Guvernul Boc taraste Romania in criza. Populatia si firmele isi platesc taxele la nivelul de anul trecut, cand economia duduia. Guvernul risipeste banii pe cheltuieli, in special cu salariile, scapate de sub control. In ciuda unui prim trimestru foarte greu pentru economie, veniturile statului din taxe si impozite in primele patru luni au fost cu doar 2,6% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut, in termeni nominali. Astfel, veniturile fiscale s-au ridicat in primele patru luni la 31,5 miliarde de lei, fata de 32,3 miliarde anul trecut. Foarte important, in termeni reali, veniturile atrase de stat doar din impozitul pe profit, salarii, venit si castiguri din capital, luate impreuna, au urcat cu 4,7%. Lasand la o parte estimarile facute pe PIB-ul anual si calculand pe realizari, PIB-ul Romaniei pe primul trimestru a fost de 96,5 miliarde de lei in preturi curente, iar incasarile totale ale statului (venituri fiscale si nefiscale) in aceeasi perioada au fost de 38 de miliarde. De aici rezulta un grad de colectare de 39,4% din PIB, foarte apropiat de cel de anul trecut, scrie Cotidianul.

PDL scoate prin lege PNL din Parlament. PDL a propus in cadrul coalitiei de guvernare modificarea legii uninominalului, astfel incat alegerile in colegii sa se faca pe sistemul „invingatorul ia mandatul”, adica cel care castiga cele mai multe voturi castiga mandatul de parlamentar. S-ar elimina astfel situatiile create in noiembrie, cand au intrat in Parlament candidati plasati pe locul al doilea sau chiar al treilea intr-un colegiu, iar candidati care au castigat primul loc, cu cele mai multe voturi, au fost declarati perdanti. Dincolo de repararea acestui aspect, schimbarea sistemului de vot i-ar afecta extrem de serios pe liberali, in conditiile in care, la alegerile din noiembrie, jumatate dintre deputatii PNL au intrat in Parlament de pe locul al doilea sau al treilea. Or, in conditiile in care PNL n-a mai reusit sa castige la europarlamentarele de duminica trecuta nici macar un judet, peste patru ani partidul s-ar putea trezi cu mari probleme in a reusi sa formeze un grup parlamentar. In aceeasi situatie s-ar afla si celelalte partide mai mici, sistemul dorit de PDL urmarind instituirea unui sistem politic cu doua mari partide - PDL si PSD -, dupa modelul din Marea Britanie, scrie Cotidianul.

Valea Jiului de dupa 1990 pare o groapa fara iesire pentru cei care locuiesc si muncesc acolo. Aceasta situatie tine si de felul in care multi romani i-au privit pe ortaci in tot acest rastimp: ca pe o adunatura de bestii care au navalit candva in Capitala, pentru a-i snopi in bataie pe „golani”. EVZ recompune evenimentele de acum 19 ani si urmarile acestora prin ochii minerilor care au supravietuit miraculos exploziilor de la Mina Petrila, din toamna anului trecut. „Sa vina cineva aici, sa investeasca, sa ne vada, sa vada care este situatia. Si sa nu se teama, ca nu suntem toti niste bestii, cum au zis toti dupa Mineriade.” La fraza asta, rostita cu ezitari de minerul Alexandru Socolescu, s-ar reduce ceea ce el crede ca ar fi singura solutie pentru a scoate Valea Jiului din groapa in care s-a afundat dupa 1990, scrie EvZ.

Gloantele pentru hoti, „rasplatite” cu prime. In asteptarea noului Cod Penal - care ar trebui sa prevada „ani grei de puscarie” pentru infractorii care nu se sfiesc sa-i atace cu topoare si sabii, in plina strada, pe politistii ce indraznesc „sa-i deranjeze” -, mai-marii Internelor au gasit o modalitate de a-si determina subordonatii nu doar sa riposteze pe masura, ci chiar sa-si faca cum se cuvine meseria pentru care sunt platiti din bani publici. Practic, au renuntat la anchetele interminabile si au decis sa le ofere, in schimb, prime (tot din bani publici!) si „grade” agentilor care isi folosesc armele pentru a pune mana pe hoti. „Este o initiativa buna, atata vreme cat nu se va ajunge la abuzuri. Si rezultatele se vad: de la inceputul acestei luni nu a fost zi in care politistii sa nu foloseasca armele chiar si numai pentru a avertiza infractori. Asta, in conditiile in care, in special de teama anchetelor care implicau o perioada destul de lunga de suspendare, pana acum aveam, in medie, doar saptamanal cate un caz in care un politist folosea pistolul”, sustin oficialii politiei, scrie EvZ.

Procuror arestat pentru spaga, numit de CSM la conducerea Parchetului din Neamt. Un magistrat controversat a fost pus, la sfarsitul lunii trecute, la sefia procurorilor criminalisti din Neamt printr-o decizie a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Surse avizate sustin ca procurorul Stelian Olteanu a fost sprijinit, pentru ocuparea acestei functii, de catre insusi procurorul general adjunct al Romaniei, Gabriela Scutea, care l-ar fi insotit pe acesta la sediul CSM in data de 26 mai 2009, cand procurorii au primit propunerea, au discutat-o si, foarte rapid, au aprobat-o. Proaspatul sef al Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul Tribunalului Neamt a fost arestat, in urma cu sapte ani, pentru luare de mita si musamalizarea unei tentative de omor. Procurorul Stelian Olteanu a fost cercetat inclusiv de Parchetul General, de Parchetul Militar si de Parchetul National Anticoruptie, el recunoscand si regretand faptele la vremea respectiva. Intr-unul dintre dosare, procurorul a fost acuzat, alaturi de un politist, ca a ajutat, prin diferite demersuri, mafia lemnului din zona Bicaz, scrie Gardianul.

Fetitele de 9 ani scapa de vaccinare: viitoarele „tinte” sunt cele de 12-14 ani. Ministerul Sanatatii a hotarat sa schimbe grupa de varsta pentru vaccinarea impotriva HPV (cancer de col uterin), dupa ce actualul ministru, Ion Bazac, a calificat campania facuta de predecesorul sau, Eugen Nicolaescu, drept un „esec medical grav, o eroare”. „Am schimbat grupa de referinta, in ceea ce priveste varsta. Am hotarat ca vaccinarea sa se faca la elevele de 12-14 ani, din clasa a sasea si a saptea, si nu la cele de clasa a patra, deoarece consider ca suntem o tara ortodoxa si fetele de noua ani nu intretin raporturi sexuale”, a afirmat, ieri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, la lansarea campaniei de informare privind vaccinarea anti-HPV. Elevele cu varsta intre 12 si 14 ani vor putea fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, numai daca cel putin 50% dintre parinti vor fi de acord cu imunizarea, a declarat Bazac. „Eu, daca as avea o fetita de clasa a VI-a sau a VII-a, as vaccina-o suta la suta”, sustine ministrul, citat de Gandul.

Clubul divortatilor de lux ramasi cu declaratia de avere goala. O noua rubrica ar putea sa apara in declaratiile de avere, dupa ce multi dintre demnitarii care le-au completat au declarat ca au ramas lefteri dupa divort. Nou intrati in club: Bogdan Olteanu, Valeriu Zgonea si ministrul Gabriel Sandu. Sotii de politicieni si afaceristi povestesc pentru Gandul viata de dupa partaj. Mioara Roman: „Mi-am ratat cariera, am ramas cu o casa in constructie si cu multe probleme”, precum vila de la stat din Primaverii, care are o situatie neclara. Camelia Sucu: „Am ramas cu maturitate, experienta si 40 de milioane de euro”, scrie Gandul.

Comert cu vietile bolnavilor de inima: Cine se imbogateste din afacerea "Stent". Criza economica si financiara va lovi sistemul sanitar romanesc acolo unde-l doare mai tare: la buzunar. Vor avea de suferit si medicii, dar mai ales pacientii. Sumele adunate din contributiile populatiei la asigurarile de sanatate vor scadea semnificativ, din cauza numarului tot mai mic de contribuabili. Specialistii estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, la fiecare zece persoane care contribuie la sistemul de asigurari, una va intra in somaj. Mai putini bani la asigurari inseamna mai putini pacienti tratati gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate. Boala cronica a sistemului medical face anual 50.000-60.000 de "morti administrative", spune dr. Sorin Paveliu. O parte din acestea sunt efectul unei prost gestionate relatii intre doctori si bolnavi, relatie care, dupa atatea reforme esuate, ramane una tensionata. Iar in tot acest haos, singurele care prospera par a fi firmele de medicamente si cele care distribuie materiale sanitare, scrie Romania Libera.

Pentru lucrari de infrastructura, bugetul primariei prevede anul acesta o suma de 750 milioane lei, desi nevoile orasului necesita 4 miliarde euro pe an, a declarat primarul Sorin Oprescu. "Pentru rezolvarea problemelor de infrastructura avem nevoie de circa patru miliarde euro pe an, timp de patru ani" a spus Oprescu. Bugetul pe 2009 al Primariei Capitalei prevede un deficit de 1,4 miliarde lei, cheltuielile fiind estimate la 5,3 miliarde lei, iar veniturile, la doar 3,9 miliarde lei. Cele mai importante investitii ale municipalitatii bucurestene in 2009 vor viza lucrari deja incepute, precum cele la Pasajul Basarab si la viitorul stadion National. Lucrarile la Pasajul Basarab vor costa, anul acesta, 210 milioane lei. Pentru stadionul Lia Manoliu, primaria va contribui cu 40 milioane lei. Printre proiectele pe care primaria vrea sa le realizeze in acest an se numara si strapungerea Buzesti-Berzei-Uranus, care va costa 150 milioane de lei. Pentru reabilitarea infrastructurii scolare, primaria va cheltui anul acesta 190 de milioane lei, alte 330 de milioane venind dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii (BEI), scrie Romania Libera.