Elevul artist, intre micimea economiei si maretia frunzei. Muzician sau actor, artistul elev simte ca traieste numai pentru arta. „Elevi atipici intr-un liceu atipic”, asa ii cararcterizeaza directorul Liceului de muzica „Dinu Lipatti”, Florian Nemes, pe cei pe care ii pastoreste. La aniversarea a 60 de ani de la infiintare, institutia gazduita de o cladire de patrimoniu amplasata pe una dintre putinele strazi linistite din centrul Capitalei se poate mandri nu numai ca ofera o educatie de calitate celor care ii pasesc pragul, ci ca daruieste arta pura. Pe langa materiile considerate „de baza” – romana, matematica, chimie, fizica – elevul artist de la „Lipatti” invata sa devina un virtuoz, scrie EvZ.

Procurorul Calin Roman de la Bihor recidiveaza: de la bataia unui coleg nuntas, la ultraj! Lupta pentru sefia Parchetului Tribunalului Bihor a facut ca spiritele sa se incinga si procurorul Calin Roman sa se aleaga cu deschiderea unui dosar de ultraj, fapta pe care acesta ar fi savarsit-o in urma cu doua zile. Victima ultrajului este seful Sectiei de Urmarire Penala de la Parchetul Tribunalului Bihor, Viorel Gavra, care candideaza zilele acestea a, ca si procurorul Roman, la sefia acestei institutii. Ultrajul s-ar fi consumat in urma cu doua zile, cand cei doi au dat fata-n fata pe coridor si au avut o discutie contradictorie. Cercetarile sunt efectuate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, care s-a sesizat din oficiu. Surse judiciare arata ca discutia intre cei doi procurori a degenerat, iar Roman l-ar fi agresat pe Gavra. Procurorul Roman se apara si sustine ca nu e vinovat cu nimic, scrie Gardianul.

De la 3 ani cu suspendare la 16 ani de inchisoare cu executare, pentru traficantul sincer. Ciuraru Bogdan, „traficantul sincer”, acuzat ca a adus din Olanda peste 10.000 de pastile de ecstasy si eliberat din arest dupa ce Tribunalul Arad i-a dat trei ani de inchisoare cu suspendare, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Timisoara la 16 ani de puscarie cu executare. Cotidianul Gandul a dezvaluit, in exclusivitate, faptul ca judecatoarea Nicoleta Cozma a fost suspect de ingaduitoare cu barbatul acuzat de infractiuni pedepsite cu inchisoare intre 15 si 25 de ani de inchisoare. Instanta aradeana a tinut cont doar de faptul ca inculpatul nu are antecedente penale si ca a fost sincer, condamnandu-l la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Ciuraru a fost apoi imediat eliberat din arest. Parchetul a facut apel impotriva sentintei. In sedinta de ieri, reprezentantul Ministerului Public a sustinut ca „instanta de la Arad a coborat pedeapsa sub minimum special, cu 6 si, respectiv, 11 ani, sentinta fiind excesiv de blanda“.

Lucian Boia: "Dupa ’89, mi-am zis ca nu o sa mai mint". Unul dintre cei mai importanti istorici ai momentului, Lucian Boia, considera ca intre indivizi sunt diferente prea mari si, din aceasta cauza, impartirea in generatii a acestora ar fi artificiala. Intr-un interviu acordat Romaniei libere despre specificul generatiei lui, istoricul recunoaste ca, vrand-nevrand, comunismul si-a pus amprenta si pe personalitatea sa: si el a mintit in anii socialismului stiintific, si el a ales sa fie membru de partid pentru a reusi in cariera, scrie Romania Libera.

Patronul Straco si-a daramat vila din Cotroceni cu autorizatie «sub acoperire». Unul dintre regii asfaltului din Capitala, patronul Straco Grup, si-a demolat casa veche din cartierul Cotroceni care era amplasata intr-o zona protejata cultural, folosindu-se de o autorizatie de demolare a... garajului. Proprietatea familiei Horpos Alexandru a fost pusa la pamant doar intr-o singura zi, cat dura termenul de valabilitate al autorizatiei eliberate de Primaria sectorului 5 al Capitalei, chiar de firma de constructii detinuta de omul de afaceri, un abonat al lucrarilor de infrastructura atat pentru contractele cu Primaria Generala, cat si cu mai multe primarii de sector din Bucuresti, scrie Gardianul.

Riscurile la adresa sigurantei Romaniei. Printre principalele amenintari care planeaza asupra Romaniei in actualul context geopolitic si economic se numara posibile conflicte la granita tarii, securitatea energetica, spionajul sau necesitatea securizarii spatiului aerian. Teodor Melescanu, fost ministru liberal al Apararii, ne-a spus ca principalul pericol pentru Romania "il constituie saracia si problemele care apar din cauza crizei economice", acesta depasind orice alte amenintari care ar putea veni din exterior. Un al doilea pericol ar fi, in opinia lui Melescanu, "lipsa unei aparari a spatiului aerian, deoarece Romania se afla intr-o zona foarte apropiata de Orientul Mijlociu, unde sunt puteri nucleare in crestere, iar sistemul romanesc antiracheta va expira din 2014 si va trebui sa ne protejam cumva", scrie Romania Libera.

Arbori sequoia adusi in Romania de un baron maghiar. Putini stiu ca in Ardeal si in Banat exista cateva exemplare din copacii-gigant. Chiar daca mediul lor natural este insorita Californie, in Muntii Sierra Nevada, giganticii arbori sequoia au prins radacini, inca din secolul al XIX-lea, si in cateva paduri din Banat si Ardeal. Reporterii EVZ le-au descoperit povestea. Nu e usor sa ajungi la arborele sequoia. De pe DN 1, in dreptul localitatii Morlaca, trebuie sa o cotesti la stanga si sa apuci pe un drum judetean pana in localitatea Sacuieu. Nu exista indicatoare care sa te ajute sa ajungi la falnicul arbore.

Tarata si Porumboiu, alaturi de printul Charles in „clubul“ subventiilor agricole. Marii agricultori acuza APIA ca se misca greu si ca le plateste cu mare intarziere milioanele de euro datorate. 64 milioane euro, amenda pe care o va plati Romania daca nu va achita la timp subventiile. Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Ioan Niculae si Mihai Anghel sunt principalii beneficiari de subventii agricole europene din Romania. Marii proprietari de suprafete agricole spun insa ca nici pana acum nu le-au intrat in conturi, in totalitate, banii cuveniti pentru 2007 si 2008. Cele mai mari zece firme din Romania dupa valoarea subventiilor incasate anul trecut au primit in total circa 18 milioane de euro de la UE. Fermierii au de primit, pentru 2007, cate aproximativ 50 euro/ha de la UE plus 30 euro/ha de la bugetul de stat si inca 60 euro/ha de la UE, plus 47 euro/ha de la stat, pentru 2008, noteaza Gandul.

Preoti si afaceristi, sefi la Mediu. Posturile de sefi la structurile din teritoriu care au atributii legate de mediu (comisariatele judetene ale Garzii de Mediu si agentiile regionale si judetene de mediu) au fost printre ultimele impartite la targuiala dintre partidele care compun coalitia de guvernamant. In fotoliile de comisari-sefi sau de directori au ajuns tot felul de personaje pitoresti care, cel mai adesea, nu au vreo legatura cu politicile de mediu, scrie Romania Libera.