EvZ: Elevii pot intra la UMF Iasi fara examen daca platesc 5.000 de euro
Rectorul UMF Iasi, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, are drept argument actualizarea regulamentului in context european. „Avem studenti europeni care vin din tarile UE si, pentru ca noi nu organizam examen de admitere in limba engleza, ei au acest drept, de a intra fara examen. Si studentii romani sunt cetateni europeni, deci trebuie sa se bucure de aceleasi conditii. Din pacate, nici concurenta la admitere nu mai este cum era inainte, deci nu cred ca se va pune problema unui numar prea mare de doritori. In plus, daca dai examen si intri la „cu taxa” platesti 39 de milioane (lei vechi - n.r.) iar fara examen - 5.000 de euro. Diferenta este prea mare ca sa nu incerce sa dea examen”, a explicat rectorul Astarastoae.
Integral in Evenimentul Zilei

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ce ticalosi...
Sa-ti spun ceva legat de universitatile din vest..
Daca te uiti in SUA, universitatile gen Harward, Princeton si altele au niste taxe imense pe anul scolar dar au si examene de admitere sub diferite forme.
In Franta de exemplu, nu dai exame sa intri la facultate in anul 1...dar testarea la sfarsitul fiecarui semestru este atat de severa incat 50% din studenti nu ajung in anul 2 si tot asa pana la sfarsitul masterului(adica 5 ani).
Invatamantul in Vest iti da ocazia sa inveti dar se asigura de calitatea serviciilor prestate si se asigura ca cel care obtine diploma o si merita.
Ca sa vezi diferenta, verifica top 100 sau top 500 Universitati in lume, sa vezi daca gasesti vreo universitate din Romania. Nu vei gasi nimic.. si asta pt ca in Romania, diploma nu garanteaza calitatea.
problema este ca toata lumea este scandalizata de posibilitatea de a intra la medicina fara examen, dar tuturor li se pare perfect normal faptul ca examenele din timpul facultatii se platesc. si asta este o mentalitate romaneasca. ce sa spun, avem o groaza de medici buni pentru ca au intrat cinstit la examenul de admitere, iar pe parcursul facultatii au invatat ce inseamna spaga si cat drept au si ei la ea.
cand de fapt ar fi mai normal sa se puna in primul rand baza pe evaluarea cunostintelor obtinute in cadrul facultatii. pentru ca de asta exista facultatea si examenele din cadrul ei.
In momentul in care un profesor ,care este si cercetator, vine si-ti povesteste despre noi tehnologi sau noi descoperiri la care se lucreaza in domeniul tau.. spune-mi tu mie ca asta nu te motiveaza.
Considerand faptul ca tne-am inscris la cursurile care ne intereseaza si si vrem intradevar sa facem o universitate nu doar sa avem o diploma.
Acuma, te rog.. spune-mi o universitate din romania unde profesorii iti raspund la mailuri sambata si-ti dau raspunsuri extraordinar de complexe si interesante(implicand timp) + iti propun doctorate?? Doctoratul insemnand un contract pe 3 ani intr-un centru care se ocupa cu cercetarea..nu porcariile din Romania.
da, sorbona (1, cred, 4 mai putin, e posibil sa le confund, pentru ca doar mergeam la cursuri acolo, eu fiind cu bursa la alta din cele 12 univ pariziene), ens - sunt intr/adevar locuri unde gasesti profesori foarte bine pregatiti si maestri in domeniul lor. la paris 8, in schimb, se mai schimba treaba, si probabil trebuie sa ai ceva noroc ca sa dai peste cineva competent si interesat. acestea sunt doar doua exemple din situatii intalnite, e posibil ca optul sa aiba profesori de valoare in alte domenii decat cele verificate de mine; dar un lucru e clar, cel putin pentru franta: are multe universitati de unde studentii ies efectiv pe banda, cu examene luate aleatoriu.
in tara, la fel, stiu sectii sau facultati intregi din care nu ramai decat cu diploma. facultatea pe care am facut-o eu avea cel putin profesori care stiau sa vorbeasca cu studentii, erau si unii care chiar raspundeau imediat la mail-uri, si destui fusesera (cativa inca mai erau) buni. de asemenea, cu ceva colaborari in afara, traduceri, articole. nu e grozav, dar poti nimeri rau si in afara, desi sansele sunt mai mici.
in ce priveste doctoratul, insa, nu am raspunsuri... in facultatea unde am studiat eu, putinii oameni care ar merita sa conduca un doctorat nu au acest drept din cauza mancatoriilor bine cunoscute. in acest sens, cred ca suedia, anglia, germania suna bine.
Este o diferenta intre cei care merg acolo cu o bursa erassmus si cei care se inscriu normal ca mine si ca orice alt francez.
Erassmusii sunt mai protejati de severitatea profesorilor pt ca este un program cultural de schimb de studenti si multi nici nu dau examene, prezinta doar niste rapoarte. Daca nu-si fac creditele, trebuie sa returneze banii, iar profii francezi stiu bine asta. Sa nu ma contraziceti aici pt ca stiu foarte bine ce vorbesc.
Sorbona este o univ prestigioasa dar nu are tocmai aceleasi rezultate, in schimb numele o face cunoscuta in toata lumea.
Te asigur ca dintr-o univ din Paris nu iesi fara sa sti ceva. Cei care fac licenta si masterul trec prin niste examene destul de interesante. Nu stiu daca ai observat dar se pune accentul pe logica, la examene. Esti lasat cu toata documentatia , important este sa sti sa gandesti. :) Eu cred ca asta este o diferenta importanta intre univ din Romania si cele din Franta.
Sunt foarte multi romani capabili dar nu au ocazia sa se dezvolte in Romania.
dar va spun doar ca lucrurile se pot petrece si mai rau ca la noi prin unele parti. domeniile la care am avut eu acces sunt cele din domenii umaniste - zona care nu presupune activitati ulterioare foarte productive. probabil din cauza asta, aici se vedeau mai pregnant tarele sistemului francez de invatamant.
trebuie sa inveti si sa te stradui sa ajungi undeva. nu sa cumperi totul!
scump, doamna, scump! in partea ailalta era mai ieftin!
Urmatoarea oferta va fi diploma fara "participare" pentru X euro? Haideti, stiu ca puteti, vreau si eu vreo 2 specializari, mi-ar place chirurgie si cardiologie...ceva "provocator", macar daca dau "banu sa fiu asigurat"
Pacat ca mergem in aceasta diretie...pacat.
Vai de medicina lui Papura Voda....
Oricum... incep sa cred tot mai mult ca pe langa studiile pe care le facem, tre sa ne apucam sa citim muuulta medicina. Ca cine stie pe mana cui ajungem, de ne greseste reteta sau mai grav, diagnosticul.
si ca taxa de 5000 euro e fosta taxa pt studenti straini, care, dupa intrarea in ue in 2007 a trebuit sa fie adaptata pt toti studentii din europa, asa au intrat in galeata si romanasii. dar care prefera sa dea examen si, dc pica, intra pe locuri cu plata pt romani si platesc 3800 lei pe an.
halal!
Chiar si in Canada, unde am facut un MBA, era o vorba printre studenti: "pay your fees, get your B's"
Asa ca nu trebuie sa va mai mire aceasta foame dupa bani, se numeste "autonomie universitara", directorii scolilor noastre au sacrificat procesul de invatamant pentru o teshcherea mai mare (salarii, prime, facilitati mai bune de studiu - da Doamne!). Rezultatul firesc al economiei de piata, al banului ca scop final. Ce credeati, ca doar voi astia de la privat vreti BMW-uri si vile in Primaverii?
Astept cu nerabdare momentul in care studentul va putea alege (oficial) sa invete pentru un examen din sesiune sau sa il plateasca ca sa treaca...hehehehehe
De nesuportat ar fi sa se si termine facultatea doar pe baza banilor. Aia medici...
Atata vreme cat in tara asta totul e de vanzare, incepand de la onoarea politicienilor si pana la tablagiul de pe strada, ce incredere sa mai ai in autoritati?!
Dar mai apoi trierea tot se va face si vor sta cu ochii in soare pentru ca nu va merge nimeni la ei.
Viitorul in Romania sunt clinicile private, iar in domeniul privat se plateste competenta.
Noi suntem doar intr-un moment ciudat in care facultatea e mult supraapreciata. Daca ai o diploma ce? Nu inseamna nimic. Baietii vor diplome sa o impresioneze pe bunica pe de o parte si sa isi justifice vreo cativa ani de lene pe de alta parte.
Ca sa fi medic practicant,cu sanatatea bolnavului pe mana,trebuie sa iei REZIDENTIATUL.Examenul asta este pe departe cel mai dur examen din romania,cel putin d.p.v al volumului de materie pe care trebuie sa-l asimilezi.Chiar si pentru sepcializareile medicina de familie si med. de laborator trebuie sa inveti foarte mult dupa ce ai luat licenta.Iar ca sa speri la ceva de genul cardiologie,chirurgie,medicina interna...trebuie sa inveti in ritm draconic(6-8ore /zi) foarte multe luni..unii chiar ani.
E foarte bine ca sa introdus taxa asta pt ca facultatile de medicina au nevoie de bani ca de aer ...5000 e chiar o suma motesta.In vest ,taxa anuala de studiu la medicina e in medie de 50 000 de euro.
Intre timp esti aparat de avocati de la Spiru Haret, de juristi de la Spiru Haret care nici macar nu au citit o carte cap coada.
Majoritatea facultatilor au admitere pe baza de dosar, deci nu e nicio noutate calitatea invatamantului.
Pregatirea si-o poate face foarte bine pe timpul facultatii daca rigorile universitatii sunt ridicate.
Ai impresia ca unul care a invatat bine biologia si chimia in liceu stie sa te trateze mai bine ca si unul care nu a studiat materiile astea?
Iar noi ceilalti care invatam pe rupte ne miram de calitatea lor.
Dar a venit ultimul an si i-a triat pe toti.
Nu neg faptul ca in orice padure exista uscaturi sau ca cei mai frumosi trandafiri ies tot din balegar, dar parca tot nu as da scoala de Bucuresti pe cea din provincie.
Gata, hai la porumb ca tara are nevoie de muncitori cu sapa nu de purtatori de diplome.
P.S Macar daca jumatate din cei care vin din provincie si-ar accepta statutul si s-ar intoarce acasa dupa ce termina facultatea, cred ca tara asta ar duce-o mai bine.
Am stat 10 ani dupa ce am terminat facultatea in Bucuresti, dar nu am gasit oameni de inteles asa ca am ales calea provinciei.
In plus, vad cu ce probleme se confrunta provincia si ce smecheri se cred bucurestenii, asa ca scuteste-ma.
Si nu am facut nici un clasament cu medici (ca doctori nu sunt toti). Eu ma refeream strict la potentialul uman, indiferent de meserie.
Dar stiu cu siguranta pacienti care au stat ani intregi cu spagi si consultatii la spitalele din provincie si vindecati in Bucuresti dupa o singura vizita.
P.S. Intreaba tu medicii din Galati ce stiu de guta si dupa aia mai vorbim de gaunosi si plini de aere.
In plus, nu mai incercati atat sa ii menajati pe sarmanii elevi si studenti. Nimeni nu a murit de prea multa invatatura.
si ne mai miram d c mor astia intr-o veselie prin spitale...
poate cititi acest lucru!
ati promis in campanie asta....facultatile au devenit o cloaca de prosti si escroci!
Sigur ca pot exista diferite metode de a absovi Medicina , numai cu bani, nu numai intrarea.
Ii vad astazi pe medicii unui spital privat din Bucuresti, cu tarife piperate, care isi declina competentele in fata unui caz mai complex. Nu am cuvinte sa exprim indignarea fata de impertinenta de a se numi spital.
Asa ca, sanatatea unui om fiind nepretuita, sunt obligatorii examene de admitere dure, examene de absolvire dure, rezidentiat, aproape de apostolat si pe urma necesitatea ca si cei care au ramas sa fie platiti regeste, nu alungati
Da' omu intai trebuie sa se loveasca de ceva ca apoi sa inteleaga, daca o intelege... bunul simt, logica, corectitudinea, munca nu-s ascultate... Sa-i vad io pe aia care au propus asa ceva, sau pe copii lor si mai si, sa ajunga sa fie la mana unui medic din asta iesit din facultate dupa ani de spagi si examene cumparate... sa vedem ce o sa zica atunci...
Sper ca macar modelul asta sa nu fie urmat si de altii in totalitate.
si*
un*
Scuzati scaparile! e ora tarzie