Cea mai mare provocare a secolului nostru: ”celalalt”. Charles Villa-Vicencio este un nume important si perfect neglijat in Romania. Alaturi de reverendul Desmond Tutu, de inegalabilul Nelson Mandela, Chareles Villa-Vicencio este o figura insemnata a opozitiei fata de una dintre cele mai mari nedreptati ale secolului, din fericire, incheiat: apartheid-ul. Un ”detaliu”: Villa-Vicencio este alb. Unul dintre cei care au inteles de la inceput ca lumea nu trebuie sa fie bicolora si injusta. Charles Villa-Vicencio a ajuns si dincolo de gratii pentru credinta si demnitatea sa. E un om intelept, care spune o poveste din care avem multe de invatat. Aflat in Bucuresti, pentru a sustine o conferinta, Villa-Vicencio ne-a acordat un interviu din care veti afla de ce simti ca esti obligat sa te ridici in picioare cand intra Mandela intr-o incapere si ce putem face in fata ”celei mai mari provocari” a veacului nou: raporturile cu ”celalalt”, scrie EvZ.

Basescu, diriginte de santier, a facut instructie cu regii asfaltului. „Domnule Casuneanu, ati lucrat dumneavoastra cu Ministerul Transporturilor cat am fost eu ministru?”. Regele asfaltului se ridica in picioare. Raspunde cu un „nu” timid. Traian Basescu este in mediul sau. Tutuieste pe toata lumea, da indicatii, ameninta, promite bani. In fata a peste 50 de constructori adunati la Transporturi la o discutie cu ministrul Radu Berceanu, presedintele promite ca statul se va imprumuta de la banci cu un miliard de euro, la o dobanda de sub 5%, special pentru lucrarile de infrastructura. Basescu ii avertizeaza insa ca exista si o conditie, scrie Gandul.

Cea mai sexy femeie din politica va fi noua sefa a Colegiului National de Aparare. La numai 27 de ani, Ioana Timofte, nepoata lui Radu Timofte, a fost propunerea PSD pentru Colegiul National de Aparare. Numirea mai sta doar in pixul premierului Boc. Premierul Emil Boc urmeaza s-o numeasca in functia de director al Colegiului National de Aparare pe Ioana Timofte, nepoata a fostului director al SRI Radu Timofte. Potrivit declaratiilor sefului PSD Iasi, Gheorghe Nichita, dosarul cu propunerea de numire a Ioanei Timofte a fost trimis deja la Cabinetul premierului. “Noi am trimis propunerea, cred ca a fost numita deja, nu mai stiu exact, ca n-am mai apucat sa vorbesc cu Ioana”, afirma Nichita, potrivit Cotidianul.

Suprafetele irigate - Guvernul minte ca pe vremea lui Ceausescu. Agricultura romaneasca s-a intors cu 20 de ani in urma. La fel ca in "Epoca de Aur", ministerul de resort, condus in 2009 de Ilie Sarbu, primeste din teritoriu cifre umflate in ceea ce priveste suprafetele de teren agricol irigate. Astfel, Ministerul Agriculturii pretinde ca in Romania este asigurata irigarea a 560.000 hectare, la care s-ar mai adauga alte 200.000, care ar urma sa fie udate artificial in acest an. Pentru a se convinge de veridicitatea cifrelor prezentate de Guvern, Romania libera a verificat cum stau lucrurile in mai multe judete din sud-estul tarii. Aici, fermierii contrazic hotarat raportarile transmise catre Bucuresti din teritoriu si spun ca practica umflarii datelor este una veche in agricultura romaneasca.

Politist judecat pentru ca si-a tradat camarazii. Fostul adjunct al Politiei Alba a anuntat un functionar de la Registrul Auto Roman ca va fi „filat”. Comisarul-sef Milu Todea, fost adjunct al comandantului IPJ Alba, si inspectorul Gheorghe Plesa sunt acuzati ca au deconspirat o actiune sub acoperire. Faptele pentru care sunt acuzati cei doi politisti au avut loc la sfarsitul anului trecut. La data de 4 decembrie 2008, angajatii Serviciului Supraveghere Operativa si Investigatii din IPJ Alba au demarat actiunea de organizare a unui filaj la sediul RAR Alba, scrie Adevarul.

Miron Mitrea, cercetat intr-un dosar cu Mihai Necolaiciuc. Gardianul a intrat in posesia unui document care atesta faptul ca procurorii DNA au demarat cercetarile privind implicarea lui Miron Mitrea in ancheta referitoare la frauda de la CFR. Este pentru prima data cand numele fostului ministru este legat in mod oficial de scandalul “Necolaiciuc”. In urma cu patru ani, Mitrea i-a aprobat pur si simplu demisia lui Necolaiciuc, declarand presei ca fostul director general al CFR a demisionat pentru ca nu a inteles exact "problema costurilor‘‘ societatii.

Mihai Tatulici: "Michael avea mina din creta". De ce un interviu cu Mihai Tatulici? Ar fi destul sa spunem ca l-a atins pe Michael si ca are si dovada. Dar, inainte de inmormintarea megastarului, ne simtim obligati sa va mai oferim citeva motive. Tatulici a stat linga Michael, a respirat acelasi aer cu el, l-a auzit vorbind, i-a mirosit parfumul si i-a fost jena sa-i ceara un autograf. Emotiile au fost de vina. Ah, printre picaturi, Tatulici s-a ocupat si de realizarea unor reportaje cu si despre primul concert al lui Michael la noi in tara. A fost mega-isterie, daca va mai aduceti aminte. Daca nu, aflati acum. Citeste interviul integral in Academia Catavencu.

Ramona Badescu, povestea unei romance de succes in Italia. Este frumoasa si are succes pe meleaguri straine. Ramona Badescu i-a cucerit pe italieni prin farmecul personal si, mai nou, prin implicarea ei in sprijinirea romanilor din Peninsula. Nu este deloc o femeie care are tot timpul la dispozitie pentru ea, asa cum am putea crede. Am intalnit-o in primaria capitalei italiene, acolo unde este consilier. Participa la conferinta de bilant a unei campanii umanitare, denumite Teleton. Era foarte atenta la toate discursurile tinute de primarul Romei si alte personalitati italiene si isi nota, intr-o agenda, informatiile importante. Italia a atras-o pe Ramona Badescu inca de la inceputul anilor '90. Si-a lasat in urma orasul natal, Craiova, si a cautat succesul pe meleaguri straine, scrie EvZ.

Cine si cum poate obtine despagubiri de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Dupa ce vreme de 10 ani a fost inoperant din cauza unui “si” pus in locul unui “sau”, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a reusit ca, in ultimii doi ani, sa plateasca despagubiri pentru 236 de persoane fizice - din care 14 pentru vatamari corporale si deces - si 63 de persoane juridice. In primele patru luni din acest an, Fondul a achitat despagubiri in valoare de circa 181.000 euro. Pentru a beneficia de acesti bani trebuie fie ca accidentul de circulatie sa fi fost provocat de un autor neidentificat, fie autorul este identificat, dar nu are asigurare RCA, scrie Gandul.

Un englez la Bucuresti: „SUV-ul este o adevarata metafora a capitalismului in Romania“. Tom Wilson este cunoscut in Bucuresti si ca DJ, si ca un excelent comentator de muzica pentru diverse publicatii.

Cand ai venit prima oara in Bucuresti de ce ai ramas?

Prima oara am venit in 2000 si am ramas pentru a fi mai aproape de prietenii pe care mi i-am facut. Nu voiam sa fiu prins in capcana unui job conventional in Anglia si pentru ca m-am entuziasmat de posibilitatile pe care le-am vazut aici. Dar cel mai mult au contat oamenii, o „comunitate” in adevaratul sens al cuvantului pe care nu o gasesti in alte locuri. Integral in Cotidianul.

Ministrul Stanisoara si-a bagat partenerii de afaceri in Parlament si Guvern. Ca sa fii parlamentar, sa conduci un judet sau chiar sa te ocupi de activitatea unui minister nu e nevoie, in Romania, sa fii vreun mare specialist in ceva. E suficient sa ii fii partener (de afaceri, mai ales, ca brinza e pe bani) unui om bine plasat intr-o structura de partid. Cum e, de exemplu, pedelistul Stanisoara, ministru al Apararii. Dintre asociatii lui in afaceri, unul a ajuns deputat, altul sef de consiliu judetean si un al treilea secretar de stat. Evident, la schimb, fiecare a dat cite ceva. Ce, cit si cum, in textul din Academia Catavencu.