Muntii Retezat au ajuns la un pas de semifinala. In competitia pentru cele sapte minuni naturale ale lumii, Retezatul ocupa locul 12 la categoria „Parcuri naturale”. Doar primele 11 clasate din fiecare categorie ajung in etapa urmatoare. Parcul National Retezat are sanse sa treaca in semifinala competitiei internationale in urma careia vor fi desemnate noile minuni naturale ale lumii. Retezatul este singurul obiectiv din Romania ramas in cursa (au mai fost nominalizate Delta Dunarii si Ghetarul Scarisoara). Retezatul mai poate fi votat pana in noaptea de marti spre miercuri la ora 2.00 (ora 24 GMT) pe siteul http://www.new7wonders.com/ sau telefonic, formand 0041.77.312.404, apoi codul pentru Retezat - 541, noteaza EvZ.

Cum poti pacali regimul vizelor impus de Moldova: un drum la Odessa si spaga in Transnistria. Sistemul de vize introdus pentru cetatenii romani de autoritatile din Moldova se dovedeste a fi o masura luata in pripa, cu multe scapari practice si care poate fi ocolita relativ usor. Oficial, nici un roman nu poate intra in republica de peste Prut daca nu prezinta la frontiera o invitatie scrisa, semnata de un functionar de la Ministerul Afacerilor Interne din aceasta tara, si nu dovedeste ca are in cont cel putin 2.000 de RON. Conditii aberante sunt puse chiar si celor care vor doar sa treaca prin Moldova, in drum spre Ucraina sau Rusia. Reporterii incognito ai Romaniei libere au constatat insa ca aceste reguli nu se aplica unitar, la toate reprezentantele diplomatice ale Moldovei.

Discriminare sau precautie? Agentiile de turism ii sfatuiesc pe varstnici sa-si petreaca vacantele in tara. Agentiile de turism ii sfatuiesc pe clientii de peste 75 de ani sa aleaga destinatii interne pentru petrecerea concediului sau sa plece in strainatate doar impreuna cu un insotitor. Aceasta intrucat riscurile sunt mult mai mari de la aceasta varsta si prea putine companii de asigurari vor sa le incheie o polita de calatorie. De altfel, in functie de agentia de turism si de asiguratorul cu care aceasta colaboreaza, persoanele in varsta de peste 75 de ani care pleaca in strainatate fie platesc o asigurare de trei ori mai mare decat turistii mai tineri, fie pleaca fara aceasta, asumandu-si riscul, noteaza Gardianul.

5.000 de disponibilizati in minerit. Guvernul a prelungit cu patru ani termenul in care angajatii disponibilizati din sectorul energetic pot primi cateva salarii de adio. Un numar de 17 companii de stat din sectorul energetic urmeaza sa disponibilizeze, in perioada 2009-2012, peste 5.000 de angajati. Cei mai multi salariati programati pentru concedieri colective vor fi din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. Suma totala alocata de la bugetul de stat sub forma de plati compensatorii va depasi 100 milioane lei (circa 24 milioane euro), pe parcursul celor patru ani, scrie EvZ.

Tocilarii umplu liceele bune. Odata cu introducerea admiterii in clasa a IX-a pe baza mediilor din gimnaziu si a tezelor unice, notele au crescut de la an la an. Actualul sistem de admitere la liceu este contestat de directorii liceelor bune. Elevii opteaza pentru profilurile teoretice, chiar daca nu gasesc de lucru dupa absolvire, scrie Adevarul.

Descoperiri senzationale in situl arheologic de la Schela Cladovei. Specialisti in istorie de la Universitatea Edinburgh si de Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" din Bucuresti au descoperit, in situl arheologic de la Schela Cladovei, judetul Mehedinti, urme umane din perioada mezoliticului timpuriu, transmite Agerpres. Coordonatoarea echipei de arheologi, prof. univ. Adina Boroneant, a declarat, pentru Agerpres, ca inventarul arheologic scos la iveala indica inceputul vietii sedentare a omului, al trecerii acestuia de la stadiul de culegator, pescar si vanator la o civilizatie primitiva, datand din anul 7100 i.Ch. si mergand pana in anul 5500, informeaza Romania Libera.

Filiera franceza II. Sotia lui Ilie Nastase intra in povestea campaniei “Romania – Land of choice". Campania “Romania – Land of choice” lansata de ministrul turismului, Elena Udrea, este plina de cateva coincidente cel putin interesante. Tot ce este legat de aceasta campanie graviteaza in jurul unui numitor comun – Franta si tot ce inseamna mediul de afaceri francez. De la sponsorul oficial al acestei campanii, BRD-Societe Generale, pana la televiziunea care va difuza clipul, Eurosport (detinuta de grupul francez media TF1), si locul in care a fost lansata campania – Paris –, toate sunt elemente ale unui lant de coincidente. Lansarea campaniei “Romania – Land of choice”, demarata de ministrul turismului, Elena Udrea, a costat 66.000 de euro, bani platiti din bugetul de stat. Informatia ne-a fost furnizata chiar de catre cea care s-a ocupat, prin firma sa, Eventures Concept Solution (Eventures), de lansarea campaniei, la Paris – Amalia Nastase, nimeni alta decat sotia fostului tenismen Ilie Nastase, protagonist, alaturi de Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi, in clipul publicitar “Romania – Land of choice”, noteaza Gardianul.

Stirile TVR au sef cu interimat etern. Directia Stiri a postului public de televiziune are un director „temporar“ de un an si noua luni. Simona Patruleasa la stirile de weekend si difuzarea unui interviu cu un lider PSD cu o zi inainte de alegerile europarlamentare au creat tensiuni intre jurnalistii TVR. In ultimele zile, in TVR arde un foc mocnit. Mai multi angajati ai postului public de televiziune si-au aratat nemultumirea fata de activitatea Madalinei Radulescu, sefa Directiei Stiri din cadrul TVR. Angajatii au fost revoltati mai ales de cele doua evenimente care au avut loc de curand la postul public. CNA a somat TVR pentru ca, in ziua de dinaintea alegerilor europarlamentare, cand se incheiase campania electorala, postul a difuzat interventia vicepresedintelui PSD, Liviu Dragnea, in cadrul Telejurnalului, noteaza Adevarul.

Ministrul Paleologu a gasit metoda sa-l scape pe Berceanu de „sabotorii“ daci si romani ai autostrazilor invizibile: infiinteaza un Institut de Arheologie Preventiva. Ministrul Culturii, Theodor Paleologu va infiinta un Institut de Arheologie Preventiva menit sa descopere eventualele situri arheologice inainte ca lucratile de interes public sa se intersecteze cu ele. Ideea a venit dupa ce ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a plans ca pe traseul autostrazilor rasar santiere arheologice de parca dacii si romanii i-ar fi facut in ciuda. “Lucrarile la autostrazi nu au fost taraganate de cercetarile arheologice (...) Am dispus, insa, verificari, sa vedem ce se intampla. Exista anumite contracte de prestari servicii, pentru ca santierele sunt coordonate de echipe de arheologi, dar munca propriu-zisa, sapaturile, sunt prestate in functie de marimea santierului de muncitori de la o firma sau doua”, a spus secretarul general al Ministerului Culturii, Mircea Staicu. Integral in Gandul.