Igiena precara va amplifica pandemia in Romania. Dezinteresul multor romani fata de pastrarea igienei si lipsa de responsabilitate fata de cei din jur pot provoca mai multe imbolnaviri. Virusul pandemic reprezinta o amenintare mult mai mare in tarile in curs de dezvoltare, care au un sistem medical slab, a avertizat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan. In Romania, reteaua spitalelor de boli infectioase in care pot fi ingrijiti cei care fac infectia cu virusul A/H1N1 e destul de bine pusa la punct, insa amenintarea majora o reprezinta lipsa igienei, care favorizeaza raspandirea rapida a virusurilor, sustin specialistii, scrie EvZ.

Sa scoatem masinile smecherilor de pe plajele turistice! Alatura-te campaniei noastre de stopare a accesului autovehiculelor pe plajele litorale. Trimiteti-ne fotografii sau sesizari pe adresa constanta@adevarul.ro. De asemenea, asteptam comentarii despre naravurile smecherilor care parcheaza direct pe nisip. Sesizarile dumneavoastra vor fi transmise autoritatilor locale si centrale, in speranta ca plajele vor fi salvate. Administratorul plajelor, Directia Apelor Dobrogea-Litoral, a devenit neputincios in fata smecherilor care fac legea pe plaja, informeaza Adevarul.

Al doilea razboi mondial continua.Casa de Hohenzollern si Casa de Romania se lupta la Hechingen. Casa de Hohenzollern-Sigmaringen si Casa Regala Romana, a caror legaturi de rudenie incep odata cu Carol, devenit rege in 1881, se afla in conflict din 1916, cand Ferdinand al Romaniei a declarat razboi Germaniei. Un armistitiu a fost incheiat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand seful Casei de Hohenzollern a acordat Regelui Mihai si titlul “Print de Hohenzollern”. In 1999, Friedrich Wilhelm Fürst von Hohenzollern, noul sef al Dinastiei, a reconfirmat legatura stransa dintre cele doua familii ale aristocratiei europene, raspunzand unei cereri personale a Regelui Mihai. Astfel, prin “Urkunde”, Fürst i-a permis lui Radu Duda, ruda prin alianta cu Mihai, sa poarte pe parcursul vietii titlul “Print de Hohenzollern-Veringen”. Razboiul a reinceput insa in 2008, la aproape zece ani de la decizia amintita. Noua batalie intre cele doua familii se poarta in localitatea germana Hechingen, noteaza Gardianul.

La Roma, Ion Iliescu se dezice de tiganii romani. Romanii de „etnie tiganeasca” au creat in special probleme in Italia in ultimii ani: au nascut confuzie cu privire la imaginea intregii comunitati de romani si au dat prilejul fortelor extremiste ale dreptei italiene sa exprime niste pozitii xenofobe si incorecte. Astfel s-a „lepadat” Ion Iliescu de tigani la Roma, unde a ajuns vineri pentru a primi un premiu din partea Academiei Europene pentru Relatii Economice si Culturale (AEREC), relateaza Agerpres. Presedintele de onoare al PSD a subliniat ca unul din punctele principale ale prezentarii sale a fost inscrierea problemei etniei rome in contextul european, aratand ca Uniunea Europeana trebuie sa se ocupe de integrarea tiganilor nu numai din Romania, ci din toate tarile membre, scrie Gandul.

In editorialul "Pandemia de zi cu zi", Calin Hera este de parere ca „marele pericol pentru Romania e acela ca oamenii nu au deprinderea de a se spala pe maini. Le lipseste instinctul de a tusi in batista. Le e prea la indemana sa scuipe pe jos. Un britanic din doi nu stie unde are inima, iar unul din trei nu-si da seama unde s-ar putea afla plamanii. Concluzia: cunostintele despre anatomie ale britanicilor n-au evoluat in ultimii 40 de ani, cat a trecut de la precedentul studiu de acest fel, realizat in anii ‘70. Vorbim despre locuitori ai unei tari dezvoltate, in care oamenii beneficiaza de o educatie solida si, in orice caz, urmaresc cu aviditate seriale precum „E.R./Spitalul de Urgenta”. Dupa anuntul privind confirmarea pandemiei de gripa porcina, Margaret Chan, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a spus ca virusul A/H1N1 se poate raspandi mai ales in tarile mai putin dezvoltate, in care sistemul de sanatate e precar". Integral in EvZ.

Intai acuzat pe nedrept, apoi amagit cu slujbe. Unuia dintre cei doi compatrioti acuzati pe nedrept in cazul „violului de la Caffarella“ i s-a promis ca va munci intr-un hotel de cinci stele. Dupa ce s-a dovedit ca presupusii autori ai agresiunii care a socat Italia la inceputul anului sunt nevinovati, numerosi patroni s-au oferit, public, sa-i angajeze pe cei doi. Karol Racz (36 de ani) si Alexandru Loyos Isztoika (21 de ani) au fost arestati, in luna februarie, fiind suspectati ca ar fi violat o adolescenta de 15 ani intr-un parc din Roma, chiar sub ochii prietenului fetei, pe care l-au obligat sa asiste la agresiune, informeaza Adevarul.

Penescu a aflat de la DNA materialul de urmarire penala si de la Curtea de Apel Pitesti ca va mai sta 30 de zile in arest. Tribunalul Arges a respins, vineri, noua cerere de eliberare sub control judiciar depusa de avocatii finantatorului FC Arges, Cornel Penescu, astfel incat acesta ramane in arest. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore. Finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, a fost dus, vineri, si la DNA Pitesti, unde a stat aproximativ doua ore. "Mi-a fost prezentat materialul de urmarire penala", a spus Penescu la iesirea din sediul DNA, informeaza Gardianul.

Profesorul universitar va avea un salariu de 7.800 de lei, potrivit proiectului legi unice. Profesorul universitar va avea un salariu maxim de 7.800 de lei, fiind urmat de conferentiarul universitar, care poate avea pana la 6.000 de lei, potrivit proiectului legii unice de salarizare a bugetarilor. Conform proiectului de act normativ, coeficientii de ierarhizare stabiliti pentru asistentul universitar sunt intre 4,74 si 7,50, ceea ce inseamna ca salariul maxim pe care il va putea obtine va fi de 4.500 de lei. Un invatator sau educator cu studii medii debutant va avea un salariu de 1.660 de lei, in functie de vechimea acumulata putand ajunge pana la 2.100 de lei. Profesorul cu studii superioare de lunga durata debutant va avea un salariu de 3.300 de lei, cel cu definitivat, maximum 4.300 de lei, iar profesorul gradul II, in functie de vechime, va putea ajunge pana la 4.500 de lei. De asemenea, profesorul gradul I cu vechime maxima va putea primi un salariu de pana la 5.500 de lei, noteaza Gandul.

Plataresti: cum sa mori inecat in drum spre scoala. De peste 35 de ani, satenii din doua localitati din judetul Calarasi sunt nevoiti sa treaca Dambovita pentru a merge la munca, la magazin sau la scoala pe podete improvizate care le pun viata in pericol. Podul peste rau a fost distrus de inundatiile din 1974 si nu a mai fost reparat nici pana in ziua de astazi. Unul dintre localnici a tinut o lista cu toti cei care au cazut de pe podetele improvizate si s-au inecat in Dambovita. Pe tabel au fost trecuti opt oameni, dintre care trei copii, noteaza Romania Libera.

Necolaiciuc si-a planificat din timp fuga in SUA. Folosind o serie de acte publice, care se gasesc pe site-urile administratiei locale din statul american Florida, cotidianul.ro a reusit sa reconstituie povestea fugii lui Mihai Necolaiciuc in SUA. El si-a construit o veritabila punte financiara, pe care a pasit linistit peste Atlantic. Conform unui act semnat pe 1 iunie 2005 in Ambasada SUA din Viena, Austria, Mihai Necolaiciuc o imputernicea pe o anume Ileana Preda, avocat rezident in SUA, sa cumpere in numele sau un apartament dintr-o cladire situata in Palm Beach, statul Florida. Hartia a fost autentificata prin semnatura viceconsulului american la Viena, Matthew B. Scott si a fost trimisa prin fax celui de la care a cumparat casa, Peter Burke, scrie Cotidianul.