„Prima teapa”, cu garantie de la Boc. Guvernul a decis ieri ca programul „Prima casa” sa includa toate tipurile de constructii rezidentiale, chiar si pe cele ale samsarilor. Guvernul Emil Boc da bani dezvoltatorilor imobiliari pentru ca acestia sa-si finanteze proiectele rezidentiale. Initiativa e ambalata in programul „Prima casa”, prin care statul va garanta un credit pana la 60.000 de euro pentru cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta. Daca la inceputul acestei luni, oficialii sustineau ca se vor acorda credite numai pentru unitatile existente deja in fondul locativ, ieri membrii executivului au decis sa finanteze si imobilele aflate in constructie. Asta include atat ansamblurile rezidentiale in dezvoltare, cat si ridicarea caselor in regie proprie, scrie EvZ.

Bilantul Guvernului la sase luni de mandat: Cabinetul ignora criza. In ciuda declaratiilor oficiale, a angajamentelor si a planului anticriza propriu-zis prezentat de catre premierul Emil Boc, statul roman s-a comportat la inceputul acestui an, in plina criza, la fel ca in 2008, cand Romania a avut cea mai mare crestere economica din ultimii ani. Cheltuielile cu salariile bugetarilor, de exemplu, au crescut in primele patru luni din 2009 cu 16,2%, ajungand la peste 17 miliarde de lei, cu doua miliarde mai mult decat in perioada similara a anului precedent, conform datelor Ministerului de Finante, scrie Gandul.

Nica si Andronescu, primii pe lista neagra a lui Basescu. Acuzati ca au cheltuit mai mult decat era prevazut in buget, riscand sa ramana fara bani de salarii in toamna, ministrii Internelor si Educatiei sunt primii pe lista remaniabililor. Presedintele Traian Basescu, flancat de armata PDL, a iesit din transee si a pus tunurile pe partenerii de guvernare, principalii adversari in alegerile prezidentiale din toamna. Afirmatiile sefului statului zdruncina stabilitatea Guvernului pentru prima oara de la formarea lui, toate meciurile politice de pana acum fiind duse doar la nivelul Coalitiei PDL-PSD. Interventiile recente ale lui Basescu au fost dublate de Vasile Blaga, care ii invita pe un ton amenintator pe pesedisti sa plece definitiv din Guvern daca vor indrazni sa paraseasca sala in timpul unei sedinte conduse de seful statului, asa cum au promis, scrie Cotidianul.

Clanul Itu, noua generatie de baroni PSD. Fratii Cornel, Adrian si Mircea Itu au reusit sa transforme orasul Dej intr-un adevarat fief. Influenta lor este comparabila cu cea pe care o manifesta Marian Oprisan in Focsani sau Radu Mazare in Constanta. Cei trei frati sunt cu totii membri ai PSD si ocupa diferite functii de influenta publica. De pilda, Cornel Itu este deputat si presedinte al PSD Dej, Adrian Itu este consilier local si conduce cea mai importanta firma din Dej, Combinatul de hartie si celuloza Somes SA. Mircea Itu este director al Directiei de Ape Somes-Tisa si are in subordine cinci judete din Transilvania de Nord. Puterea fratilor Itu nu este doar politica, ci are si importante consecinte financiare, scrie Romania libera.

Camatarii fac averi pe timp de criza. Relansata de izbucnirea crizei economice, camataria face tot mai multe victime. Multi dintre cei care cad in capcana se sinucid, altii se resemneaza, ramanand cu familiile in strada. Reporterii „Adevarul“ au realizat un incognito cu un camatar care a propus un „contract“ prin care, pentru 10.000 de euro, iti poate lua oricand casa pusa garantie. „Acord imprumuturi in conditii avantajoase si legale, cu dobanda foarte avantajoasa si flexibila, cer si ofer seriozitate, garantie, in toata tara. Pot oferi orice suma. Pentru detalii…”. Astfel de anunturi umplu rubricile de „Mica Publicitate” ale ziarelor centrale si de provincie, scrie Adevarul.

Meserii ingropate de Ministerul Educatiei. Elevul care a terminat clasa a VIII-a nu mai poate sa opteze pentru meserii precum cea de bijutier sau mecanic. Si asta pentru ca, Ministerul Educatiei va renunta la scolile de arte si meserii, forma de invatamant desfiintata de anul viitor, din cauza temerii ca locurile vor ramane neocupate. Acest lucru ar fi putut sa se intample din cauza perceptiei negative pe care scolile profesionale o au in randul elevilor, scrie EvZ.

Ortodoxia romana cucereste Occidentul. Patriarhia recruteaza zeci de preoti pentru a-i trimite in Occident sa infiinteze parohii in locuri straine de ortodoxie. Acolo ei sunt nevoiti sa presteze munci civile pentru a se intretine. Niculita Dobos tocmai terminase Teologia si Dreptul la Cluj cand, in septembrie 2006, s-a anuntat concursul pentru mai multe posturi de preot in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Concursul nu a fost insa unul tipic, pentru un post anume, ci i-a testat, pe langa cunostintele de specialitate, disponibilitatea de a merge sa faca misionariat intr-o zona din strainatate unde nu exista o biserica ortodoxa romaneasca, scrie Cotidianul.

Bilantul CNSAS: 1.000 de securisti demascati. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat aproape 15.000 de persoane anul trecut, din care a deconspirat peste 200 de fosti lucratori ai Securitatii, peste 600 de fosti informatori si a trimis in instanta aproape 300 de dosare, pentru constatarea colaborarii cu Securitatea ca politie politica. Dintre acestia, aproape o suta de persoane sunt "revolutionari" cu acte in regula. Multi altii sunt magistrati aflati in functie. Fostii oameni ai Securitatii si-au gasit locuri caldute in toate partidele. Cei mai multi descoperiti in 2008 au apartinut, in ordine, PDL (11), PNG (9), PNL (8) si PRM (8). Adunati in coalitie, PSD si PC conduc insa la capitolul "turnatorii de ieri, politicienii de azi", cu 15 fosti colaboratori, scrie Romania libera.

Presiune politica asupra stiristilor TVR: semnezi sau te concediez! Adriana Gulea (editor) si Doina Georgescu (producator), doua jurnaliste ale televiziunii publice, au fost amenintate cu concedierea de catre sefa stirilor din TVR, Madalina Radulescu, pentru ca nu au vrut sa-si asume raspunderea unei editii a „Telejurnalului“. La editia din 6 iunie a „Telejurnalului“ de la ora 20.00, de pe postul public, la rubrica „Tema zilei“, ora 20.21, a fost invitat Liviu Dragnea, vicepresedintele PSD si seful de campanie al partidului, desi campania electorala se terminase. Dragnea fusese chemat, oficial, in postura de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, insa in cadrul emisiunii, acesta a discutat despre „jocurile coalitiei“, scrie Cotidianul.

"Fritzl al Romaniei", patru ani de inchisoare. Petrica Topala, vasluianul care a facut trei copii cu fiica sa, va sta patru ani dupa gratii. Magistratii Judecatoriei Barlad l-au condamnat pentru incest, la aceasta sentinta urmand sa se adauge si anii ramasi neexecutati dintr-o pedeapsa mai veche. Potrivit judecatorului Veronel Aionitoaie, presedintele instantei de judecata care a hotarat condamnarea incestuosului din Bogdanesti, la sentinta data in acest dosar s-a tinut cont si de o hotarare anterioara a Tribunalului Vaslui, in urma careia Topala a beneficiat de o suspendare a executarii unei pedepse. Topala poate face recurs, in termen de 15 zile, la Tribunalul Vaslui, scrie Romania libera.