. Ganditi-va ca acum planseele, construite in perioada 1929-1940, trebuie sa suporte greutatea meselor, scaunelor, vitrinelor frigorifice, lazilor cu bauturi, un pian etc. La o singura masa sunt minim patru insi, dar sunt si mese de cate 12 locuri si toate ocupate. Acum, fluxul de persoane si greutatea sunt cu mult mai mari decat au fost calculate si exista pericolul ca planseele sa se prabuseasca”, a declarat directorul general Ovidiu Corduneanu pentru Gandul.

Boc: Statul trebuie sa plateasca peste 2 miliarde de euro in urma proceselor pentru sporuri. Statul trebuie sa plateasca 2,1 miliarde de euro in urma proceselor pentru sporuri castigate de magistrati, functionari, politisti, personalul auxiliar, angajati ai Curtii de Conturi si Garzii Financiare,potrivit unei situatii prezentate la o intalnire dintre Emil Boc si responsabilii din Justitie. Suma de 2,1 miliarde de euro este datorata in urma proceselor deschise pentru 25 de feluri de sporuri cerute in instanta de 6 categorii de angajati, respectiv magistrati, functionari, politisti, personalul auxiliar, angajati ai Curtii de Conturi si ai Garzii Financiare, au declarat pentru participanti la intalnire, potrivit Cotidianul.

Reincepe cosmarul salariilor intarziate. Din cauza achitarii cu intarziere a salariilor, angajatii CFR au declansat ieri o greva spontana de doua ore, blocand 15 trenuri in gari. Probleme cu lefurile exista si in spitale, minerit, asistenta sociala si educatie, unde profesorii ar putea fi trimisi in vacanta fara bani. Unii analisti economici cred ca situatia salariilor bugetarilor s-ar putea agrava, caz in care Guvernul trebuie sa faca disponibilizari masive de personal si sa se gandeasca la noi imprumuturi, scrie Romania libera.