Omul de casa al lui Nica, turnator la Securitate. Deputatul PSD de Galati Florin Pislaru, mana dreapta a vicepremierului si ministrului administratiei si internelor, Dan Nica, a fost deconspirat intamplator drept informator al fostei Securitati, de un fost coleg. Vicepresedinte al filialei municipale a PSD, el a depus, la momentul candidaturii, declaratia pe proprie raspundere, conform careia nu a fost colaborator. Confruntat cu aceste date, Pislaru a negat ca ar fi turnat. Mai mult, nici Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sau alte structuri ale statului nu au descoperit notele informative ale deputatului, scrie EvZ.

„Teroristii auto“, cea mai mare amenintare pentru americanii care viziteaza Romania. Departamentul de Stat ii avertizeaza pe turistii americani ca „exersarea unor tehnici auto defensive este esentiala” pentru ca multi soferi conduc neatent sau agresiv, iar Romania are drumuri foarte proaste. Fraudele cu carti de credit „mancate” de bancomate, falsii politisti, furturile din buzunare, umflarea notei prin cluburi, cainii vagabonzi sunt alte pericole pentru cei care viziteaza „Romania – the land of choice”, scrie Gandul.

Imunitatea ridica doar pe jumatate bariera lui Gigi. Imunitatea europarlamentara pe care o va primi Gigi Becali nu-i obliga automat pe judecatorii romani sa-i ridice interdictia de a parasi tara. Europarlamentarul Renate Weber, care a fost in actuala legislatura membru in Comisia juridica a Parlamentului European, a explicat pentru Cotidianul ca imunitatea de care se va bucura Gigi Becali incepand cu 14 iulie, data investirii noului legislativ european, reprezinta un drept care nu i se acorda automat, deci judecatorii romani ii pot mentine in continuare interdictia de a parasi tara. De aceeasi opinie este si procurorul Dan Chiujdea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), scrie Cotidianul.

Dosarul Spionilor: Achim si Zikolov au sustras intreaga strategie de lupta a armatei romane. Secretele Armatei Romane au fost transmise timp de cinci ani, pe banda rulanta, unei puteri straine ("inamic" traditional al NATO) prin diplomati ai Ambasadei Ucrainei la Bucuresti. Scurgerile de informatii nu au fost supravegheate cu scopul "intoxicarii inamicului", asa cum a anuntat Ministerul Apararii Nationale in luna februarie anul acesta. Daca ofiterii sri sub acoperire "George" si "Viorel" – care s-au dat "reprezentanti" ai unei organizatii neguvernamentale straine – nu s-ar fi imprietenit in iunie 2008 cu bulgarul Petar Marinov Zikolov, nu s-ar fi depistat probabil nici pana astazi scurgerile informatiilor secrete ale Armatei Romane catre diplomati ai Ucrainei, scrie Romania libera.

Armata, pazita de „badigarzii lu’ Peste“. La cinci luni de la jefuirea unitatii militare din Ciorogarla, cazarmile din jurul Bucurestiului au ramas aceleasi obiective nepazite. Doua unitati militare din Chitila au fost „vizitate“ de reporterii „Adevarul“ fara a fi „Ziua portilor deschise“. Bodyguarzii platiti de MApN au furnizat informatii strategice despre personalul care asigura paza unitatii, despre schimburile de garda si despre topografia cazarmii, scrie Adevarul.

PDL a tinut la sertar dosarul lui Adrian Nastase. Dosarul lui Adrian Nastase, „Zambaccian 1”, a zacut mai bine de doua luni intr-un seif de la parlament cu acceptul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si in urma unei negocieri cu liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, si cu Mircea Toader, seful alesilor PDL. Scrisoarea procurorului general privind inceperea urmaririi penale a lui Nastase a ajuns la Camera Deputatilor pe 10 martie, insa pe ordinea de zi a Biroului Permanent a figurat abia pe 18 mai, cand s-a decis o amanare a dezbaterii pe acesta tema. Explicatia Robertei Anastese pentru intarziere a fost ca prioritatea in acel moment erau Codurile din domeniul justitiei, scrie EvZ.

Ce s-a intamplat cu banii murdari ai dictatorilor? Aproape 30 de dictatori celebri din intreaga lume, printre care Saddam Hussein, Slobodan Milosevici si Augusto Pinochet, au acumulat ilegal averi care insumeaza 180 miliarde dolari, arata un raport citat de cotidianul francez "La Croix". Din bunurile acaparate de sefii de stat, doar 5 la suta au fost restituite populatiilor, arata un raport al Comitetului Catolic impotriva Foamei si pentru Dezvoltare (CCFD), citat in editia de ieri a cotidianului francez "La Croix". Concluzia studiului, intitulat "Cine profita de crime si beneficiaza de bunuri ilegal obtinute?", este ca nici un continent nu este ocolit de coruptie, iar potrivit autorilor anchetei, Antoine Dublin si Jean Merckaert, "intre 105 si 180 miliarde dolari (adica intre 75 si 130 miliarde euro) au fost acumulate de circa 30 dictatori" asiatici, africani, americani si europeni, scrie Romania libera.

„Maimuta urlatoare“, scoasa in afara legii. „Felicitari! Aproape ca ati ajuns in studio. Este promitator. Repede, sunati din nou, pentru ca va astept cu premii mari. La revedere!“, spune robotul, dupa care apelul se termina brusc. Stii raspunsul la intrebarea lansata de prezentatoarea aflata de cealalta parte a ecranului, asa ca o iei din nou de la capat. Suni, cu gandul la premiile promise si iti raspunde aceeasi voce. Intre timp, moderatoarea de la televizor a devenit de-a dreptul isterica, gesticuleaza, da cu telefonul de pamant si te someaza sa nu abandonezi concursul de cultura generala. Asta este de fapt „smecheria“ unor asemenea jocuri: de cate ori suni, de atatea ori platesti, iar tarifele sunt de-a dreptul „usturatoare“. Multe din televiziunile din Romania gazduiesc de ani de zile asemenea competitii interactive, sub „acoperirea“ de concursuri de cultura generala ori pe teme de astrologie, in realitate fiind vorba despre jocuri de noroc disimulate, scrie Gandul.

Deputatul PDL care a votat pro Nastase: "Il admir pe Nastase... Basescu e micut". Singurul deputat PDL care a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase spune ca a facut un gest de constiinta fata de un "mare om politic si de stat". Viorel Arion, deputat PDL, considera natural gestul colegului sau. Astfel, alura lui Nastase, de rasat intelectual, om rafinat de cultura si economist de mare pricepere, l-a convins pe deputatul PDL Nicolae Stan sa abdice de la disciplina de partid. Marti, democrat-liberalul din judetul Olt a fost singurul membru al formatiunii lui Emil Boc care a votat impotriva trimiterii liderului PSD in fata justitiei. Deputatul Nicolae Stan, poreclit Bula in colegiul sau din comuna Colonesti, povesteste intr-un interviu halucinant acordat Romaniei libere de ce il admira nespus pe Adrian Nastase, de ce Nicolae Ceausescu este cea mai mare figura politica a tarii noastre, de ce se motaie in plen si cum de se inghit cam multi bani publici pentru plictiseala din Legislativ.

Dan Constantin, in "Tratament anticriza cu vin" afirma ca "In plina criza, investitiile in capacitati noi de productie sunt flori rare. Iti trebuie curaj, dar, mai ales, claritate si siguranta ale planului de afaceri. Dr Pusca este de multi ani o "marca" in domeniul viticulturii. Este, cred, cel mai titrat specialist in domeniul productiei de vin si are de-a lungul carierei profesionale, ce se intinde pe mai bine de 40 de ani, realizari impresionante. Daca s-ar face o academie a vinului si in Romania, asa cum alte tari din Europa au facut-o, Ion Pusca ar fi printre primii alesi. Ii cunosc framantarile si zbaterile, eforturile lui de a promova vinul romanesc, a carui istorie se impleteste cu cea a graului in spatiul nostru carpato-dunarean". Integral in Jurnalul National.