Ridzi, demisia! MTS nu a platit nici scena, nici concertul de la Costinesti Oficialii PRO TV au declarat in fata comisiei parlamentare de ancheta ca nu au primit niciun ban de la MTS pentru concertul organizat pe 2 mai la Costinesti. Monica Iacob-Ridzi a declarat in mai multe randuri ca scena de 75.000 de euro, precum si onorariile artistilor ar fi fost platite de firma cu care MTS a incheiat un contract in acest sens, informeaza Cotidianul.

Doar 7 note de 10 la admiterea la liceu in toata tara Din cei aproximativ 190.000 de elevi, absolventi ai clasei a opta, doar 0,7% nu au fost repartizati, comparativ cu 4%, cat a fost procentul la repartizarea computerizata din 2001. Dintre elevii care au intrat la liceu, peste 60% au fost repartizati la prima optiune completata in fisa de admitere, iar 83%, la una din primele optiuni. “Acest lucru inseamna ca elevii au fost bine informati si au facut alegeri realiste”, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Insa doar 7 candidati, la nivel national, au intrat cu nota 10 la liceu, fata de anul trecut, cand au fost de doua ori mai multi elevi care au luat nota maxima, informeaza Cotidianul.

Prin introducerea tichetelor de sanatate, statul roman ne ia de doua ori banii pentru acelasi serviciu, confirma surse din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ministrul Sanatatii socoteste ca prin introducerea tichetelor de sanatate – care sunt, de fapt, chitante taiate de medici – nu se va mai acorda spaga in sistemul sanitar. Reprezentanti ai pacientilor il contrazic. Pachetul de servicii de sanatate pentru care platim partial, conform proiectului de lege privind coplata, se suprapune cu pachetul de servicii suportate financiar de sistemul de asigurari de sanatate, pentru care ni se opreste lunar 5,2% din salariu. Cristian Vladescu, fost presedinte al CNAS si membru in comisia care a lucrat la proiectul legii tichetelor de sanatate, ne-a declarat ieri ca cele doua pachete nu se suprapun: "Din pachetul de servicii de baza, platit din asigurarile de sanatate si care inainte cuprindea aproape totul, s-a luat o mare parte din servicii si, in paralel, s-a introdus coplata", scrie Romania Libera.

Cum poti pacali regimul vizelor impus de Moldova Sistemul de vize introdus pentru cetatenii romani de autoritatile din Moldova se dovedeste a fi o masura luata in pripa, cu multe scapari practice si care poate fi ocolita relativ usor. Oficial, nici un roman nu poate intra in republica de peste Prut daca nu prezinta la frontiera o invitatie scrisa, semnata de un functionar de la Ministerul Afacerilor Interne din aceasta tara, si nu dovedeste ca are in cont cel putin 2.000 de RON. Conditii aberante sunt puse chiar si celor care vor doar sa treaca prin Moldova, in drum spre Ucraina sau Rusia. Reporterii incognito ai Romaniei libere au constatat insa ca aceste reguli nu se aplica unitar, la toate reprezentantele diplomatice ale Moldovei. Daca la Consulatul din Bucuresti jurnalistii nu au gasit nici un pic de intelegere din partea functionarilor, consulul moldovean de la Odessa le-a dat rapid o viza de tranzit pe care ar fi putut sa o foloseasca timp de o luna. Mai mult, diplomatul nu le-a cerut reporterilor decat pasapoartele, fara sa mai fie preocupat de restul actelor necesare. O alta metoda de a intra usor in Moldova este prin Transnistria, republica nerecunoscuta international, aflata intre Moldova si Ucraina. In fine, cei care vor sa ajunga la Chisinau, dar nu se grabesc, mai au la indemana o varianta: pot solicita ajutorul unui cetatean moldovean care in schimbul unui comision rezonabil se ocupa de intocmirea actelor necesare obtinerii vizei, afirma Romania Libera.

De ce nu se fac autostrazi Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a continuat ieri razboiul cu arheologii, acuzandu-i de coruptie pe angajatii Ministerului Culturii, condus de colegul sau de partid Theodor Paleologu, si schimband dacii cu romanii. "Fenomenul coruptiei nu este nou in Romania", recunoaste acesta, promitand insa ca va actiona ferm impotriva celor vinovati. El a explicat ca angajatii corupti din subordinea lui Paleologu sunt in legatura cu unele firme care se ocupa de descarcarea arheologica. "Aceste SRL-uri vor sa aiba cat mai multe situri. Arheologii si-au deschis firme ca sa faca descarcarea si tot ei ii avertizeaza pe cei de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania ca sunt situri pe traseu. Se pare ca este o afacere profitabila, este un mijloc de a mulge bani", a spus ministrul. Exemplul ministerial a vizat, fara sa-l numeasca, proiectul de constructie a centurii ocolitoare a Constantei, unde pe 19 km s-au descoperit 29 de situri arheologice, scrie Gandul.

Papa Benedict al XVI-lea ar vrea sa viziteze Romania, onorand astfel o invitatie care i-a fost adresata de seful statului,Traian Basescu, in septembrie 2008. Declaratia ii apartine ambasadorului roman la Vatican, Marius Gabriel Lazurca, intr-un interviu pentru The Epoch Times. Potrivit publicatiei, Suveranul Pontif va putea vizita Romania dupa ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, va merge in Italia. Potrivit cutumelor, seful BOR trebuie sa mearga la Vatican si sa reinnoiasca invitatia lansata de presedintele Basescu, scrie Gandul.

Ministerul lui Nemirschi ar putea atrage sistarea fondurilor europenepentru Romania Romania risca sa nu mai primeasca niciun euro din fonduri europene, deoarece nu respecta reglementarile privind ariile protejate. Mai mult decat atat, ar putea sa plateasca sume considerabile, procedura de infringement pentru incalcarea directivelor “Pasari” si “Habitate” urmand sa fie declansata in luna septembrie. Coalitia ONG Natura 2000 a atras ieri atentia asupra a doua aspecte legate de situatia ariilor prototejate care ar putea crea un conflict intre Romania si Comisia Europeana (CE). Astfel, reprezentantii Consiliului Reprezentativ al Coalitiei au vorbit despre actiunile ilegale ce se petrec in zonele Natura 2000 cu concursul autoritatilor locale. “Unul din cazurile pe care le semnalam si partii romane si CE este cel din Parcul National Muntii Rodnei. In septembrie-octombrie 2008, Primaria Romuli (jud. Bistrita-Nasaud) a reabilitat un drum forestier cu fonduri SAPARD si, in ciuda faptului ca a intrat 700 de metri in interiorul Parcului National, nu au solicitat autorizatie speciala. Ulterior, tronsonul de 700 de metri a fost continuat cu inca 12 km pana in mijlocul Rezervatiei Stiintifice Piatra Mare, desi legislatia nu permite asemenea lucrari in zona”, a declarat ieri Erika Stanciu, membru in Consiliul Reprezentativ al Coalitiei ONG Natura 2000, informeaza Gardianul.

Nici nu a fost instalat bine in functie, si liderul grupului PRM din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Victor Teodor Iovici, a ajuns in centrul unui scandal. El a fost ales, marti, viceprimar al Capitalei, desi este cercetat inca din luna februarie de procurorii sectorului 3 pentru fals in declaratii, la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate. ANI a verificat inadvertentele care apar in declaratiile de avere ale lui Iovici, relateaza Gardianul.

La 24 noiembrie 1984, pe un document notat in coltul din stanga sus „Departamentul Securitatii Statului, Securitatea Municipiului Bucuresti”, aparea notat de mana: „Sa fie luate masuri de verificare complexa a sa”. Indicatia venea in urma intocmirii unui raport cu propunere de recrutare in calitate de informator al lui „Costel Alexandrescu”. Nume conspirativ al „numitului Boc Ioan Alexandru”. Nimeni altul decat actualul vicepresedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Pana in 30 iunie 1986, cand aceiasi angajati ai Securitatii completau un alt raport de propunere, de data aceasta de incetare a colaborarii cu sursa, Boc a oferit „peste 20 de informari cu valoare operativa”, intr-o majoritate covarsitoare, privind activitatea cetatenilor straini cu care intra in contact, scrie Adevarul.

Bebelusii ar putea fi amprentati Potrivit acestuia, ro ma nii care au si alte cetatenii ar putea adopta copii din tara noastra chiar daca locuiesc peste hotare. In Romania sunt adoptati 1.000 de copii anual, fata de 3.500-4.000, cat erau inainte de intrarea in vigoare a Legii 273, care interzice adoptiile internationale si stabileste proceduri stricte si pentru adoptia nationala. Tot ieri, Panait a anuntat ca talpa bebelusilor ar putea fi amprentata dupa nastere, pentru a putea fi identificati daca dispar, iar femeile care vin sa nasca si nu prezinta acte de identitate ar putea fi fotografiate pentru a fi gasite mai usor daca isi abandoneaza copiii. Cifrele oficiale arata ca 369 de minori au fost parasiti in maternitati in perioada ianuarie-martie 2009, iar in 2008 - 1.317 de copii, scrie EvZ.

Falimentul medicinei legale elibereaza criminali Mii de anchete penale risca sa fie compromise definitiv, iar anchetatorii ar putea fi nevoiti, in curand, sa elibereze din arest mii de persoane inchise pentru crime, violuri, talharii si jafuri. Mai mult, soferii care au provocat accidente rutiere grave, din cauza alcoolului consumat peste masura inainte de a urca la volan, patronii care-si trimit angajatii sa moara pe santiere, dar si medicii ale caror greseli provoaca moartea pacientilor ar putea scapa de orice investigatie. Motivul: reteaua nationala de medicina legala este la un pas de colaps, din cauza datoriilor pe care Ministerul Justitiei, Politia si Parchetul le-au acumulat fata de specialistii care ar trebui sa duca la bun sfarsit expertizele obligatorii in cauzele penale, informeaza EvZ.