Sefii ANI manuiesc cu talent arma razbunarii Cel putin patru persoane care au pus la indoiala integritatea sefilor Agentiei Nationale de Integritate s-au ales cu sesizari penale sau au fost concediate. Conducerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a decis sa-i pedepseasca pe toti cei care au avut curajul sa sesizeze Consiliul National de Integritate, for care supervizeaza activitatea ANI, cu privire la incalcarea legii de catre conducerea acestei institutii: Alexandru Macovei, presedinte si Horia Georgescu, secretar general. Cu angajatii ANI care i-au denuntat, Fanel Burciu si Carmen Fluture, lucrurile au mers foarte repede: li s-a desfacut contractul de munca. Lui Burciu i s-a facut si plangere la Parchet pentru fals in declaratii. Celelalte doua „tinte“, Victor Alistar si Codru Vrabie, sunt membri in conducerea Transparency International, ultimul fiind si reprezentantul societatii civile in Consiliul National de Integritate (CNI). Vinerea trecuta, ANI a sesizat Parchetul cu privire la o presupusa instigare la fals intelectual comisa de Victor Alistar, director executiv al Transparency International (TI) Romania, scrie Cotidianul.

MAI a umflat cu 35% salarizarea functionarilor publici Saptamanile de negocieri dure dintre partile implicate in elaborarea proiectului noii legi a salarizarii unice a bugetarilor n-au dus la un rezultat general acceptabil. Dimpotriva, s-a ajuns la diferente enorme dintre solicitarile ministerelor si posibilitatile economiei de a suporta salariile cerute, posibilitati indicate de salariile corespondente din domeniul privat. Aceste diferente merg, in unele cazuri, pana la 35%. Estimarea secretarului de stat Valentin Mocanu referitoare la diferentele de salarizare privat-bugetar este in concordanta si cu diferentele dintre grila de salarizare a functionarilor publici propusa de Ministerul Muncii, respectiv grila propusa de Ministerul Administratiei si Internelor, scrie Gandul.

Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, condamnat in Romania la opt ani de inchisoare pentru implicarea in asasinarea, in 2000, a liderului sindical Virgil Sahleanu, de la Tepro Iasi, este privit ca un erou national de presa economica din Cehia. Curtea regionala din Brno „rejudeca” dosarul sau din Romania, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv, in iunie 2005, la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, au declarat pentru Cotidianul surse din Ministerul Justitiei. Decizia nu a putut fi pusa in aplicare pentru ca, desi avea interdictie de a parasi tara, Priplata a fugit din Romania. „Pentru noi, ziaristii din Cehia, Priplata este un erou. Pentru ca a investit in Romania”, marturiseste Blahoslav Hruska, jurnalist la „Ekonom”, una dintre cele mai importante publicatii economice din Cehia. Reportajele si relatarile din presa ceha au fost intotdeauna laudative. Hruska spune ca Priplata „e un tip destept, care a stiut cum sa se poarte cu presa. El ilustreaza cel mai bine influenta pe care o poate exercita un om asupra presei ca relatarile sa fie pozitive”, scrie Cotidianul.

Avocatul Poporului: impozitul forfetar a fost introdus abuziv din 2009 Guvernul a modificat abuziv Codul Fiscal, prin introducerea impozitului forfetar din acest an, cu toate ca, legal, noile prevederi nu puteau intra in vigoare decat cel mai devreme la 1 ianuarie 2010. Constatarea este facuta de institutia Avocatului Poporului, care va sesiza Parlamentul in legatura cu acest abuz. „Prof. univ. dr. Ioan Muraru a decis sesizarea Parlamentului in legatura cu neconcordanta semnalata dintre art. 32 din OUG nr. 34/2009 si dispozitiile art.4 alin (2) din Codul fiscal”, a declarat pentru Gandul Simina Gagu, consilier al Avocatului Poporului, scrie Gandul.

Reclama nesimtita. Nemirschi a «ARS» 500.000 de euro din bani publici Ministerul Mediului a atribuit prin negociere directa, la inceputul acestei luni, un contract in valoare de circa 500.000 de euro firmei “ARS Advertising” SA, pentru promovarea Axei prioritare 3 din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Aceasta in conditiile in care operatiunile aflate in derulare pentru aceasta axa, care privesc modernizarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare, sunt practic in faza incipienta. Nici oficialii ministerului nu ne-au putut preciza care sunt proiectele concrete facute in acest domeniu, care necesita promovare imediata. Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ne-a declarat ca nu-si aminteste de acest contract si nici daca si-a pus semnatura pe document. “De atribuirea contractului este responsabila directia generala care se ocupa de fondurile structurale, care este ordonator de credite. (...) Ei iau deciziile. Nu-mi amintesc daca am semnat, insa in mod normal, daca nu este un contract pentru care am facut delegare de semnatura, trebuia sa fie iscalit si de mine. Nu-mi amintesc”, ne-a spus ministrul. Cert este ca “Ars Advertising” primeste cei 500.000 de euro de la buget, urmand ca in viitor statul sa deconteze 75% din cheltuielile eligibile din fonduri europene, scrie Gardianul.

Parlamentul autohton numara in actualul mandat peste 50 de profesori parlamentari: 36 deputati si 18 senatori. Multi dintre ei sustin ca se descurca bine intre cele doua slujbe bine platite de stat, dar statisticile parlamentare de anul trecut scot la iveala faptul ca destui universitari din Parlament se afla in topul absentilor. De pilda, Adrian Nastase, care are in schimb timp destul la dispozitie sa alerge intre cele trei facultati unde preda: Universitatea Bucuresti, Universitatea "Dimitrie Cantemir" si Universitatea "Nicolae Titulescu". Pentru prestatiile sale didactice primeste lunar circa 3.000 de euro, la care se adauga circa 1.500 de euro, indemnizatia sa de parlamentar. Deputatii si senatorii profesori profita de faptul ca prezenta electronica poate fi inregistrata cu usurinta fie de asistentii lor, fie de alti colegi de partid, de aceea nu doar isi pastreaza normele didactice, ci adesea chiar si le multiplica, afirma Romania Libera.

Mai multe cadre didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti acuza manevrele din mediul academic medical, care ar avea la baza un troc politic. Pe de o parte, profesorul Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" si deputat PSD, isi doreste cu tarie sa ajunga academician. Pe de alta parte, Olga Simionescu, confirmata recent ca profesor universitar si acuzata ca nu ar fi avut vechimea necesara, vrea un post in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Pentru ca fiecare sa-si vada visul implinit, cum spun unele cadre universitare din UMF, Florian Popa vrea sa infiinteze o noua clinica de dermatologie la SUUB pentru profesorul Simionescu, desi managerii spitalului spun ca nu au loc si nu este necesara respectiva clinica. Olga Simionescu este sotia academicianului Laurentiu Popescu, fost rector al UMF Bucuresti, botezat Don Lorenzo in urma activitatii din timpul mandatelor de rector, scrie Romania Libera.

Marea strategie e-Romania lansata cu surle si trambite de Ministerul Comunicatiilor s-a dovedit pe loc si fara drept de apel un mare e-fas de doua parale. Intr-o tara aflata pe primele locuri in lume la capitolul informatica avem parte de un ministru al Comunicatiilor care se lanseaza pe IT fara a avea habar de nimic, fara a cunoaste domeniul sau macar vocabularul elementar. Rezultatele sunt pe masura. E-Romania este o varza, o ciulama informatica, iar lansarea in sine este un exemplu de PR pe dos si de contra reclama a Romaniei care ar trebui studiat (si) la SNSPA, izvorul „expertilor“ din jurul ministrului Gabriel Sandu. Culmea lansarii a fost introducerea ministrului intr-un jalnic clip de prezentare rulat pe TVR, care numai la e-Romania nu te imbia. Un individ matahalos, hipopotamic, cu o voce gangava si o figura indecisa te invita la nu-stiu-ce, amintind cumva de alt celebru ministru - fostul Pacuraru - care invita tineri pe chat sa le arate cat de erecta e-Romania, scrie Curentul.

Pe scurt, la 1 mai, seful sau de partid, Mircea Geoana, l-a anuntat ca e posibil sa vina in Vrancea. Cum traseul pe care il astepta Marean era plin de gropi, „presedintele Vrancei” a dat ordin unui consilier judetean PSD care are firma de constructii (normal, nu? Ca doar n-o avea fabrica de eugenii!) sa asfalteze un kilometru si ceva de Drum Judetean 204 E Focsani – Petresti. Dar a uitat sa faca un proiect, un studiu de fezabilitate ceva, sau macar un contract de sponsorizare, la misto, cum se face cand vrei sa ocolesti Codul Penal cu acte. Omul, Victor Roman, despre care noi v-am mai povestit ca se ocupa de asfaltari la minut (in locul falimentatei „SC Drumuri si Poduri” – societatea CJ Vrancea), a netezit drumul in numai 24 de ore, scrie Academia Catavencu.

„Uniformele lui Nica sunt o caricatura!” Surprinsi neplacut de hainele alese pentru ei de ministrul internelor, politistii locali au decis sa-si croiasca singuri costumele. Desi nu exista inca decat „pe hartie”, viitorii politisti locali „au punctat” deja prima disputa cu sefii Internelor. Marul discordiei: uniformele alese pentru ei de ministrul Dan Nica. Mai exact, politistii au gasit total neinspirate tinutele pe care Nica „le-a lansat”, luna trecuta, intr-o „prezentare de moda” ad-hoc organizata la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Entuziasmul vestimentar al lui Nica nu a fost gustat de politistii, care, dupa negocieri cu oficialii ministerului, au hotarat sa-si faca singuri uniformele cu care „vor defila”, din 2010, pe strazi, scrie EvZ.