Manifestatie anti-ONU. Mai bine de 100.000 de persoane au manifestat luni pe strazile Phenianului pentru a denunta sanctiunile impuse de Organizatia Natiunilor Unite dupa ultimul exercitiu nuclear al Coreei de Nord. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a inasprit, vinerea trecuta, regimul de sanctiuni impotriva Coreei de Nord, ca replica la testele nucleare din 25 mai. Rezolutia ONU a fost adoptata in unanimitate de cei 15 membri. Consiliul a dispus punerea in aplicare a unui sistem consolidat de verificare a incarcaturilor aeriene, maritime si terestre avand destinatia sau provenind din Coreea de Nord, inclusiv in larg, si o extindere a embargoului privind comercializarea armelor in zona. Un inalt reprezentant al armatei Nord-Coreene a transmis manifestantilor ca executivul de la Phenian se vede obligat sa ia pozitii ferme impotriva adversarilor, lasand sa se inteleaga ca se pregateste un test nuclear, scrie AFP.

Violentele in Iran continua. Un manifestant a fost împuşcat mortal şi mai mulţi au fost răniţi luni în cursul manifestaţiilor de la Teheran in care au fost angrenate multe sute de mii de persoane care contestă realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Mii de opozanti iranieni s-au strans inca de luni dimineata pe strazile din Teheran cu toate ca autoritatile au interzis demonstratia organizata de partidele care-l sustin pe reformatorul Mir Hossein Mousavi, principalul rival al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in alegerile de saptamana trecuta. Sutinatorii lui Mousavi s-au cofruntat inca de duminica seara cu fortele de ordine din capitala Iranului. Martorii oculari sustin ca mai multe persoane imbracate in civil au tras asupra manifestanţilor. In replica manifestanţii au incendiat cateva autoturisme fiind dispersati cu gaze lacrimogene. Şeful Consiliului Gardienilor Constituţiei iraniene, ayatollahul Ahmad Jannati, a declarat luni că organismul pe care îl conduce se va pronunţa în curând asupra cererii de anulare a scrutinului prezidenţial a candidatului Mir Hossein Moussavi, informeaza AFP.

Gordon Brown cere o ancheta privind implicarea Marii Britanii in Irak. Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a anunţat deschiderea unei anchete privind implicarea armatei britanice în războiului din Irak. Această anchetă va fi deschisă după retragerea ultimilor militari din Irak, la sfârşitul lunii iulie, şi va dura un an, a precizat Brown, într-o declaraţie pronunţată în faţa deputaţilor. Premierul Gordon Brown a primit o ripostă dură din partea parlamentarilor opoziţiei, atunci când s-a aflat că ancheta nu va fi finalizată decât după alegerile generale. David Cameron, membru al opoziţiei conservatoare si unul dintre favoritii pentru alegerile legislative viitoare, i-a reproşat lui Brown că acesta amână în mod voit publicarea rezultatelor anchetei după alegeri, pentru a evita orice concluzie inoportună, informeaza Reuters.

Incepe dezmembrarea centralei nucleare de la Kozlodui. O companie franceza a semnat luni, la Sofia, un contract pentru dezmembrarea celor patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, inchise inainte de aderarea Bulgariei la UE. Potrivit companiei din hexagon aceasta reprezinta una dintre cele mai ample operatiuni de ecologizare. Intregul proces va costa aproximativ 550 de milioane de euro. In prezent bulgarii beneficiaza de o singura centrala nucleara cu doua reactoare a cate 1.000 de megawati fiecare. O a doua centrala atomica, cu o capacitate de peste 2.000 de megawati, va fi construita la Belene, la vest de Kozlodui, relateaza AP.

Despagubiri pentru pasagerii Air France. Compania aeriana Air France va fi despagubita cu 67,4 milioane de euro pentru pierderea avionului A330, prabusit in Oceanul Atlantic in noaptea de 31 mai spre 1 iunie. Suma va fi platita de mai multi asiguratori, printre care si Axa Corporate Solutions, care va acoperi 8,4 milioane de euro, reprezentand 12,5% din valoarea totala a asigurarii, a declarat un purtator de cuvant al companiei, citat de L’Express. Pretul de catalog al unui avion A330-200 este de aproximativ 130 de milioane de euro. In privinta despagubirii rudelor celor 228 de persoane aflate la bord, compania de asigurari a afirmat ca "este prea devreme pentru a oferi o cifra realista", deoarece o evaluare in acest sens nu a fost definitivata, titreaza cotidianul francez L'Express.