Gica Popescu a turnat la Secu In perioada 1986-1989, fostul capitan al nationalei a dat noua informari despre colegii sai de echipa. In dosarul privind activitatea sa de informator al Securitatii, sursa Gica Popescu figura cu numele conspirativ „Petrescu“. Fara a imprastia venin sau a da dovada de vreun exces de zel, Gica Popescu a demonstrat insa, potrivit caracterizarilor facute de cei care ii coordonau activitatea de informator, de „disciplina” si „seriozitate”, fiind considerat garantul „unei colaborari sincere cu organele de Securitate”. „Adevarul” prezinta dosarul personal al celui care, incepand din 1986, a devenit, pe langa fotbalistul Gheorghe Popescu, si „colonelul Petrescu”, scrieAdevarul.

Ministrul turismului, Elena Udrea, anunta cu emfaza, in urma cu o luna, la Paris, ca Romania va beneficia de o campanie de promovare gratuita pe Eurosport, in timpul difuzarii turneului de tenis de la Roland Garros. Insa transmiterea spoturilor publicitare despre Romania ca destinatie turistica nu este deloc gratuita, avand in vedere ca, intamplator sau nu, acelasi canal TV va primi 1,2 milioane de euro pentru difuzarea pana la finalul anului a reclamelor din campania «Romania – Land of Choice». Caietul de sarcini pentru acest contract arata clar destinatarii banilor. “Posturile de televiziune vizate sunt primul post international de stiri si primul post de televiziune europeana de sport, selectate in functie de audienta, conform datelor furnizate de catre European Media and Marketing Survey in 2008.” Aceasta mentiune contrazice articolul 38 din OUG 34/2006 privind achizitiile publice, conform caruia este interzisa indicarea clara a beneficiarului. In 2008, EMS a desemnat Eurosport drept cel mai vizionat post de sport. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat pentru “Gardianul” ca astazi se va lua in discutie la Parlament cazul aparut la Ministerul Turismului. “Cu siguranta vom analiza aceasta situatie la Parlament”, a precizat liberalul. Surse parlamentare ne-au declarat totodata ca exista posibilitatea infiintarii unei comisii parlamentare care sa discute contractul de la Ministerul Turismului in care este implicat postul de televiziune Eurosport, scrie Gardianul.

In 35 de scoli, peste 12% dintre elevi au consumat droguri Un studiu sociologic realizat in 35 de scoli si licee din judetul Alba arata ca peste 12 la suta dintre elevi au consumat cel putin o data droguri, cauzele fiind anturajul, teribilismul si problemele personale. Coordonatorul studiului, Valentina Paun, a declarat ca “au fost chestionati doua mii de adolescenti, cursanti la zi si seral. Principalele droguri consumate sunt alcoolul insotit de medicamente, tranchilizantele sau sedativele, dar si marijuana si hasisul”. Studiul a fost prezentat in cadrul seminarului "Premisele Consumului de droguri in randul liceenilor din judetul Alba", organizat de Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia si Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Alba. Seminarul a fost finantat de Consiliul Judetean Alba, iar partenerii sunt Inspectoratul Scolar Judetean Alba si Centrul de Cercetari si Studii Interreligioase si de Psihopedagogie Pastorala Alba Iulia – “Saint Serge”, scrie Gardianul.

Primaria Municipiului Bucuresti, ordonatorul de credite al Muzeului, a admis ilegal in concursul de ocupare a postului de director un proiect de management depus de catre Radu Calin Cristea, care nu intrunea conditiile legale pentru participarea la acest concurs. Cat despre proiect in sine - acesta era de fapt un articol sumar de gazeta despre Muzeul National al Literaturii Romane. Tribunalul Municipiului Bucuresti a constatat ilegalitatile si abuzurile de drept care au stat la baza desfasurarii Concursului, admitand, in consecinta, cererea de chemare in judecata formulata de Sande Varjoghe si anuland concursul pentru ocuparea postului de Director General al Muzeului National al Literaturii Romane. Curtea de Apel Bucuresti a confirmat hotararea Tribunalului si a respins recursul declarat de Primaria Municipiului Bucuresti impotriva hotararii de fond, prin care Sande Vårjoghe a obtinut invalidarea concursului pentru ocuparea postului de director al Muzeului National al Literaturii Romane, scrie Curentul.

Pentru al cincilea an consecutiv, Institutul J.D. Power and Associates, in parteneriat cu revista „l’Automobile Magazine”, a publicat un top al satisfactiei clientilor francezi in raport cu automobilul lor. Surclasand marci celebre ca Volkswagen, Alfa Romeo, Ford, Opel sau Fiat, Dacia s-a clasat pe un onorant loc 10, scrie Adevarul.

Ministerul Agriculturii a declansat o campanie impotriva bananelor mai mici de 14 cm Banane de minimum 14 cm lungime si 27 mm grosime, cu exceptia celor produse in Madeira, Azore, Creta si Laconia, care pot fi mai mici, si ardei cu o latime ce nu poate fi mai mica de 40 mm la cei tronconici si de 55 mm la ardeii plati. Castravetii - musai sa fie drepti, bine dezvoltati, pentru a intra la categoria extra. In plus, castravetii cultivati in aer liber trebuie sa cantareasca 180 g sau mai mult, iar cei in spatii protejate 250 g. Asa suna caracteristicile pe care trebuie sa le aiba aceste produse alimentare de import, pentru a respecta normele UE. Lista nu se opreste, nici pe departe, aici. In ce priveste clementinele, acestea nu vor avea mai mult de zece samburi, sortiment definit ca „fara samburi”, si peste 10 samburi, la cele cu samburi. Citricele pot fi prezentate ca aranjate pe randuri uniforme, sau in pachete individuale cu greutate mai mica de 5 kg fiecare. Culoarea portocalelor - al caror continut minim de zahar va fi de 33-35% - trebuie sa fie specifica soiului, dar se admit totusi fructele de culoare verde deschis, numai in cazul in care aceasta nu depaseste o cincime din suprafata totala a fructului. La mere, toleranta pentru calitate este de 5% din numarul sau greutatea fructelor care nu indeplinesc cerintele categoriei, scrie Gandul.

Deputatul PNL Cristian Adomnitei a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca primarul municipiului Iasi Gheorghe Nichita pregateste un tun imobiliar in centrul orasului, unde ar urma sa fie construit un bloc turn de 155 de metri inaltime. Liberalul a spus ca o firma din judetul Vaslui vrea sa obtina in concesiune o suprafata de 700 de metri patrati in zona centrala a municipiului, dar ca in final proiectul turnului va fi abandonat, astfel incat firma sa ramana cu terenul respectiv. "Turnul de 155 de metri care ar urma sa se realizeze pe strada Elena Doamna este un tun imobiliar al primarului Nichita. Este o inginerie imobiliara prin care o companie obscura din Vaslui urmareste sa obtina in concesiune cei 700 de metri patrati. Acesta este miezul afacerii pentru ca niste baieti destepti sa mai faca un bussines in plin centrul orasului", a afirmat Adomnitei, citat de Romania Libera.

Utopia Udrea: croaziere intre Constanta si Grecia Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata, la Constanta, ca intentioneaza sa deschida o linie de croaziera care sa lege Constanta de insulele grecesti. Ideea, desi pare generoasa, este, spun oamenii cu experienta in turism, o utopie. Romania a mai incercat sa realizeze croaziere care sa lege Constanta de statele vecine, dar a esuat lamentabil. "In prezent, nu exista nicio linie de croaziera care sa plece din Constanta. Precedentele tentative, catre Odessa si Istanbul, s-au pierdut din cauza gradului de ocupare scazut, a dezinteresului pasagerilor", a precizat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Ambele incercari au fost initiate de firme private. Specialistii in domeniu spun ca un alt motiv pentru care liniile de croaziera intre Romania si Grecia nu sunt viabile tine tocmai de natura Marii Negre. Pe valurile care se monteaza pe aceasta mare, 99% din turistii de pe navele de pasageri mici vomita, scrie Romania Libera.

Ministrul Udrea varsa banii, clientela PDL ii inghite Ministrul Turismului a dat un milion de lei pentru infrastructura turistica din Ceahlau. Dupa o licitatie cu un singur competitor, banii au ajuns la firma unui lider local al PDL. „In ultima perioada, in mass-media au fost exprimate opinii ale unor jurnalisti si ale unor lideri politici referitoare la criteriile de alocare a fondurilor de investitii in infrastructura turistica gestionate de Ministerul Turismului, afirmandu-se in cateva randuri, in mod absolut eronat, ca impartirea acestor fonduri se face pe criterii politice”, scrie Elena Udrea pe blogul propriu. O contrazice flagrant o afacere de un milion de lei alocati de ministerul pe care il conduce si gestionati de Consiliul Judetean Neamt, dominat de PDL, scrie Cotidianul.

Sarmizegetusa Regia, capitala dacica lasata de izbeliste Unul dintre cele mai importante monumente istorice de pe teritoriul Romaniei, cetatea dacica din Muntii Orastiei, nu are un administrator stabilit de lege. Calitatea de administrator a cetatilor dacice este „plimbata” intre Ministerul Mediului si autoritatile locale de mai bine de cinci ani. Pentru o operatiune simpla, de scoatere a unor copaci din zona monumentului, e nevoie de luni intregi. Mai mult, nu se stie exact cine trebuie sa pazeasca monumentul si sa-l gospodareasca. In 1979, pe o suprafata de 38.000 de hectare din Muntii Orastiei a fost infiintat Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina (PNGMC). De la bun inceput, acesta a inclus in arealul sau si o mare parte din complexul cetatilor dacice, inclusiv Sarmizegetusa Regia. Pana in 2003, parcul a existat mai mult pe hartie, scie EvZ.