Consiliul Gardienilor Revolutiei din Iran a confirmat luni realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad dupa ce voturile au fost partial renumarate. Consiliul Gardienilor, insarcinat cu validarea realegerii presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, hotarase o renumarare a 10 la suta din voturi, alese aleatoriu din sectii de votare situate in toate provinciile tarii. Demersul a fost initiat pentru a pune capat acuzatiilor de frauda la scrutinul din 12 iulie, acuzatii formulate mai ales de principalul contracandidat al actualului presedinte Mir Hossein Moussavi. Ayatollahul Ahmad Janati, seful Consiliului sustine intr-o scrisoare adresata ministrului de Interne, Sadeq Mahouli, ca renumararea voturilor a fost boicotata de reprezentantii candidatiilor contestatari, scrie AP.

Programul spatial al Uniunii Europene este un esec. Cel putin asa afirma reprezentantii Curtii de Conturi a Uniunii Europene, intr-un raport dat publicitatii luni. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, Galileo, programul spatial menit sa doteze Uniunea Europeana cu un instrument de navigatie prin satelit care sa concureze GPS-ul american, a fost slab pregatit si slab gestionat. Pana in acest moment nu a fost lansat, nici un satelit operational iar estimarea costurilor trece de la 1,1 la 2,1 miliarde de euro, scrie AFP.

Ucraina cere Uniunii Europene suma de 4,2 miliarde de dolari pentru a achita contravaloarea facturilor pentru gazul rusesc. O delegatie a FMI va fi prezenta marti la Kiev pentru a discuta cu autoritatile despre posibilitatile unui eventual imprumut. Comisia Europeana a reunit luni, la Bruxelles, reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei si institutiilor financiare internationale, pentru a incerca sa gasesca o solutie prin care sa se evite o noua criza a gazului. Cu toate acestea institutiile financiare sustin ca suma solicitata de Ucraina este prea mare si nu pot acorda decat un sprijin de 2 miliarde de dolari. Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza Ucraina, informeaza AFP.

Fostul presedinte argentinian, Nestor Kirchner, a renuntat la conducerea partidului sau (Partido Justicialista), dupa infrangerea suferita duminica de formatiune la alegerile legislative. Kirchner a demisionat de la presedintia partidului si a cerut guvernatorului provinciei Buenos Aires, Daniel Scioli sa-si asume conducerea partidului. Nestor Kirchner a ocupat functia de sef de stat intre 2003 si 2007 si a fost invins de rivalul sau Francisco De Narvaez, care reprezinta o aripa neoliberala in cadrul partidului peronist, scrie Reuters.

Criza economica afecteaza turismul, acest sector urmand sa inregistreze o crestere situata intre 0% si -3%, a declarat luni la Tunis secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT). Potrivit datelor OMT, Europa, care reprezinta in acest moment cea mai importanata destinatie, atragand mai bine de jumatate din turistii de pe glob, sufera cel mai mult de pe urma acestui trend descendent. Cel mai putin afectate de criza sunt statiunile din sudul mediteranei, relateaza AP.

Presedinte Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, luni, ca lovitura de stat din Honduras ar reprezenta un grav precedent daca nu se revine la normalitate. Liderul de la Casa Alba a precizat dupa o intalnire cu presedintele Columbiei, Alvaro Uribe, ca va coopera cu Organizatia Statelor Americii pentru a-l repune in functie pe Manuel Zelaya. Presedintele hondurian, Manuel Zelaya, a fost arestat duminica dimineata de armata, iar congresul a acceptat o prezumata demisie a fostului presedinte. Presedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, impreuna cu opt ministri din guvernul acestuia, a fost arestat in baza unui ordin judecatoresc sustine Curtea Suprema din acesta tara, informeaza Reuters.