Romanian Business Club “fabrica” afaceristi romani la Londra. Opt romani, inspirati de societatea afaceristica londoneza din zona “City”, au decis in 2001 sa puna pe picioare un club de afaceristi pe care l-au denumit Romanian Business Club, dupa un model al mai multor comunitati imigrante aflate pe teritoriul britanic. “City” nu se traduce din limba engleza “oras“, ci reprezinta expresia universala a mediului de afaceri din capitala Angliei. Implicarea activa in relatiile dintre Romania si Marea Britanie, incurajarea cercului afaceristic sa considere tara noastra o destinatie de investitie sunt punctele de baza ale functionarii eficiente ale acestui Club. Companiile specializate pe studii de risc din Anglia aveau Romania pe lista tarilor unde nu se faceau investitii. Intentia RBC a fost sa imbunatateasca continuu profilul Romaniei si sa atraga investitii din UK, scrie Cotidianul.

Inimi de bebelus salvate de un chirurg roman dedicat vocatiei sale. “Amintirea copiilor bolnavi pe care ii vedeam in ultimii ani de facultate, ca neavand o sansa la a cunoaste aceasta lume, imi dadea un sentiment de insatisfactie, pentru ca eu ma puteam bucura de prezent si viitor, pe cand ei aveau doar nesansa de a deveni trecut”. Aceasta este una dintre motivatiile care l-au determinat pe doctorul Adrian Crucean sa devina unul dintre pionierii chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Integral in EvZ.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi desfiinteaza sesiunile. Studentii ieseni vor fi evaluati pe tot parcursul semestrelor, astfel incat vor fi obligati sa participe la cursuri si seminarii. Studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) pot spune adio sesiunilor de examene, in noul an universitar, senatul institutiei hotarand ca e timpul sa schimbe modul de evaluare. Incepand cu noul an universitar, tinerii de la „Cuza” nu vor mai trebui sa invete la finalul semestrelor, insa, pentru a promova fiecare an vor fi nevoiti sa prezinte pe tot parcursul scolarizarii proiecte, studii de caz, eseuri individuale si lucrari de laborator ce vor fi notate periodic. Evaluarea formativa sau progresiva, cum se numeste in mod oficial noul gen de examinare, presupune si faptul ca la finalul fiecarui semestru studentii vor avea ocazia sa-si imbunatateasca rezultatelor obtinute. Facultatile din cadrul UAIC au primit libertatea de a decide fiecare in parte forma exacta prin care vor aplica noul sistem ce va fi valabil doar pentru forma de invatamant la zi. Pe langa adaptarea procesului didactic la cel din Occident, decizia universitatii iesene vizeaza si participarea in permanenta la cursuri si seminarii, scrie Gandul.

Casa Poporului a inmormantat monumente si destine. Pentru constructia Casei Poporului s-au demolat sase biserici importante, sinagogi, Spitalul Brancovenesc si cartierul Uranus. Peste 9.000 de cladiri au fost rase de pe fata pamantului pentru ca in locul lor sa apara Casa Republicii si Centrul Civic, la ordinul tovarasului Nicolae Ceausescu, noteaza Adevarul.

Rate sub 300 de euro pentru „Prima casa”. In conditiile in care gradul de indatorare va fi de 50% la majoritatea bancilor, la venituri de 550 de euro se accepta o rata de 270 de euro. Rata pentru un credit de 50.000 de euro in programul „Prima casa” nu va fi mai mare de 300 de euro, spun oficialii implicati in proiect. „Vom avea rate cuprinse intre 200 si 270 de euro la venituri de 500-550 de euro, dar acestea ar putea creste de la o banca la alta, deoarece difera conditiile de eligibilitate”, ne-a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM, in cadrul emisiunii televizate „Evenimentele zilei”, scrie EvZ.

Patriciu a renuntat la Rompetrol. Compania este detinuta acum 100% de kazahii de la KazMunaiGaz. Omul de afaceri Dinu Patriciu a anuntat ieri ca i-a vandut companiei de stat KazMunaiGaz din Kazahstan restul pachetului de actiuni de 25% pe care il mai detinea la The Rompetrol Group, actionarul majoritar al Rafinariei Petromidia, pentru a se dedica afacerilor in imobiliare, media si energii alternative, unde a investit masiv in ultimul timp. Anuntul vine dupa ce, cu mai putin de o luna in urma, Patriciu a negat vehement ca ar fi vandut complet afacerea Rompetrol sau ca va face acest lucru in viitorul apropiat, cum se vehicula, noteaza EvZ.

Constanta: Demisii pe banda rulanta la Inspectoratul Scolar Judetean Constanta. Dupa ce inspectorul de specialitate Liana Manzu si-a dat demisia in urma cu o saptamana, acum alte doua persoane vor sa plece din Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta. Inspectorul de imagine al ISJ Constanta, Mariana Neacsu si inspectorul de matematica, Constatin Patrana au solicitat astazi incetarea contractelor de munca, scrie Adevarul.

Oprescu, despre cupola stadionului Lia Manoliu: „Nu am de unde sa dau acum 14 milioane de euro”. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu vrea sa discute de acoperisul stadionului Lia Manoliu numai dupa ce constructia va fi gata. Ieri, acesta a declarat pentru Mediafax ca „daca imi ajung banii, il fac (acoperis retractabil deasupra intregului stadion-n.r.). Intai fac stadionul, dupa aceea vorbim. Nu am de unde sa dau acum 14 milioane de euro, hai sa fim seriosi. Hai sa vad stadionul gata si dupa aceea discutam si pentru acoperis”, noteaza Gandul.

Promovarea «gratuita» a Romaniei la Roland Garros va «transfera» 1,2 milioane de euro catre actionarii francezi ai Eurosport. Ziarul “Gardianul” ridica astazi valul de mister care a planat asupra actiunii de difuzare asa-zis gratuita, de catre cel mai mare canal european de sport, a clipului de promovare a Romaniei pe durata turneului de la Roland Garros. Multi s-au intrebat atunci, pe buna dreptate, cum se face ca Eurosport accepta sa difuzeze gratuit clipurile despre Romania, asa cum anunta, cu emfaza, ministrul de resort, Elena Udrea. Mai mult, Udrea a negat la acea data orice aranjament financiar cu televiziunea in cauza.

In mai restantele romanilor au ajuns la peste 5,5 miliarde de lei, de doua ori mai mari decat anul trecut. Restantele populatiei si ale firmelor la credite au crescut in luna mai de 3,4 ori fata de aceeasi luna a anului trecut, majorandu-si ponderea in totalul imprumuturilor la 2,78%, ajungand la o valoare de 5,56 miliarde de lei, in crestere cu 10,4% fata de luna aprilie a acestui an, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie Gandul.

«Ielele» din Padurea Baciu, fotografiate in noaptea de Sanziene. In noaptea de 23 spre 24 iunie, un grup de bucuresteni a mers in Padurea Baciu, aflata la cativa kilometri de Cluj. Ei vin aici in fiecare an pentru a petrece in padure noaptea de Sanziene. Pana la a reveni si cu alte amanunte despre experientele traite in acest loc “imbibat” de legende de cele 45 de persoane, reproducem astazi cateva fototgrafii facute in aceasta perioada in apropierea poienii din padure. Astfel de forme nebuloase, precum cele din pozele de astazi, au fost surprinse de mai multe ori, incepand cu anul 1958, cand biologul Alexandru Sift a facut primele fotografii de acest gen, scrie Gardianul.